E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bitterkoekje van eigen deeg

We combineren niet één, maar twéé iconische smaken: romige chipolata-room en de warme, vertrouwde combinatie van appel en bitterkoekjes. Voeg daar een krokante harde wenerdeegbodem met spijs, een spiegelend laagje abrikozengelei en een toef slagroom aan toe en je hebt een gebakje dat zowel feestelijk oogt als luxueus smaakt.

Shai

Recept van
Shai

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Harde wenerdeeg en spijs

  • 300 gram tarwebloem
  • 200 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
  • 100 gram basterdsuiker
  • 25 gram ei (0,5 middel ei)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Rasp van 0,5 limoen
  • Snuf zout
  • 150 gram amandelspijs

Bitterkoekjes

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram poedersuiker
  • Eiwitten van 2 eieren (ongeveer 60–65 gram)
  • Snuf zout
  • 2-3 druppels bittere amandelextract

Appelvulling

  • 750 gram (5-6 stuks) appels in blokjes
  • 30 gram kristalsuiker
  • 100 gram abrikozen uit blik, gepureerd
  • Rasp van 0,5 limoen
  • 40 gram rozijnen
  • Goede scheut likeur van de marasquin-kers
  • 1–2 eetlepels custardpoeder
  • 0,5 theelepel kaneel

Custard-banketbakkersroom (basis voor chipolata-room)

  • 500 milliliter melk
  • 50 gram custardpoeder
  • 80 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • Optioneel: 2–3 gram gelatine, geweekt en uitgeknepen, voor extra stevigheid

Slagroom voor chipolata-room

  • 250 milliliter slagroom (koud)
  • 25 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel likeur van de marasquin-kers
  • 50 gram, fijngehakte gekonfijte vruchtjes
  • 30 gram zelfgemaakte bitterkoekjes in blokjes (2–3 millimeter)
  • Optioneel: 1 druppel amandelextract

Gelei

  • 120 gram abrikozenjam
  • 1 eetlepel water

Calvados-slagroom

  • 200 milliliter slagroom
  • 20 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel Calvados

Decoratie

  • 4 appelchips
  • 4 chocoladekrullen
  • Handje geroosterde amandelsnippers

Bereidingswijze

Deze kleine gebakjes hebben gelaagde texturen: knapperig, fris, romig, zacht en licht kruidig. Zoals Janny zegt: “Het is mooi opgebouwd.” Ideaal voor een speciale gelegenheid of gewoon omdat je vandaag iets heel bijzonders wilt maken.

Benodigdheden

  • Cakevorm 22 × 8 centimeter
  • Acetaatstroken hoogte 10 centimeter
  • Bakplaat + bakpapier
  • Staande mixer met
  • Zeef
  • Spuitzakken + stermond (10–12 millimeter)

Voorbereiding voor het appel–bitterkoekjes chipolatagebak

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Wel de rozijnen in de likeur uit de appelvulling alvast 10 minuten.

Harde wenerdeeg

  • Meng in een grote kom de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, snuf zout en rasp van limoen.
  • Wrijf de koude boter erdoor totdat je een kruimelig deeg hebt.
  • Voeg het ei toe.
  • Kneed kort samen tot een geheel.
  • Rol het deeg met een deegroller tot 4 millimeter dik uit.
  • Rol het amandelspijs dun uit en leg dit op het deeg.
  • Snijd in een vorm van een rechthoek en leg in de cakevorm.
  • Bak 12–15 minuten op 180 graden goudbruin.
  • Laat het rustig afkoelen.

Bitterkoekjes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng amandelmeel en poedersuiker samen in een kom.
  • Voeg eiwitten en een snuf zout toe. Mix dit goed samen.
  • Voeg 2–3 druppels amandelextract toe.
  • Zorg dat het beslag stevig is, maar wel dat het mogelijk is om het op te spuiten.
  • Spuit dopjes van 2 centimeter op bakplaat met bakpapier.
  • Bak 12–15 minuten op 180 graden goudbruin.
  • Laat het rustig afkoelen.

Appelvulling

  • Stoof de appelblokjes in een pan op het fornuis met suiker en kaneel, laat dit 5–6 minuten pruttelen.
  • Voeg de abrikozenpuree, limoenrasp en geweekte rozijnen toe.
  • Bind dit met 1–2 eetlepels custardpoeder, opgelost in klein scheutje water.
  • Kook kort door tot het een geheel is.
  • Spreid het uit en laat snel afkoelen.

Custard-banketbakkersroom

  • Breng melk met suiker, merg en peul van 1 vanillestokje aan de kook.
  • Roer custardpoeder glad met koude melk.
  • Voeg dit toe aan de kokende melk.
  • Roer dit stevig door, tot het dik is.
  • Voeg optioneel 2-3 gram gelatine toe, voor extra stevigheid.
  • Verwijder de vanillepeul.
  • Spreid de room dun uit op een bord.
  • Dek dit af met folie en laat het afkoelen.

Chipolata-room

  • Klop de slagroom met de suiker lobbig.
  • Roer de custardroom glad.
  • Spatel de slagroom er luchtig doorheen.
  • Voeg 1 eetlepel likeur toe.
  • Spatel de gekonfijte vruchtjes en bitterkoekjesblokjes erdoorheen.
  • Voeg optioneel een druppel amandelextract toe.

Gelei

  • Verwarm abrikozenjam en een eetlepel water in een pannetje.
  • Zet apart tot gebruik.
  • Zeef dit goed door.
  • Verdeel een dun spiegelend laagje erbovenop.
  • Laat het kort opstijven, voor ongeveer 5 minuten in de vriezer.

Slagroom en decoratie

  • Klop de slagroom met de suiker stijf.
  • Spatel 1 eetlepel Calvados erdoor.
  • Schep dit over in een spuitzak met een stermondje.

Opbouw appel–bitterkoekjes chipolatagebak

  • Bekleed de cakevorm met acetaatfolie.
  • Snijd de harde wenerdeegbodem passend aan de vorm.
  • Leg de harde wener op de bodem.
  • Verdeel de appelvulling gelijkmatig over de bodem.
  • Doe hier de de chipolata-room op.
  • Strijk glad tot ongeveer 0,5 centimeter onder de rand.
  • Zeef de gelei.
  • Verdeel een dun spiegelend laagje op de chipolataroom.
  • Laat het kort opstijven, ongeveer 5 minuten in de vriezer.
  • Haal het blok voorzichtig uit de vorm. Gebruik hier een heet, droog mes voor.
  • Snijd de taart in 4 gelijke stukken.
  • Spuit een swirl op de bovenkant van de taartjes.
  • Decoreer met appelchip, chocoladekrul, amandelsnippers.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.