
Heerlijk bij een zomerse borrel en als vrienden uitnodigt voor een barbecue: garlic cheese rolls. Je maakt ze van bladerdeeg en deze variant maak je op de BBQ. Zo krijg je die lekkere rooksmaak.
Recept voor Garlic and Herb Cheese Rolls
Ingrediënten voor 8-10 stuks
- 1 rol bladerdeeg (vers of diepvries, ontdooid en uitgerold)
- 200 gram geraspte kaas (cheddar, mozzarella, of een mix hiervan)
- 50 gram zachte ongezouten roomboter
- 2-3 teentjes knoflook, uitgeperst
- 3 takjes verse peterselie, fijngehakt
- Snufje zout & zwarte peper
- (Optioneel) halve theelepel paprikapoeder en/of chilivlokken voor extra smaak
- (Optioneel) sesamzaadjes voor decoratie
Benodigdheden
- Rooster of bakplaat + bakpapier
Zo maak je de garlic cheese rolls
- Steek de BBQ aan voor middelhoge indirecte hitte (rond de 180–200 graden). Gebruik een rooster of bakplaat.
- Meng in een kom de roomboter, uitgeperste knoflook, peterselie, zout, peper en eventueel paprikapoeder.
- Rol het bladerdeeg uit op een schoon werkblad.
- Besmeer het met de knoflookboter – laat 1 cm rand vrij.
- Strooi de kaas gelijkmatig over de boter.
- Rol het deeg strak op en druk de rand licht aan.
- Snijd in 8–10 gelijke rolletjes (ongeveer 2 cm breed).
- Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede BBQ-bakplaat, of rechtstreeks op een hittebestendig BBQ-rooster.
- Sluit het deksel en bak 12–15 minuten, tot ze goudbruin en luchtig zijn.
- Serveer direct.
- Eventueel kun je ze extra besmeren met een beetje extra knoflookboter en bestrooien met chili of sesamzaadjes. Ook heel lekker met crispy chili oil!
Variatie & serveertips
- Voeg plakjes salami of ham toe voor een hartige twist.
- Voeg wat spinazie toe.
- Sprenkel honing of chilisaus over de afgekoelde rolls.
- Maak glutenvrije garlic cheese rolls door glutenvrij bladerdeeg te gebruiken.
- Serveer met verse dips zoals pesto, chilisaus of knoflook-yoghurtsaus.
Bewaren & opwarmen
- Warm geserveerd smaken ze het lekkerst, maar je kunt restjes tot 2 dagen bewaren in de koelkast.
- Opwarmen? Even kort terug op de BBQ of in de oven/airfryer (180 °C, 5 min), dan blijven ze perfect knapperig.
Liever zin in iets zoets op de BBQ? Maak deze lekkere s’mores!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.