E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Koffie granita uit Sicilië

Granita is een combinatie van een sorbet en slush puppy. Het is in Italië niet alleen geliefd als toetje, maar vooral als ontbijt!

granita

Granita is een combinatie tussen slush puppy en sorbet. Je denkt misschien meteen aan een toetje, maar in Sicilië -waar granita vandaan komt-, wordt dit in de zomer als ontbijt gegeten. Koffie is daarom de bekendste smaak. Vaak wordt het als ontbijt geserveerd met brioche, waarmee je lekker kunt dippen.

Gra-NIE-ta

Granita spreek je uit als gra-NIE-ta en wordt gemaakt van niets meer dan een vloeistof (water, citroensap of koffie) suiker en eventueel een smaakmaker. Vooral de smaken amandel, citroen en koffie komen veel voor. Wist je dat je dit thuis heel gemakkelijk zelf kunt maken? Dit is hoe je dat doet.

Recept koffie granita:

  • 500 milliliter espresso
  • 50 gram kristalsuiker
  • 200 gram slagroom

Zo maak je het

  • Zet 500 ml espresso en voeg de suiker toe terwijl de espresso nog heet is.
  • Roer goed door tot de suiker is opgelost en laat een uur afkoelen.
  • Doe dit in een vershoudbakje met deksel en zet 3 uur in de vriezer.
  • Haal het mengsel uit de vriezer en schraap het mengsel los met behulp van een vork.
  • Leg weer een halfuur in de vriezer en schraap nog eens met een vork.
  • Herhaal deze stap totdat je een korrelige, slushy structuur hebt.
  • Bewaar in de vriezer tot gebruik.
  • Klop de slagroom lobbig op en serveer dit met de granita.

Tip bij het maken van granita

Zet het glas waar je de granita in serveert 30 minuten voor opdienen in de vriezer. Zo blijft de granita langer koud!

Meer lekkers met koffie? Wij zijn ook dol op affogato: ijs met koffie. 

Zo maak je affogato

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.