
Granolarepen of mueslirepen kun je ook in de oven maken. Maar wanneer je die niet bij de hand hebt (op vakantie bijvoorbeeld) of als het erg warm is, is een no-bake variant ook handig. Je hoeft alleen de ingrediënten te mengen en in een vorm te drukken en laten uitharden. Simpel toch?
Zo maak je no-bake havermoutrepen
Met dit recept maak je 5 (dunne) repen
Dit heb je nodig
- 100 gram havermoutvlokken (ongekookt)
- 60 gram chocoladedruppels
- Snufje zout
- 50 gram 100% pindakaas (wij gebruikten met nootjes)
- 40 gram honing
Bakbenodigdheden
- (Kleine) ovenschaal bekleed met bakpapier (een brownievorm of ander blik kan ook)
- Ruime kom
- Spatel
- Bakje wat in de magnetron mag
Zo maak je no-bake havermoutrepen
- Doe in een ruime kom de havermout, de chocoladedruppels en het snufje zout. Meng kort (met de hand) door.
- Doe de pindakaas en honing in een bakje wat geschikt is voor de magnetron.
- Zet je magnetron niet te hoog, maar kies iets rond de 600 watt uit. Verwarm de honing en pindakaas 30 tot 40 seconden. Of net zolang tot beiden iets vloeibaarder zijn geworden en je het goed kunt mengen.
- Je kunt er ook voor kiezen om het in een pannetje op te warmen op de kookplaat. Verwarm dan op middelhoog vuur, tot het goed mengbaar is.
- Giet het warme mengsel over de droge ingrediënten heen.
- Begin met een spatel het te mengen, tot de ergste warmte uit het pindakaas-honing mengsel is.
- Neem over met je handen, dit kneed beter. Het wordt een wat plakkerig geheel.
- In het begin lijkt het misschien alsof je niet genoeg van het pindakaas-honing mengsel hebt, maar blijf mengen en een beetje kneden. Dan zie je dat je toch genoeg hebt.
- Schep met de spatel het geheel in de vorm en druk goed aan.
- Tip: snijd met een mes alvast voorzichtig de repen voor. Dat maakt het makkelijker om ze helemaal te snijden als ze uitgehard zijn.
- Dek af en zet 2 uur in de koelkast om uit te harden.
- Wil je de no-bake havermoutrepen sneller eten? Zet het bakje dan 30 minuten in de vriezer.
Varieer gerust!
Dit recept is een basis voor no-bake havermoutrepen. Je kunt natuurlijk ook andere ingrediënten toevoegen, zoals:
- Noten of zaden
- Gedroogd fruit, zoals rozijnen en abrikozen
- Dadels
- Lijnzaad of chiazaad, voor een gezondere versie
- Geraspte kokos, maar lees dan dit artikel eerst even
Gezondere repen maken
Kant-en-klare granolarepen of mueslirepen uit de winkel bevatten vaak veel suiker. Dat maakt het wat minder gezond. Door ze zelf te maken, weet je wat je eraan toevoegt. Wil je een gezondere reep maken dan hierboven? Kies dan eens voor deze 2 recepten!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.