E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Voor de liefhebbers van kokos: maak bojo (glutenvrije Surinaamse cake)

Bojo is een traditionele Surinaamse cake van cassave en kokos, die z’n oorsprong heeft in de Creoolse keuken. Dit dessert is al generaties lang favoriet bij verjaardagen, feestdagen en familie-etentjes en inmiddels ook een publiekslieveling ver buiten Suriname.

bojo

Wie ooit in Suriname is geweest, kent de geur van versgebakken bojo: warm, zoet en kruidig, met een vleugje kokos in de lucht. Wat bojo zo bijzonder maakt, is de unieke combinatie van tropische smaken en zachte textuur. De cake is van nature glutenvrij, want hij wordt gemaakt met geraspte cassave in plaats van meel. Kokosmelk en gecondenseerde melk zorgen voor een romige, volle smaak.

Voor een extra twist kun je kiezen voor de bruine bojo-variant: met een snuf kaneel en een handje rozijnen krijgt hij een diepe, kruidige toon en een mooie bruine kleur. En met die vrolijke laag gesuikerde muisjes bovenop, krijg je al helemaal een Surinaams feestje op je bord!

Dit heb je nodig om zelf bojo te maken

Dit heb je nodig

  • Ovenschaal van 20×30 cm

Ingrediënten

  • 1 kilo (1 pak) geraspte cassave (diepvries, verkrijgbaar bij de toko)
  • 375–400 milliliter kokosmelk (2 blikjes)
  • 110 gram suiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 200 gram droge geraspte kokos
  • 250 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 1–2 zakjes vanillesuiker
  • 100 gram rozijnen (optioneel, voor bruine bojo)
  • 2 eetlepels kaneel (optioneel, voor bruine bojo)
  • Gesuikerde muisjes voor de topping

Zo maak je bojo

  • Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron.
  • Doe de geraspte cassave, kokosmelk, geraspte kokos, suiker, vanillesuiker, gecondenseerde melk en eventueel kaneel in een grote kom.
  • Meng alles goed door met een spatel tot een glad beslag.
  • Voeg de gesmolten boter en eventueel de rozijnen toe.
  • Roer nogmaals goed door tot het beslag egaal en licht vloeibaar is.
  • Giet het beslag in een ingevette ovenschaal.
  • Bak de bojo 60 minuten op 150°C. Open de oven niet tussendoor!
  • Verhoog daarna de temperatuur naar 180°C en bak nog 30 minuten, tot de bovenkant goudbruin is.
  • Haal de bojo uit de oven en laat hem 20 minuten afkoelen.
  • Bestrooi met gesuikerde muisjes voor een feestelijke afwerking.

Meer Surinaamse recepten? Ga aan de slag met de mega zachte en luchtige eksi koekoe, de Surinaamse eiercake!

Surinaamse eiercake (Eksi Koekoe)

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.