E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Appelcider wentelteefjes uit de oven

Bijna iedereen houdt er wel van, wentelteefjes! Maar heb je ooit eens durven variëren met de oh zo lekkere wentelteefjes? Bij wentelteefjes hoort kaneel, maar weet je wat ook echt goed gaat met kaneel? Appel!

appelcider-wentelteefjes-shutterstock_1796748316-1920x1080

Appelcider wentelteefjes uit de oven, een heerlijk vernieuwd recept voor de klassieke wentelteefjes. Je proeft de smaak van kaneel, appelcider en warme kruiden, wat naast smaak ook een enorm lekkere geur heeft. Het is gemakkelijk om te maken en er wordt gebruik gemaakt van de oven, dus zeg maar dag tegen oliespetters op het fornuis en hallo tegen een heerlijk warm ontbijt. Met het onderstaande recept maak je ongeveer 12 wentelteefjes.

 

Voor de beste smaak en textuur is het belangrijk om dit gerecht een avond van tevoren al voor te bereiden. Zo krijgen de smaken de tijd om goed in te trekken en wordt het resultaat extra rijk en romig.

Recept appelcider wentelteefjes

Wentelteefjes

  • 350 gram stevig brood (12 dikke plakken brood), zoals brioche, challah of Frans brood
  • 6 grote eieren
  • 240 milliliter appelcider (geen azijn!)
  • 240 milliliter volle melk
  • 100 gram licht- of donkerbruine suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Rasp van een halve sinaasappel (optioneel, voor een frisse twist)
  • Snufje kaneel en zout

Gekaramelliseerde appels

  • 50 gram ongezouten boter
  • 4 middelgrote appels, geschild en in plakjes (bijvoorbeeld Granny Smith of Fuji)
  • 60 milliliter appelcider
  • 70 gram bruine suiker
  • Een mespunt kaneel, nootmuskaat en kruidnagel
  • Snuf zout
  • 90 gram pecannoten (optioneel, voor extra crunch)

Garnering

  • Poedersuiker, ahornsiroop of een scheut gezouten karamel om over de warme wentelteefjes te schenken

Zo maak je apple cider wentelteefjes

  • Snijd het brood in plakken van minimaal 2,5 cm dik. Laat ze enkele uren of tot een nacht drogen op kamertemperatuur: dat zorgt ervoor dat ze straks perfect vocht opnemen.
  • Vet een ovenschaal (ongeveer 23 × 33 centimeter) in. Klop in een kom de eieren los en meng met appelcider, melk, bruine suiker, vanille, sinaasappelrasp, kaneel en het snufje zout.
  • Doop elke plak brood in het custardmengsel en leg ze strak naast elkaar in de schaal. Giet het overgebleven beslag eroverheen.
  • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de appelschijfjes, appelcider, bruine suiker, specerijen en zout toe. Bak ongeveer 8 minuten, tot de appels zacht zijn en de saus stroperig is. Haal de pan van het vuur en roer de pecannoten erdoor, zodat ze lekker knapperig blijven.
  • Schep vervolgens de gekaramelliseerde appels met de saus over het wentelteefjes mengsel. Dek strak af met folie en laat het minstens 3 uur, maar liever een nacht, in de koelkast staan. Dit zorgt voor een intense smaak.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de folie van de schaal en zet de wentelteefjes 20 minuten in de oven. Dek ze daarna losjes af met folie en bak nog eens 25 tot 35 minuten totdat het midden stevig is en niet meer vloeibaar voelt.
  • Laat het gerecht 5 minuten rusten. Bestuif met poedersuiker en serveer met warme ahornsiroop of gezouten karamel. Geniet warm!

Wist je dat je ook wentelteefjes kan maken van oud krentenbrood? Bekijk dit recept van Robèrt!

Wentelteefjes van Robèrt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.