E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Twee voor de prijs van één

Luchtige soezen, gevuld met fluweelzachte banketbakkersroom, warme appel en een knapperige kruimeltopping. Dat klinkt toch lekker? En een vleugje hazelnoot-nougatine om het helemaal af te maken.

Jurian

Recept van
Jurian

Taart
(2) reviews

Ingrediënten

Soezen

  • 150 gram water
  • 50 gram melk
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram patentbloem
  • 200 gram ei
  • 1 snuf zout

Kruimeldeeg

  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram tarwebloem
  • Snuf zout

Banketbakkersroom

  • 250 milliliter volle melk
  • 50 gram kristalsuiker
  • 25 gram maïzena
  • 0,5 vanillestokje
  • 3 eierdooiers
  • 25 gram ongezouten romoboter
  • Snuf zout

Appelvulling

  • 2 appels
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 30 gram rozijnen, geweekt
  • 2 eetlepels donkere basterdsuiker
  • Snuf zout
  • 1 eetlepel ongezouten roomboter
  • Rasp 1 citroen

Hazelnoot nougatine

  • 50 gram hazelnoten zonder vlies
  • 50 gram kristalsuiker

Decoratie

  • 150 milliliter slagroom
  • 0,5 vanillestokje
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel poedersuiker

Bereidingswijze

In dit recept brengen we de charmante Hollandse soesjes samen met de warme, huiselijke smaken van appeltaart en dat levert een gebakje op waar elke bakliefhebber blij van wordt. Zoals Robèrt het ook wel zegt: “Dit is een echte klassieker, dat proef je ook! Echt heel lekker.”

Bakbenodigdheden

  • Mixer naar toebehoren
  • Knikpalet
  • Afkoelrooster
  • Spuitzakken
  • Bakplaat + bakpapier
  • Zeef
  • Gekarteld spuitmondje

Voorbereiding voor de soezen

  • Verwarm de oven voor op 190 graden hetelucht.

Soezen

  • Breng water, boter en melk aan de kook.
  • Voeg bloem en zout toe en roer dit goed door.
  • Laat even 3 minuten doorgaren totdat het lijkt op nat zand.
  • Haal de pan van het vuur en meng één voor één de eieren erdoorheen.
  • Doe het deeg in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
  • Spuit grote cirkels op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak de soezen in 30 minuten goudbruin en gaar.

Kruimeldeeg

  • Meng alle ingrediënten in een kom met je handen tot een net samenhangend deeg.
  • Maak enigszins fijne kruimels. Druk dus niet alles bij elkaar, maar kruimel het deeg rustig met je vingers.
  • Stort deze uit op een met een bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak deze 12 minuten af in een oven van 180 graden.

Banketbakkersroom

  • Breng de melk samen met de vanille aan de kook.
  • Meng ondertussen in een staande mixer eidooiers, suiker en maïzena tot een gladde massa.
  • Zodra de melk aan de kook is, giet je de melk bij het dooier mengsel en klop je het door met een garde tot een gladde massa.
  • Voeg nu alles samen in de pan.
  • Klop dit met een garde door tot het dikker wordt op laag vuur.
  • Laat 1 tot 2 minuten al roerend met een spatel doorkoken.
  • Voeg de boter toe en meng rustig door.
  • Stort uit op een diepbord en dek af met plasticfolie.

Appel vulling

  • Week de rozijnen in heet water.
  • Schil de appels en snijd in kleine blokjes.
  • Laat de boter smelten in de koekenpan.
  • Bak de appels gaar met een snuf zout op zacht tot halfhoog vuur.
  • Voeg in de laatste minuut de rozijnen en kaneel toe en bak dat nog even mee.
  • Laat het afkoelen in de koelkast.

Hazelnoot nougatine

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Leg de hazelnoten op een bakplaat en bak 10 minuten tot ze iets goudbruin zijn geworden.
  • In een steelpan karamelliseer je de suiker tot het mooi vloeibaar en bruin is.
  • Haal de hazelnoten uit de oven en giet de karamelsuiker over de noten heen.
  • Laat dit hard worden in de vriezer.
  • Zodra de nougatine hard is geworden, breek je het in stukken.
  • Maal de brokken fijn in een foodprocessor.
  • Hak dit tot een fijne massa met kleine stukjes.
  • Schep dit over in een kom.

Opbouw van de appel kruimel soezen

  • Klop de slagroom stijf met het merg van het vanillestokje en een eetlepel suiker.
  • Snijd de soezen doormidden.
  • Spuit op de bodem een ruime laag banketbakkersroom met wat hazelnoot nougatine.
  • Leg daar ongeveer 2 eetlepels appelvulling op.
  • Spuit een beetje slagroom erop.
  • Dek af met de bovenkant van de soes.
  • Decoreer de soes met slagroom en kruimels.
  • Poeder af met poedersuiker.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.