E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Waarom de eerste pannenkoek altijd mislukt en hoe je dat voorkomt

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De eerste pannenkoek mislukt?

Het zal je vast bekend voorkomen. Je gaat pannenkoeken bakken, maar het eerste exemplaar komt altijd als een verfrommeld hoopje deeg uit de pan. “Hoort erbij!” horen we je denken. En die mislukte frommel is natuurlijk ook heel lekker om op te snoepen tijdens het bakken. Maar het zou toch wel leuk zijn als jij deze eeuwenoude traditie van de-mislukte-eerste-pannenkoek weet te doorbreken, toch?! Met deze tips gaat het je lukken!

De pan

Pannenkoeken pan

De meeste mensen bakken hun pannenkoek in een pan die ze ook gebruiken voor andere dingen. Komt je dat bekend voor? Dan kun je hier al winst op behalen. Als je pannenkoeken bakt in een pan waarin je ook vlees, vis of aardappels bakt, kan het pannenkoekenbeslag achter die restjes blijven plakken. Hoe goed je de pan ook boent en hoe schoon hij ook lijkt. Koop dus een goede pan met een anti-aanbaklaag die je alléén gebruikt voor pannenkoeken. Bovendien is het belangrijk om deze pan niet af te wassen met zeepsop of afwasmiddel en hem sowieso niet in de vaatwasser te doen. Spoel hem goed af met heet water, dat is voldoende. Door het bakken bouw je een vetlaagje op in de pan die juist in het voordeel werkt van het bakken.

Het beslag

Pannenkoeken beslag

Voor de mooiste pannenkoeken werk je met een glad beslag. Klop het lekker luchtig met een garde. Om het helemaal klontvrij te krijgen, kun je het even met de staafmixer of in de blender mixen. Maar mix je beslag niet te lang, zodat het lekker luchtig blijft. Wat ook helpt bij een glad beslag, is om het een uurtje voor het bakken al te maken en het even te laten rusten op kamertemperatuur. Roer het nog eens goed door voordat je begint met bakken.

Bakken

Pannenkoeken bakken

Goede pan in huis? Beslag klaar? Tijd om te bakken! Vet je pan goed en gelijkmatig in voordat je begint met bakken. Je kunt de vetstof met een keukenpapier evenredig over de pan verspreiden. Gebruik een mix van boter en olie. Boter is lekker voor de smaak, maar olie kan hogere temperaturen verdragen. De combinatie zorgt er dus voor dat je boter en de pannenkoek niet verbanden.

Laat de pan goed warm worden voordat je het beslag er in gooit, dat is echt belangrijk. Giet het beslag in de pan en draai het vuur eventueel wat lager om zwarte randjes te voorkomen. Draai de pannenkoek pas om als de bovenkant niet meer vloeibaar is, er kleine belletjes in het oppervlak verschijnen en de randjes bruin beginnen te kleuren.

Bakken klaar? Delen maar!

En dan nu, aan de bak! Mooie pannenkoeken gebakken? Deel het met ons via #HHB! Vinden we leuk.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.