E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Abrikozen hazelnootvlaai

Martine

Recept van
Martine

Taart
(11) reviews

Ingrediënten

Hazelnoottopping

  • 1 eiwit
  • 50 gram kristalsuiker
  • 150 gram hazelnoten, zonder velletje, zonder zout

Deeg

  • 100 milliliter volle melk
  • 17.5 gram verse gist
  • 200 gram bloem
  • 30 gram roomboter
  • 1 ei
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 1 mespuntje zout

Zwitserse room

  • 1 vanillestokje
  • 250 milliliter volle melk
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel bloem
  • 150 milliliter slagroom

Abrikozenvulling

  • 250 gram gedroogde abrikoos
  • hazelnootlikeur
  • 2 eetlepels suiker

Samenstellen en garnering

  • 2 eetlepels paneermeel
  • 50 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Wel de abrikozen voor de abrikozenvulling een nacht in water met een flinke scheut hazelnootlikeur.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een vlaaivorm met een diameter van ongeveer 22 centimeter in en bestuif met bloem.
  • Leg een met bakpapier beklede bakplaat klaar.

Hazelnoottopping

  • Meng het eiwit met de suiker in een kommetje.
  • Voeg de hazelnoten toe en stort op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak in de oven in 15 minuten krokant.
  • Laat afkoelen op een rooster en hak vervolgens grof.

Deeg

  • Verwarm de melk op laag vuur tot lauwwarm.
  • Voeg de gist toe en laat dit oplossen in de melk.
  • Doe alle overige ingrediënten in een mengkom en voeg het warme melkmengsel toe.
  • Meng goed door elkaar en kneed vervolgens met de hand tot een soepel deeg.
  • Bestuif een schone schaal met wat bloem, leg het deeg er in en laat dit afgedekt met folie ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven tot 190°C.

Zwitserse room

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
  • Breng in een pannetje de melk met de vanille en helft van de suiker aan de kook.
  • Klop de eierdooiers met de rest van de suiker romig en roer de bloem erdoor.
  • Meng een scheutje hete melk door de eidooiers, klop even door, schenk alles in de pan en klop goed door. Laat al kloppend in ongeveer 5 minuten garen.
  • Giet de banketbakkersroom op een bord en laat afgedekt met plasticfolie goed afkoelen.
  • Zodra de banketbakkersroom koud is, klop de slagroom stijf en spatel de banketbakkersroom erdoor.

Abrikozenvulling

  • Kook de gewelde abrikozen met de suiker en het welwater tot er een siroopje ontstaat.
  • Giet de abrikozen af in een zeef. Laat ze even staan om af te koelen.
  • Snijd in stukjes.

Samenstellen en garnering

  • Haal het deeg uit de koeling en rol dit uit ter grootte van de vlaaivorm.
  • Bedek de vorm met het deeg en druk netjes aan. Snijd overhangend deeg af.
  • Strooi de paneermeel over de bodem.
  • Bedek de bodem met wat abrikozenstukjes, maar bewaar wat voor de garnering.
  • Bak de vlaaibodem gaar in ongeveer 20 minuten in de warme oven.
  • Laat de vlaai afkoelen op een rooster.
  • Vul de vlaai vervolgens met de Zwitserse room en maak af met de krokante hazelnoten, poedersuiker en abrikozen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.