
De amandelcroissant is typisch Frans en is vooral een bakkerstrucje dat is ontstaan om oude, taaie croissants weer lekker maken. Een luxe verwerking van restjes. Net als ‘french toast’ (wentelteefjes) maken van oud brood.
De amandelcroissant wordt dus gemaakt van een oud croissantje. Deze wordt gedoopt of besmeerd met suikersiroop en gevuld met een rijke amandelcrème. Hij wordt afgemaakt met geschaafde amandelen en krokant gebakken in de oven. De amandelcroissant vind je tegenwoordig in veel hippe koffiezaken in Nederland en in bakkerszaakjes over de hele wereld.
Recept amandelcroissant
Ingrediënten voor de suikersiroop
- 100 milliliter water
- 100 gram suiker
Ingrediënten voor de amandelcroissant
- 125 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 125 gram kristalsuiker
- 0,5 theelepel amandelextract
- snuf zout
- 125 gram amandelmeel
- 2 eieren
- 4 croissant van een dag of 2 oud
- suikersiroop
- geschaafde amandelen
- poedersuiker
Zo maak je de amandelcroissant
- Verwarm de oven tot 180 graden.
- Mix met een elektrische mixer of keukenmachine de boter zacht en luchtig samen met de suiker, zout en het amandelextract.
- Spatel hierna het amandelmeel en de eieren hier doorheen tot een crème. Doe dit mengsel in een spuitzak.
- Snijd de croissantjes open en besmeer beiden kanten met de suikersiroop.
- Verdeel de amandelcrème op de onderkant en druk de bovenkant hierop. Verdeel op de bovenkant nog een beetje crème en top af met de geschaafde amandelen. Herhaal dit met de andere croissants.
- Bak de amandelcroissants 20 minuten af.
- Bestrooi tot slot met poedersuiker.
Op zoek naar meer inspiratie om je croissant nóg lekkerder te maken? Met deze toppings maak je voor iedereen een lekkere en originele croissant!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.