Terug

Abrikozen hazelnootvlaai

Martine

Recept van
Martine

Taart
Makkelijk
(0) reviews

Ingrediënten

Hazelnoottopping

  • 1 eiwit
  • 50 gram kristalsuiker
  • 150 gram hazelnoten, zonder velletje, zonder zout

Deeg

  • 100 milliliter volle melk
  • 17.5 gram verse gist
  • 200 gram bloem
  • 30 gram roomboter
  • 1 ei
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 mespuntje zout

Zwitserse room

  • 1 vanillestokje
  • 250 milliliter volle melk
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel bloem
  • 150 milliliter slagroom

Abrikozenvulling

  • 250 gram gedroogde abrikoos
  • hazelnootlikeur
  • 2 eetlepels suiker

Samenstellen en garnering

  • 2 eetlepels paneermeel
  • 50 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Wel de abrikozen voor de abrikozenvulling een nacht in water met een flinke scheut hazelnootlikeur.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een vlaaivorm met een diameter van ongeveer 22 centimeter in en bestuif met bloem.
  • Leg een met bakpapier beklede bakplaat klaar.

Hazelnoottopping

  • Meng het eiwit met de suiker in een kommetje.
  • Voeg de hazelnoten toe en stort op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak in de oven in 15 minuten krokant.
  • Laat afkoelen op een rooster en hak vervolgens grof.

Deeg

  • Verwarm de melk op laag vuur tot lauwwarm.
  • Voeg de gist toe en laat dit oplossen in de melk.
  • Doe alle overige ingrediënten in een mengkom en voeg het warme melkmengsel toe.
  • Meng goed door elkaar en kneed vervolgens met de hand tot een soepel deeg.
  • Bestuif een schone schaal met wat bloem, leg het deeg er in en laat dit afgedekt met folie ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven tot 190°C.

Zwitserse room

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
  • Breng in een pannetje de melk met de vanille en helft van de suiker aan de kook.
  • Klop de eierdooiers met de rest van de suiker romig en roer de bloem erdoor.
  • Meng een scheutje hete melk door de eidooiers, klop even door, schenk alles in de pan en klop goed door. Laat al kloppend in ongeveer 5 minuten garen.
  • Giet de banketbakkersroom op een bord en laat afgedekt met plasticfolie goed afkoelen.
  • Zodra de banketbakkersroom koud is, klop de slagroom stijf en spatel de banketbakkersroom erdoor.

Abrikozenvulling

  • Kook de gewelde abrikozen met de suiker en het welwater tot er een siroopje ontstaat.
  • Giet de abrikozen af in een zeef. Laat ze even staan om af te koelen.
  • Snijd in stukjes.

Samenstellen en garnering

  • Haal het deeg uit de koeling en rol dit uit ter grootte van de vlaaivorm.
  • Bedek de vorm met het deeg en druk netjes aan. Snijd overhangend deeg af.
  • Strooi de paneermeel over de bodem.
  • Bedek de bodem met wat abrikozenstukjes, maar bewaar wat voor de garnering.
  • Bak de vlaaibodem gaar in ongeveer 20 minuten in de warme oven.
  • Laat de vlaai afkoelen op een rooster.
  • Vul de vlaai vervolgens met de Zwitserse room en maak af met de krokante hazelnoten, poedersuiker en abrikozen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.