E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zelf glühwein maken

Glühwein zorgt voor lekkere gloeiwangen als het buiten koud is en je met een glaasje opwarmt bij de vuurkorf. Zo maak je het zelf!

gluhwein_shutterstock_1920x1080

Er is weinig gezelliger dan op een koude winterdag genieten van een warm glaasje glühwein. Je kunt een kant-en-klare fles opwarmen, maar het is net zo eenvoudig én lekkerder om het zelf te maken. Met dit recept zet je dit warme, kruidige, winterse drankje eenvoudig en snel op tafel.

Waarom heet het glühwein?

Glühwein betekent letterlijk ‘gloeiwijn’. Dit warme winterse drankje zorgt voor lekkere gloeiwangen als het buiten koud is en je met een glaasje opwarmt bij de vuurkorf of open haard. Toch komt de naam daar niet vandaan. Het schijnt te verwijzen naar de hete ijzers die men vroeger gebruikte om het drankje op te warmen. Deze warme wijn wordt ook wel bisschopswijn genoemd, omdat we het in Nederland van oudsher rond Sinterklaas drinken.

Gluhwein kruidenTips voor het maken van glühwein

Zelf glühwein maken is niet moeilijk. Deze tips helpen je om de allerlekkerste versie op tafel te zetten.

  • Kies de juiste wijn: Het succes van een lekkere glühwein begint bij de basis, de wijn. Kies voor een volle rode wijn die goed samengaat met de rijke specerijen. Een Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon zijn goede opties.
  • Gebruik verse kruiden: De smaak van glühwein wordt grotendeels bepaald door de specerijen. Gebruik verse, hele specerijen zoals kaneelstokjes, kruidnagels, steranijs en verse sinaasappelschil voor de beste smaak.
  • Laat de drank niet koken: Verhit de glühwein op een laag vuur om de aroma’s van de specerijen vrij te laten komen. Let op dat de wijn niet kookt, want dan verliest het zijn alcohol en kunnen de smaken bitter worden.
  • Glühwein bewaren: Drink je de hele pan niet in 1 keer op? Haal de kruiden dan uit de wijn, laat het afkoelen en giet de afgekoelde wijn terug in de fles. Bewaar uiterlijk 3 dagen in de koelkast.
  • Alcoholvrije glühwein: Wil je liever een alcoholvrije versie maken? Vervang de wijn dan door alcoholvrije rode wijn, druivensap of appelsap.
  • Gebruik de kruidenmix in baksels: De kruiden die je aan de wijn toevoegt, kun je ook fijnmalen met een vijzel en deze kruidenmix kun je prima gebruiken in baksels. Zo maak je gemakkelijk een glühwein cake of koekjes!

Glühwein recept

Dit heb je nodig

  • 1 fles rode wijn
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 theelepels kardemom peulen
  • 2 theelepels gedroogde gember
  • 2 theelepels kruidnagel
  • 1 theelepel piment
  • 3 steranijzen
  • 1 sinaasappel
  • 0,5 citroen
  • Optioneel: bruine basterdsuiker

Zo maak je glühwein

  • Snijd de sinaasappel en citroen in plakjes.
  • Giet de rode wijn in een pan en voeg alle kruiden en plakjes fruit toe.
  • Eventueel kun je wat bruine suiker toevoegen om het drankje zoeter te maken.
  • Verwarm de wijn, maar laat het niet koken.
  • Laat even staan zodat de smaken kunnen intrekken.
  • Wijn warm? Tijd om jezelf te trakteren op een portie gloeiwangen!

Meer warme drankjes? Bekijk hier lekkere chocolademelk variatie.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.