E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kun je beter honing of agavesiroop als zoetstof toevoegen?

Wil je een natuurlijke zoetstof gebruiken en twijfel je tussen honing of agavesiroop? We helpen je kiezen.

honing

Bij de keuze tussen honing en agavesiroop als zoetstof in je baksels, zijn er verschillende zaken om te overwegen: de voedingswaarde, de glycemische index en natuurlijk de smaak. Wij hebben alle informatie over deze 2 natuurlijke zoetstoffen voor je op een rijtje gezet.

Wat is een glycemische index?

De glycemische index geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in je bloed. Voeding met een lage glycemische index (GI) wordt minder snel opgenomen in je bloed. Zo zijn er minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel, waardoor deze stabieler is.

Honing honingraat en imker

Honing wordt gemaakt door honingbijen. Deze bijen gaan op zoek naar nectar, een zoete vloeistof die bloemen produceren om insecten aan te trekken. Eenmaal verzameld, slaan ze de nectar op in honingraten. Daarna komt de imker in actie en oogst de verse honing. De smaak van het goudgele goedje is afhankelijk van de bloemen waaruit de nectar afkomstig is, dit kan variëren van een milde tot sterke smaak. Rauwe honing bevat veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Maar teveel is niet gezond, het goudgele goedje heeft namelijk een glycemische index van 58. Dit betekent dat het een aardige invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Wil je het verwerken in een heerlijk recept? Ga dan aan de slag met baklava, nougat of een feestelijke honingtaart.

Baklava

Nougat

Honingtaart

Agavesiroop donkere agavesiroop

Agavesiroop komt uit de Mexicaanse cactus, ook wel de blauwe agave genoemd. Het sap wordt gewonnen door de kern van de plant uit te snijden. Daarna wordt het sap gefilterd, verwarmd en ingedikt tot een stroperige substantie. Agavesiroop bevat minder vitamines en mineralen dan honing. Het heeft een lagere glycemische index (17) en daarmee minder grote invloed op je bloedsuikerspiegel dan honing. De smaak van agavesiroop is licht zoet en minder sterk dan die van honing. Deze veelzijdige siroop lost goed op in koude drankjes en smoothies. Daarnaast is agavesiroop een goede vervanger voor suiker in cake of gebak. Benieuwd naar agavesiroop in je baksel? Probeer dan eens deze vegan arretjescake.

Arretjescake

Honing of agavesiroop?

Beide zoetstoffen hebben voor- en nadelen. Wil je extra vitamines, mineralen en antioxidanten toevoegen aan je cake, taart of koekjes? Gebruik dan honing, dit geeft een zoete smaak aan je baksel. Liever een mildere smaak en minder invloed op je bloedsuikerspiegel? Dan is agavesiroop de beste keuze.

Wil je suiker vervangen in je recept?

Hoeveel honing of agavesiroop moet je dan toevoegen? En wat zijn dan de verhoudingen in de rest van je baksel? Lees hier meer over vervangen van suiker en de juiste verhoudingen.

Honing is ongeveer 1 jaar houdbaar, maar het kan gaan kristalliseren. Dit betekent niet dat je het weg hoeft te gooien. Op deze manier kun je de gekristalliseerde honing redden. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.