E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Swiss meringue botercrème maak je zo

Swiss meringue botercrème is een fijne crème voor het afwerken van taarten en cakes. Met deze tips en een basisrecept maak je het zelf.

Swiss meringue botercrème

Swiss meringue botercrème is een fluweelzachte, luxe crème die elke bakliefhebber moet kennen! Deze botercrème combineert de luchtigheid van meringue met de rijke smaak van boter. Het resulteert in een superlekkere crème die je perfect kunt gebruiken voor de afwerking van taarten en cupcakes.

Wat is swiss meringue botercrème?

Swiss meringue botercrèmeSwiss meringue botercrème is een crème die je maakt van Zwitserse meringue en boter. Je maakt de meringue door de eiwitten au bain-marie op te warmen met de suiker. Vervolgens klop je het mengsel op tot een glanzende, stevige meringue. Daar voeg je in delen zachte boter aan toe. Het resultaat is een zachte, niet te zoete botercrème die je heel mooi glad kunt aanbrengen op je baksels.

Wat is het verschil met andere soorten botercrème?

Je hebt verschillende soorten botercrème, zoals een botercrème op basis van banketbakkersroom of een botercrème op basis van Italiaanse meringue. Swiss meringue botercrème lijkt op de variant die je maakt met Italiaanse meringue, alleen het eindresultaat is iets steviger. Dit komt doordat Zwitserse meringue ook iets minder luchtig is dan zijn Italiaanse broertje. Het voordeel van de Swiss meringue versie is dat hij relatief makkelijk te maken is, je hoeft er immers geen kookschuim voor te maken.

Wanneer gebruik je Swiss meringue botercrème?

Swiss meringue botercrèmeDeze botercrème is geschikt voor het afsmeren en vullen van taarten, omdat hij erg glad is. Je kunt er ook mooie decoraties mee opspuiten, zoals rozetten of toeven op cupcakes. Hij behoudt goed zijn vorm, zowel in koude als warme omstandigheden. Ideaal dus! Waar botercrème op basis van banketbakkersroom goed past bij zware smaken zoals chocolade, mokka of noten, past Swiss meringue botercrème goed bij iets lichtere smaken. Net zoals de variant op basis van Italiaanse meringue.

Tips

Zelf aan de slag met Swiss meringue botercrème? Dan kun je deze tips goed gebruiken!

  • Je maakt deze botercrème met eiwitten. Die verwarm je tot 70 graden au bain-marie. Ben je bang om ‘rauwe’ eieren te eten, gebruik dan voor de zekerheid gepasteuriseerd eiwit. Dat kun je tegenwoordig bij bijna elke grote supermarkt kopen.
  • Verwarm de eieren tot de suiker volledig is opgelost, zo voorkom je een korrelige structuur in de crème. Je kunt dit testen door een beetje van het warme eiwit tussen je vingers te wrijven. Als het glad aanvoelt is het goed.
  • Als je zeker wilt zijn dat jouw eimengsel de juiste temperatuur heeft, gebruik dan een keukenthermometer.
  • Klop de eiwitten op tot stijve, glanzende pieken. Dit kan met gemak 10 minuten duren.
  • Gebruik boter op kamertemperatuur en voeg dit blokje voor blokje toe tot het volledig is opgenomen door de meringue.
  • Wees niet bang als je crème dreigt te schiften. Blijf gewoon doorkloppen, dan zul je zien dat de crème zichzelf herpakt. Je kunt ook met een föhn voorzichtig de mengkom verwarmen om je crème van schiften te redden.
  • Je kunt Swiss meringue botercrème makkelijk een smaakje geven door er smaakextract, fruitpuree of bijvoorbeeld koffie aan toe te voegen.

Hoe kun je Swiss meringue botercrème bewaren?

Je kunt deze crème afgedekt 2 – 3 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook! Laat het voor gebruik weer ontdooien in de koelkast en klop het opnieuw op om de gladde textuur te herstellen. Als het dreigt te schiften, kun je bovenstaande föhn-truc toepassen.

Basisrecept

Met dit recept maak je een grote portie Swiss meringue botercrème. Hiermee kun je een middelgrote laagjestaart vullen, afsmeren en decoreren.

Dit heb je nodig

  • 150 gram eiwitten
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 450 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 theelepels vanille extract

Zo maak je het

  • Meng de eiwitten en suiker in een hittebestendige kom. Plaats deze au bain-marie en verwarm het mengsel, constant roerend, tot de suiker volledig is opgelost en het mengsel warm aanvoelt (65 – 70 graden).
  • Haal de kom van het vuur en klop met een mixer op hoge snelheid tot het mengsel is afgekoeld en stevige pieken vormt.
  • Voeg de boter in delen toe en blijf kloppen tot de crème glad en luchtig is.
  • Voeg het vanille extract toe en mix opnieuw goed door.
  • Gebruik de botercrème direct of bewaar in de koelkast voor later gebruik. Laat het op kamertemperatuur komen en klop het opnieuw op voor gebruik.

Meer weten over meringue?

Tips bij het maken van meringue

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.