E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo bak je Berlinerbollen in de airfryer

Goed nieuws over Berlinerbollen: je hebt helemaal geen frituurpan nodig om ze te maken. Met dit recept bak je ze in de airfryer!

Berlinerbollen

Wat zijn Berlinerbollen?

Berlinerbollen worden gemaakt van gistdeeg, in combinatie met een vulling van banketbakkersroom en eventueel een beetje jam. Je raadt het misschien al: de bollen komen uit de Duitse stad Berlijn. Ze bestaan al honderden jaren. Normaal gesproken wordt de bol gefrituurd, maar deze versie bak je af in de airfryer.

Dit heb je nodig

Voor ongeveer 10 bollen

Gistdeeg

  • 550 gram patentbloem
  • 250 milliliter volle melk
  • 1 ei
  • 20 gram gist
  • 50 gram kristalsuiker
  • 10 gram zout
  • 60 gram roomboter op kamertemperatuur
  • Zonnebloemolie (om te bestrijken)

Banketbakkersroom

  • 500 gram melk
  • 50 gram suiker
  • 50 gram custardpoeder
  • 1 vanillestokje

Garnering

  • Poedersuiker

Zo maak je Berlinerbollen

Gistdeeg

  • Verwarm de melk tot deze lauwwarm is.
  • Los de gist op in de melk en verwarm tot 37 graden.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en kneed in 10 minuten met de deeghaak tot een soepel deeg.
  • Maak gelijke bollen van het deeg en besmeer ze met olie.
  • Dek de bollen af met folie en laat het deeg 1 uur rijzen.

Banketbakkersroom 

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Doe melk, suiker, vanillemerg en custardpoeder in een pannetje en verwarm op laag vuur.
  • Laat koken tot het ingedikt is.
  • Stort de banketbakkersroom in een diepe schaal en laat afkoelen.

Berlinerbollen

  • Spuit de deegbollen nog een keer in met olie en leg ze per 4 stuks in het mandje in de airfryer.
  • Bak ze op 200 graden, ongeveer 5 minuten.
  • Bestrijk ze nogmaals met olie en bak ze dan nog een keer 5 minuten.
  • Rol de bollen daarna door de suiker voor een krokant laagje.
  • Laat de bollen iets afkoelen en snijd ze dan open.
  • Vul een spuitzak met de banketbakkersroom en spuit de room tussen de bollen (zoveel als je lekker vindt). Je kunt eventueel ook nog een beetje jam in het midden van de bol doen.
  • Bestrooi ze tot slot met poedersuiker.

Nog meer lekkere bollen:

Oma’s Appelbollen

Bossche bollen van Robèrt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.