E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zeinab: “De winst is aan mij voorbij gegaan, maar ik ben erg trots.”

Zeinab wordt meerdere malen door Janny en Robèrt geprezen om haar bakkunsten en wordt 3 keer Meesterbakker. Janny noemt het bijzonder dat iemand al zo goed kan bakken op deze leeftijd.

zeinab-finale-1920x1080

De 25-jarige Zeinab bakt pas 6 jaar. Dat ze talent heeft bewijst haar avontuur in de tent. Ze schopt het tot de finale waarin ze, samen met Tom, net achter winnaar Enzo eindigt.

ZeinabZes jaar geleden viert ze de verjaardag van het broertje van haar verloofde. “Mijn schoonouders wilden een grote verjaardagstaart bestellen bij de bakker, maar het leek mij leuk om de taart zelf voor hem te maken. Ik had nog niet eerder zo uitgebreid gebakken, maar het ging me gelukkig goed af.” Vanaf dat moment gaat Zeinab veel meer bakken. “Misschien onbewust ook wel, omdat er in de winkel vaak dierlijke gelatine en alcohol in baksels wordt gebruikt. Vanuit mijn geloof eet en drink ik dit niet, dus ik stond telkens de hele ingrediëntenlijst te lezen. En als ik dan een taart had gevonden die ik kon eten, viel hij vaak toch een beetje tegen. Dus waarom kopen als je zelf ook een lekkere taart kan maken?”

Tweemaal is scheepsrecht

Na veel aanmoediging van vrienden en familie, schrijft Zeinab zich in voor het 8ste seizoen van Heel Holland Bakt. Helaas zonder succes. Toch probeert ze het gewoon nog een keer, na aansporing van haar vriend.

“Ik had me eerder al eens aangemeld en de vragenlijst snel even ingevuld. Toen heb ik geen uitnodiging voor de audities ontvangen.”

“De tweede keer nam ik de inschrijving serieuzer en liet ik meer mijn persoonlijkheid zien. Ook heb ik mooie foto’s meegestuurd van een aantal van mijn baksels. Van taarten tot brood en lekkere desserts.”

Fantastisch tentavontuur

ZeinabVoordat Zeinab zelf in de tent staat, volgt ze Heel Holland Bakt al zo’n 5 jaar vanaf de bank. Hoe meer bakervaring ze opdoet, hoe meer commentaar ze durft te geven op de bakkers in de tent. “Als je eenmaal zelf in de tent staat is het natuurlijk heel anders. Dan zie je pas hoe lastig sommige baksels zijn én dat je met een tijdsdruk te maken hebt.” Hoewel ze van tevoren niet had verwacht dat er zoveel tijd in zit, bestempelt ze haar tentavontuur als fantastisch. “Het is veel werk, niet alleen qua voorbereiding, maar ook fysiek en mentaal. En het klinkt cliché, maar je leert jezelf én je bakkunsten kennen.”

Uiterlijk telt ook

In tegenstelling tot wat veel andere bakkers doen, staat Zeinab ter voorbereiding op de tent niet dagenlang in de keuken. Ze denkt juist meer na over de vormgeving van de opdrachten. Ze heeft altijd wat persoonlijke recepten achter de hand waarvan ze hoopt dat ze deze in de tent kan gebruiken. “Het oefenen heb ik de afgelopen 6 jaar al gedaan. Dat kan je ook zien als voorbereiding op mijn deelname. Toch heb ik in de tent veel nieuwe dingen gemaakt en mezelf telkens uitgedaagd. Daarnaast was ik soms meer bezig met mijn outfit dan met de voorbereidingen voor de opdrachten”, vertelt ze lachend.

ZeinabEén van Zeinab’s favoriete baksels is de honingtaart. Deze taart bakt ze als spektakelstuk in de 3e aflevering én in de finale van Heel Holland Bakt.

“Eigenlijk vind ik het hele proces van bakken bijzonder. Ik heb dan ook niet perse één specifiek baksel waar mijn voorkeur naar uitgaat. Ik hou van variatie en om nieuwe dingen te leren, zoals in de chocoladeweek.”

“Ik ben niet zo goed met het tempereren van chocolade. In de tent heb ik veel geleerd, door ermee aan de slag te gaan én veel vragen te stellen aan Robèrt en Janny.” In de tent is haar favoriete opdracht het spektakelstuk. Hoewel Zeinab het omschrijft als de meest stressvolle opdracht, vindt ze hierin wel de meeste uitdaging en plezier.

Jurk van madeleines

De jurk van je dromen van ZeinabTerugkijkend op de baksels die ze maakt in de tent, bestempelt Zeinab de madeleinejurk als haar beste baksel. In deze aflevering wordt ze ook Meesterbakker. “Mijn doel was om een ronde verder te komen en niet zozeer om Meesterbakker te worden. Wat het achteraf natuurlijk extra bijzonder maakte.” Zeinab bakt veel meer madeleines dan nodig is en ook nog eens in 3 verschillende kleuren en smaken. “Na aflevering 2 had ik wel door dat het een tandje minder mocht qua hoeveelheden. Mijn motto is liever te veel dan te weinig, maar ik laat ook graag creativiteit zien in mijn baksels en met tijdsdruk is die combinatie soms lastig.”

“Mijn meest mislukte baksel is het borstbeeld van André, dit baksel is niet geworden zoals ik gepland had. Hij paste niet in de shockvriezer waardoor het baksel niet hard genoeg werd om te bekleden. Maar goed, er zal altijd een baksel zijn dat minder is.”

Aan Zeinab, die in de tent de bijnaam de Machine krijgt, is bijna nooit te zien dat ze gestresst is. “Zelfs in de finale was dat niet van mijn gezicht af te lezen, begreep ik van de medebakkers en crew. Ik ben echt van verstand op nul en doorgaan. En ik ben perfectionistisch, waardoor ik vaak tijd verloor. Ik zie altijd dingen die beter kunnen.” Over de andere bakkers heeft Zeinab niks dan goede woorden.

“We hebben onderling met de bakkers zoveel plezier gehad.”

ZeinabDe finale omschrijft ze als onwerkelijk en spannend. “Ik had in het begin niet gedacht dat ik zo ver zou kunnen komen. Na 7 weken lang op volle modus aan te staan, merkte ik dat mijn energie begon op te raken. En daarbij was er de nodige spanning die een finale met zich meebrengt.” De bakkers maken in de finale een heel bruidsbuffet met verschillende baksels. Zeinab kiest onder andere voor 3 verschillende taarten en vullingen, maakt extra bonbons en bakt haar bladerdeeghapjes ondersteboven in de oven, om het effect van een kleioven na te bootsen.

“Ik wilde mezelf uitdagen en dat heb ik gedaan. De winst is aan mij voorbij gegaan, maar ik ben erg trots op het behaalde resultaat en heb enorm van het avontuur genoten!”

Wil je meer zien van Zeinab? Zondag 8 mei is ze te gast in Doorbakken, vanaf 21.30 uur te zien op NPO 1.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.