E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Met deze toppings maak je voor iedereen een lekkere en originele croissant!

Met deze doe-het-zelf gids maak je naar eigen smaak en die van je gasten de allerlekkerste croissant! Maak het jezelf zo makkelijk of moeilijk als je wilt.

New York Roll Croissant

In een paar stappen kies je zelf welke basis je gebruikt, welke vorm de croissant krijgt en met welke topping je ‘m eet!

Stap 1: Croissantdeeg

Je begint bij het begin: het deeg. Croissantdeeg heeft veel weg van bladerdeeg, maar toch zit er een verschil in. In croissantdeeg wordt er gist toegevoegd, waardoor het deeg gaat rijzen en je de kenmerkende bolling krijgt. Daarnaast vind je in bladerdeeg geen suiker en melk.

Welk deeg kies je?

BladerdeegHeb je de tijd? Dan is het natuurlijk het allerlekkerst om zelf croissantdeeg te maken. Het lijkt misschien wat ingewikkeld, maar dat is het niet. Het neemt vooral tijd in beslag, maar dat is ook zeker de moeite waard! Perfect voor een slome zaterdag, zodat je de dag erna met je zelfgemaakte croissants kan wakker worden. Wij hebben het recept en Robèrt helpt je stap-voor-stap door het proces heen:

Recept voor croissantdeeg

Heb je iets minder tijd? Dan kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om kant-en-klaar croissantdeeg te gebruiken.

Stap 2: Croissant vorm

Dan gaan we door naar de vorm van de croissant. De meest klassieke vormen zijn recht of gebogen. Op het eerste oog verschilt dat niet heel veel, maar die vorm zegt wel degelijk iets over de smaak. Vanuit de Franse keuken komt de volgende vuistregel: Een gebogen croissant is gemaakt met margarine en in een rechte croissant hoort echte boter.

Voel je je helemaal avontuurlijk? Ga dan voor de suprême (ook wel New York Rollsm genoemd), een recente trend uit New York. Net even anders, maar makkelijk om te maken.

New York Roll CroissantZo maak je sûpremes:

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar bakringen van 10 centimeter doorsnede op.
  • Rol het croissantdeeg uit tot een rechthoek.
  • Snijd gelijke rechte banen uit het deeg.
  • Rol de banen op en leg de deegrollen op de zijkant in de bakringen.
  • Bak de sûpremes goudbruin in de oven.
  • Bekleed ze met gesmolten chocolade en nootjes zoals op de foto, of kies hieronder een andere topping.

Let op: deze croissantrollen kun je ook maken zonder bakringen, maar dit geeft een minder strak resultaat.

Stap 3: Topping

De croissant is weer helemaal hot! De originele variant met een beetje jam is nog steeds heerlijk natuurlijk, maar dat is al lang niet meer de enige manier om deze Franse klassieker te eten. Het lijkt haast wel alsof er iedere week weer een nieuwe croissantvariant uit de hoge hoed wordt getoverd, de één nog lekkerder dan de ander. Dus om je zelfgemaakte croissant helemaal af te maken: probeer hem eens te versieren met 1 van deze toppings. Of probeer ze allemaal!

pistachepastaPistachepasta

Het leuke aan de pistachepasta is: in de basis heb je maar één ingrediënt nodig. Gepelde pistachenoten. Wanneer je gaat malen veranderen ze namelijk na een tijdje in een pasta. Kind kan de was doen. En met deze pasta zien je croissants eruit alsof ze zo van de patisserie komen!

Zo maak je het!

CrompouceTompouce croissant

Het was de trend van 2023: de combinatie tussen een croissant en een tompouce! Bedenk ‘m met chocolade of glazuur en vul de croissant met eigengemaakte banketbakkersroom. Wij helpen je op weg met een receptZelf tompouce croissants maken

rubyRuby chocolade

Is roze jouw lievelingskleur, maar vind je banketbakkersroom te heftig? Bedek je croissant dan met gesmolten Ruby chocolade en decoreer de nog zachte chocolade met gehakte pistachenootjes.

Hartige croissant

Ook kun je er voor kiezen je croissants te vullen, met hartig of zoet beleg. De lekkerste recepten voor een gevulde croissant vind je hier:

4 recepten

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.