E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Meringue paddenstoelen: zo maak je ze zelf

Met deze meringue paddenstoelen haal je het bos en de herfst naar binnen.

Paddenstoelen BW

De herfst is de perfecte tijd om de keuken in te duiken en iets lekkers uit de oven te toveren. Deze meringue paddenstoelen lijken zo uit het bos te komen, maar smaken heerlijk zoet door het schuim en de chocolade.

 

Recept voor meringue paddenstoelen 

Ingrediënten

  • 5 eiwitten
  • 340 gram kristalsuiker
  • Pure chocolade
  • Cacao

Bakgereedschap

  • Mengkom
  • Spuitzak met groot of gekarteld spuitmondje
  • Mixer
  • Bakplaat met bakpapier
  • Twee steelpannen (voor het au bain-marie smelten van de chocolade)
  • Glazen rietje (voor het prikken van gaatjes in de paddenstoelen)

Zo maak je de meringue paddenstoelen 

Basisrecept voor 500 gram

  • Verwarm de oven voor op 110˚C.
  • Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop met een (hand)mixer tot stijve pieken. Voeg geleidelijk de helft van het suiker toe.
  • Blijf de eiwitten kloppen tot het in volume verdubbeld is. Giet vervolgens de helft van de resterende suiker erbij. Klop tot een stevig, glad en glanzend geheel.
  • Doe de resterende suiker bij het eiwit en mix tot het geheel stijf is en aan de garde blijft kleven.
  • Schep de meringue in een spuitzak met een spuitmondje. Spuit op een met bakpapier bekleden bakplaat schijfjes (de bovenkant van de paddenstoel) en steeltjes (kegelvormig).
  • Bak de meringue droog in de oven. Kleine meringue moeten ongeveer 40 minuten in de oven, grotere meringue zo’n 1,5 uur. Maar houd altijd goed in de gaten dat de schuimpjes niet verbranden.
  • Tip: Bak de meringue de avond van te voren. Zet vervolgens de oven uit en laat de meringue de hele nacht drogen in de oven.

Decoratie

  • Is de meringue klaar en droog? Maak dan voorzichtig een gaatje in de onderkant van de schijfjes (de bovenkant van de paddenstoel). Doe dit bijvoorbeeld met een glazen rietje.
  • Dip de steeltjes een klein stukje in de chocolade en steek de steel in het gat van het rondje. Wacht even tot het droogt.
  • Strooi ter decoratie een beetje cacaopoeder op de bovenkant van je paddenstoel.

Nog niet uitgebakken?

Anouk maakte een herfstspektakel met meringue paddenstoelen.

Bekijk herfstspektakel recept

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.