E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Marieke: “Fantastisch met 10 uitroeptekens!”

De 52-jarige Marieke bakte haar eerste taart samen met haar moeder. Dit beviel zó goed, dat het haar grootste passie en hobby is geworden. Ze vindt het geweldig dat je mensen vrolijk maakt en verbindt door eten te maken of te bakken! Eén dag per week kookt Marieke daarom ook voor het ouderencentrum in de buurt.

Marieke blikt terug op haar avontuur in de tent

Marieke wordt door haar zoon ingeschreven voor het negende seizoen van Heel Holland Bakt. “Hij zei een paar jaar geleden al dat hij me wilde inschrijven en dit keer heeft hij het ook echt gedaan. Ik dacht dat het niks zou worden, dus ik was verrast toen ik werd uitgenodigd voor de audities.” Hoewel Marieke in haar omgeving vaker het advies krijgt om zich in te schrijven voor het programma, zou ze zelf de stap nooit hebben gezet. “Ik kan best leuk taartjes bakken, maar ik had het gevoel dat dit te hoog gegrepen was voor mij.” 

Marieke neemt afscheidMarieke is heel trots dat ze uitgekozen wordt en in de tent komt te staan. “Het is natuurlijk al een feestje op zich om in de tent te mogen bakken en dan is het ook nog eens zo leuk met de hele groep bij elkaar. We hebben zoveel van elkaar geleerd. En het mooie is dat we allemaal verschillende achtergronden hebben, maar dat maakt helemaal niks uit. Je mag zijn wie je bent.”

 

Madeleines

Marieke bakt geconcentreerd Als voorbereiding op haar avontuur staat Marieke regelmatig in de keuken om te bakken. “Op het moment dat ik de opdrachten zag, ging ik al nadenken over wat ik wilde maken. Ik heb wat op papier gezet en ben gewoon recepten gaan uitproberen. Sommige opdrachten waren helemaal nieuw voor me. Madeleines had ik bijvoorbeeld nog nooit gemaakt. Het lijkt een makkelijk cakeje maar schijn bedriegt. Het moet de juiste gaarheid hebben, er moet een bol buikje op zitten én de binnenkant moet zacht zijn. Dit soort recepten lukken alleen door goed te lezen en te oefenen.” Marieke vindt het vele oefenen wel lastig te combineren met haar werk in een woonwinkel en het vrijwilligerswerk dat ze doet in een ouderencentrum. “Het gewone leven gaat ook gewoon door, als ik laat thuis kwam ging de oven direct aan en daar ging ik weer”.  

 

Plan b

Marieke met meesterbakker TomIn de tent krijgt Marieke van de andere bakkers de bijnaam ‘Marieke plan b/c’. “Ik heb een aantal keer last minute een recept veranderd. Dan ging ik oefenen en was ik bang dat het toch niet mooi genoeg zou worden. Ik besloot dan een totaal ander baksel te maken”. Ze noemt het voorbeeld van de lentetaart die ze maakt in aflevering 3. “Ik had bedacht dat ik de taart zou opbouwen met fondant en bloemetjes, maar het voelde niet goed en toen heb ik het recept totaal omgegooid.” Door iets te maken waar ze wel achter staat, voelt Marieke zich meer zelfverzekerd. “Op papier kan ik een mooie taart uitwerken, maar als er niet genoeg tijd is om te oefenen, dan houdt het op.” In aflevering 5 tijdens de Engelse week is haar originele plan om de Tower Bridge na te maken. Haar man maakt een mal die ze kan gebruiken voor het baksel, maar ook bij deze opdracht besluit Marieke het roer om te gooien en te gaan voor ‘plan b’. Uiteindelijk kiest ze ervoor om in de tent een typisch Engels huisje te maken, een baksel waar ze haar creativiteit veel meer in kwijt kan. 

 

Marieke krijgt tips van RobèrtMarieke heeft enorm veel geleerd van Robèrt en Janny. “Ze hadden weinig woorden nodig om goede tips te geven. Ze lieten mij vaak ook zelf nadenken waarom ik dingen op een bepaalde manier deed. Ze hebben mijn bakniveau écht naar een hoger level getild.” Als voorbeeld noemt ze de madeleine-opdracht waarbij Marieke werkt met matcha, groene thee. Janny maakt haar met subtiele hints duidelijk dat teveel matcha het baksel helemaal kan verpesten.

 

Favoriete opdracht

Mariekes favoriete opdracht is absoluut het spektakelstuk. “Met het maken van het borstbeeld van André was ik zo in mijn element, het zat organisatorisch goed in elkaar. Dat zijn de leukere opdrachten. Maar het best gelukte baksel was mijn broodje kroket in de tweede aflevering. Hier heb ik hoge ogen mee gegooid, het uiterlijk en de smaak van de kroketjes waren goed. In deze aflevering werd ik ook Meesterbakker, ik ben heel trots op mijn speldje.” Over de technische opdrachten zegt ze: “ik heb helaas nooit het beste technische baksel gemaakt, toch vond ik dat ook ontzettend leuk om te doen vanwege het verrassingselement. Op die momenten voelde ik echt dat we aan een wedstrijd bezig waren. Iedereen maakte hetzelfde en wilde de beste zijn”. 

Barneveldse kroketjes van Marieke

 

Uiteraard staat Marieke in haar vrije tijd ook graag in de keuken. Ze heeft niet één favoriet baksel, maar het is voor haar wel belangrijk dat ze in het bakken haar creativiteit kwijt kan. “Ik ben erg van het totaalplaatje, alles moet van A tot Z kloppen. Het baksel moet lekker zijn, maar de uitstraling vind ik ook ontzettend belangrijk. Ik vind het leuk om een aangeklede koffietafel te maken met petit fours en taarten, helemaal vol met lekkere dingen. En een mooie bos bloemen erbij om het af te maken.”  

 

Steun van man en zoon

Marieke geeft zelf een snelle tipOver haar verwachtingen voor de tent, zegt Marieke: “Ik had van tevoren niet kunnen bedenken wat er allemaal bij komt kijken. Het kost enorm veel tijd, gelukkig heb ik veel steun gehad aan mijn man en zoon. Vanuit zijn studentenkamer in Leeuwarden typte mijn zoon al mijn recepten uit. En als ik weer eens met mijn neus in de kookboeken zat of aan het oefenen was, bekommerde mijn man zich om het huishouden.” 

 

“Oprecht een cadeautje”

Het niveau van de bakkers is hoog en met de finale in zicht merkt Marieke dat het lastiger wordt. “In de kwartfinale was ik de frambozencoulis voor de frambozenrol vergeten, gelukkig ging de eclair-toren goed. In de halve finale voelde ik mijn afscheid wel al aankomen, doordat ik mijn advocaat een beetje verpest had. Robèrt vond mijn paastaart erg lekker, maar het was helaas niet genoeg om de finale te halen.” Marieke moet in de halve finale de tent verlaten. Ze kijkt met een warm gevoel terug op haar deelname. “Ik ben dankbaar dat ik mee mocht doen. Natuurlijk doe je ook mee om in de finale te komen, maar voor mij is de ervaring oprecht een cadeautje.”

 

Zondag 1 mei 2022 zie je meer van Marieke in Doorbakken, om 22.30 uur op NPO 1.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.