De feestdagen kunnen voor de nodige stress en spanning zorgen. Nergens voor nodig, zegt Shai, winnaar van Heel Holland Bakt seizoen 13. Met deze vijf tips houd jij je hoofd koel.
1. Maak een planning
Maak een lijstje met wat je allemaal gaat maken en splits dit op in onderdelen. Bijvoorbeeld: het deeg, de vulling en de topping van je dessert. Neem in de planning ook mee wanneer je alles gaat maken. Wat kun je twee dagen van tevoren maken? Wat maak je dezelfde dag en wat maak je vlak van tevoren?
2. Weeg af en zet klaar
Als de planning gemaakt is en je begint met koken of bakken dan is een goede voorbereiding heel belangrijk. Zorg dat je alles van tevoren afweegt en klaarlegt. Dit noemen ze de mice en place. Snijd alles wat je van tevoren kunt snijden en bewaar dat in bakjes. Dat geeft rust en structuur in de keuken. Op deze manier hoef je niet, terwijl de karamel borrelt, de boter nog af te wegen.
3. Maak iets makkelijks dat je beheerst
Je hoeft niet ieder jaar het wiel opnieuw uit te vinden. Als iets in de smaak viel vorig jaar, maak het dan gewoon weer.
4. Trek de keuken strak
Een groot deel van koken en bakken is opruimen. Zet meteen in de vaatwasser wat je niet meer gebruikt en ga tussendoor met een doekje over het keukenblad. Zo houd je letterlijk het overzicht.
5. Wees niet te streng voor jezelf
Het hoeft niet perfect. Als iets mislukt, dan serveer je gewoon koekjes bij de koffie!
Uiteindelijk gaat het om een gezellige avond en het samen zijn.
Bekijk hier meer over Shai
Shai is de winnaar van Heel Holland Bakt 2025: ‘Het voelt nog steeds onwerkelijk’
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.