
Wist je dat het belangrijk is dat de churros een gekartelde rand hebben? Ja je leest het goed, de gekartelde randen van de churros zijn niet alleen mooi, maar hebben ook een belangrijke functie.
Het is belangrijk dat churros met een ster spuitmond in de pan worden gespoten, om ze zo een natuurlijke en krokantere structuur te geven. Verder barsten de churros zo niet kapot van de olie.. Tip, gebruik dus een gekartelde spuitmond en mocht je die niet hebben dan kan je dat gemakkelijk zelf maken!
Maak churros met behulp van een diepvrieszakje
Heb je geen spuitzak, dan kun je ook goed een diepvrieszakje gebruiken.
- Knip een klein hoekje van de zak af.
- Maak er met een schaar 3–4 kleine knipjes in, zodat er een kartelrandje ontstaat.
- Doe je beslag in het zakje en gebruik het als spuitzak.
Nu je een gekartelde spuitzak bij de hand hebt, is het tijd om aan de slag te gaan!
Ingrediënten
Voor 20-25 churros.
- 120 milliliter water
- 120 milliliter volle melk
- 114 gram ongezouten boter
- 4 gram suiker
- 1 theelepel zout
- 120 gram zelfrijzend meel
- 4 grote eieren
Voor de topping
- 120 gram suiker
- 2 theelepels kaneel
Benodigdheden
- Houten lepel
- Mixer (hand-of standmixer)
- Spuitzak + grote open stervormige spuitmond of een stevige plastic zak met punt afgeknipt
- Temperatuur-thermometer voor olie (optioneel maar handig)
- Tang of schuimspaan
Zo maak je churros
- Doe het water, de melk, de boter, suiker en zout in een pan en verhit op middelhoog vuur.
- Roer regelmatig tot het begint te koken.
- Haal van het vuur en voeg in één keer de gezeefde bloem toe.
- Roer snel met een houten lepel tot alles een samenhangend deeg vormt.
- Zet terug op het vuur en blijf nog 2 minuten roeren, dit helpt om overtollig vocht te verwijderen en zorgt dat het deeg stevig genoeg is om te spuiten.
- Laat het deeg iets afkoelen (een paar minuten), zodat het niet te heet meer is, anders garen de eieren direct.
- Voeg 1 ei tegelijk toe, goed mengend vóór je het volgende ei toevoegt. Dit geeft een soepel, dik deeg dat een “lint” vormt wanneer je met de mixer de massa optilt.
- Verhit de olie tot ongeveer 175-190 °C. Als je geen thermometer hebt, test door een klein stukje deeg voorzichtig in de olie te doen: het moet direct bubbelen en opstijgen, maar niet verbranden.
- Vul je spuitzak met stermond, spuit stukjes deeg van ongeveer 15-20 cm lengte in de hete olie (werk in porties, zodat de olie niet te veel afkoelt).
- Frituur ongeveer 1½ minuut aan elke kant totdat ze goudbruin zijn.
- Draai ze om met een tang of schuimspaan.
- Laat de churros even uitlekken op keukenpapier.
- Meng in een kom de kristalsuiker met de kaneel en rol de churros hierin terwijl ze nog warm zijn, want zo blijft de buitenlaag mooi plakkerig en smaakvol.
Dipsaus ideeën
Je churros smaken nog lekkerder als je dipt! Deze dips smaken er goed bij.
- Warme chocoladesaus: gesmolten pure of melkchocolade, eventueel met wat room of melk om vloeibaar te krijgen.
- Karamelsaus: licht gezouten karamelsaus is een geweldige combinatie.
- Dulce de leche: lekker zoet en romig, perfect om in te dippen.
Restjes over? Bewaar ze in een luchtdichte bak, en verwarm kort in de oven op ongeveer 160-170 °C om ze weer knapperig te maken.
Curros variatie
Je kan heel goed variëren met churros. Zo kun je ze ook heel goed in de vorm van kleine gebakjes maken. Hier vind je het recept voor churros cups.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.