In veel bakrecepten zie je dat er in plaats van suiker siroop wordt gebruikt. Welke soorten zijn er allemaal, waar worden ze van gemaakt, wat is het verschil in smaak en welke siroop gebruik je voor wat? In dit artikel vind je antwoord op al deze vragen.
Waarom wordt er siroop gebruikt in een baksel in plaats van suiker? In veel baksels zorgt dit voor een smeuïge structuur. Sommige siropen hebben smaak zoals karamel of dadel of geven wat extra diepte aan je baksel.
1. Maple syrup (ahornsiroop)
Wat is het: Maple syrup komt uit Canada en is het sap van de esdoornboom.
Hoe wordt het gemaakt: In het voorjaar worden er gaatjes in de esdoornstammen gemaakt. Het sap wordt opgevangen en ingekookt tot een dikke, amberkleurige siroop.
Smaak: karamelachtig. Hoe donkerder de siroop, hoe intenser deze smaak is.
Waar gebruik je het voor: Maple syrup is heel geschikt om te serveren over pannenkoeken, door de yoghurt of havermout. Ook in cakes en taarten is het heel lekker vanwege de lichte karamelsmaak.
2. Agavesiroop
Wat is het: een vloeibare zoetstof uit de agaveplant. Deze plant komt uit Mexico en is dezelfde plant als waar tequila van wordt gemaakt.
Hoe wordt het gemaakt: De bladeren van de plant worden verwijderd, waardoor de kern overblijft. Uit de kern wordt het sap geperst. Dit wordt gefilterd en ingekookt tot een dikke siroop.
Smaak: Mild en subtiel.
Waar gebruik je het voor: Agavesiroop is een goede veganistische vervanger voor honing. Door de subtiele smaak kun je deze siroop ook goed gebruiken in dressings en marinades.
3. Kokosbloesemsiroop
Wat is het: Kokosbloesemsiroop wordt gemaakt van het sap van de bloesem van de kokospalm, dus niet van de kokosnoot zelf.
Hoe wordt het gemaakt: De bloesem van de kokospalm wordt getapt en het sap wordt opgevangen. Dit sap wordt ingekookt tot een karamelkleurige siroop.
Smaak: De naam doet misschien anders vermoeden, maar deze siroop smaakt niet naar kokos. Het heeft wel iets nootachtigs, fruitigs en lichte tinten van karamel.
Waar gebruik je het voor: Deze siroop is lekker in bananenbrood, muffins en baksels met fruit.
4. Dadelsiroop
Wat is het: Dit is een dikke, donkere siroop van gepureerde dadels.
Hoe wordt het gemaakt: Dadels worden geweekt in water, gekookt en vervolgens gepureerd. Dit wordt gezeefd en ingekookt tot een dikke, donkerkleurige siroop.
Smaak: Fruitig met een licht zuurtje.
Waar gebruik je het voor: Dadelsiroop is wat dikker dan agave of maple syrup en is wat kleveriger. Hierdoor is het minder geschikt voor marinades en dressings, maar werkt het juist goed in een granola of zelfgemaakte mueslirepen.
5. Golden syrup
Wat is het: Golden syrup is een siroop van rietsuiker en is een heel gebruikelijk ingrediënt in Engelse en ook Amerikaanse baksels.
Hoe wordt het gemaakt: Suiker en water worden ingekookt met citroenzuur en glucosestroop.
Smaak: toffee-achtig met een lichte citroensmaak.
Waar gebruik je het voor: Golden syrup kun je in heel veel baksels gebruiken. Ook is dit heel geschikt om karamel mee te maken.
6. Melasse
Wat is het: Melasse is het restproduct van de suikerproductie.
Hoe wordt het gemaakt: Suikerriet wordt uitgeperst. Dit sap wordt ingekookt tot de suiker kristalliseert. Wat overblijft is de melasse.
Smaak: Diep en licht bitter
Waar gebruik je het voor: Melasse wordt traditioneel gebruikt in gingerbread, ontbijtkoek, roggebrood en drop. Het kan overheersen, dus gebruik er vooral niet teveel van!
Honing gebruiken als suikervervanger
Honing is net als siroop een suikervervanger, maar hoort toch niet tussen dit rijtje thuis.
Het verschil tussen honing en siropen zit hem in het productieproces. Siroop wordt door mensen gemaakt. Het sap moet altijd worden ingekookt tot siroop. Honing wordt door bijen gemaakt en dikt in door het op te slaan in raten.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.