Terug

Barneveldse Kroketjes

Barneveld staat bekend om zijn kippen, de zogenaamde Barnevelders. Dit broodje kroket is een echte Barneveldse klassieker, want de kroket wordt gemaakt met een vulling van kippendijen en kippenbouillon. Leg dat op een zacht broodje, serveer met zelfgemaakte mosterd en je hebt een snack waar je u tegen zegt.

Marieke

Recept van
Marieke

Moeilijk
(22) reviews

Ingrediënten

Bouillon

  • 500 gram kippendijen
  • 750 milliliter water
  • 2 blokje kippenbouillon
  • 1 theelepels peperkorrels, gekneusd
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 0 maggi
  • 2 takjes tijm
  • 1 prei

Kroket

  • 500 milliliter bouillon (zie recept)
  • 80 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • 4 gelatine blaadjes
  • 50 milliliter slagroom
  • 2 eidooier
  • 1 theelepel Sambal
  • 1 limoen
  • 1 theelepel mosterd
  • 0 peper
  • 2 eetlepels bladpeterselie

Paneren

  • 0 fijn paneermeel
  • 4 eiwitten
  • 1 eetlepel bloem
  • 0 panko, grof
  • 0 zonnebloemolie om in te frituren

Witte bolletjes

  • 500 gram Amerikaanse patentbloem
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden
  • 300 milliliter melk
  • 25 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei losgeklopt
  • 50 gram roomboter, gesmolten

Mosterdmayonaise

  • 1 ei
  • 2 eetlepels mosterd
  • 100 milliliter olie
  • 0 zout en peper
  • 2 druppels limoensap
  • 1 mespuntje Sambal

Garnering

  • 5 takjes bladpeterselie
  • 1 limoen

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Stukje touw voor boeket
  • Frituurpan
  • Zeef
  • Staafmixer met hoge smalle kom
  • Staande mixer met deeghaak
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Kwastje
  • Huishoudfolie

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de frituurpan op 180 graden
  • Week de gelatine in koud water.

Bouillon

  • Breng het vlees met de kippenbouillonblokjes, peperkorrels en koud water aan de kook.
  • Maak een boeket garni van de wortel, bleekselderij, prei en tijm.
  • Voeg het samen met wat maggie toe en laat koken tot het vlees gaar is.
  • Haal van het vuur en laat afkoelen.
  • Haal het vlees uit het water en snijd in blokjes.
  • Zeef de bouillon, houd 500 milliliter over.

Kroket

  • Smelt de boter, laat het niet bruin worden.
  • Roer de bloem door de boter en laat 2 minuten doorgaren tot het loslaat van de pan.
  • Giet beetje bij beetje de bouillon bij de roux en laat de gemaakte ragout (al roerend) 3 minuten doorkoken.
  • Roer de uitgeknepen gelatine door de ragout.
  • Voeg de slagroom, eierdooiers, sambal, limoen en mosterd toe.
  • Breng op smaak met peper.
  • Voeg als laatste de bladpeterselie en kip toe aan de ragout.
  • Laat het afgedekt in de koeling afkoelen.

Paneren

  • Vul een breed bakje met paneermeel en een bakje met panko.
  • Klop een eiwit los in een ander bakje en roer er bloem doorheen.
  • Haal de ragout uit de koeling en maak er bolletje van 75 gram van.
  • Rol het bolletje eerst door de paneermeel, vervolgens door het eiwitmengsel en als laatste door de panko.
  • Frituur de kipkroketten in 4 – 5 minuten in olie op 180 graden.

Witte bolletjes

  • Los de verse gist op in een beetje lauwe melk.
  • Meng alle droge ingrediënten voor het deeg.
  • Voeg 50 gram boter, gist en melk in kleine beetjes toe en kneed het tot een goed en soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in ongeveer 12 gelijke stukjes en bol ze glad op.
  • Dek af met plasticfolie en laat ze 20 minuten rijzen.
  • Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en bol ze weer op.
  • Leg de bolletjes op de bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei.
  • Laat ze 60 minuten rijzen in een vochtige en warme omgeving.
  • Bak de bolletjes in 8 tot 12 minuten af op 240 graden.
  • Haal de bolletjes uit de oven en bestrijk ze met gesmolten boter.

Mosterdmayonaise

  • Breek het ei in de hoge smalle kom van de staafmixer.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en klop het zo’n 20 seconden.
  • Beweeg de mixer langzaam van de bodem naar de rand.

Garnering

  • Snijd de broodjes open.
  • Leg de kroketten op de broodjes.
  • Voeg op iedere kroket een takje bladpeterselie toe.
  • Besprenkel de kroketten met het sap van een limoen.
  • Serveer met de mosterdmayonaise.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.