E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bauwerk met de Franse slag

Deze taart van Mariska en Frans Bauer junior is een red velvet cake in 2 kleuren: rood en groen. Zo zitten de kerstkleuren aan de binnenkant van deze eetbare kerstboom. De buitenkant wordt versiert met koekringen en chocolade kerstballen. Een waar plaatje om neer te zetten tijdens kerst!

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Red velvet cake – rood

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 600 gram ruwe rietsuiker
  • 6 eieren
  • 250 milliliter karnemelk
  • 2 eetlepels rode kleurstof
  • 5 gram vanille-extract
  • 375 gram bloem
  • 3 gram zout
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 1 theelepel bak soda
  • 1 eetlepel azijn
  • Bakspray
  • Stoofperen likeur
  • Velvet bakspray wit
  • Spuitbus goud
  • Satéprikkers

Red velvet cake – groen

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 600 gram ruwe rietsuiker
  • 6 eieren
  • 250 milliliter karnemelk
  • 2 eetlepels groene kleurstof
  • 5 gram vanille-extract
  • 375 gram bloem
  • 3 gram zout
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • 1 theelepel bak soda
  • 1 eetlepel azijn

Frosting

  • 500 gram ongezouten roomboter
  • 400 gram Monchou
  • 700 gram witte chocolade
  • 4 eetlepels witte kleurstof

Decoratie

  • Fondant in verschillende kerstkleuren
  • Stoofperenlikeur
  • Chocolade kerstballen

Bereidingswijze

Mariska en Frans Bauer Junior in de Heel Holland Bakt tent tijdens kerst.

Mariska en Frans Bauer junior

Mariska bakt samen met haar zoon Frans. In 2003 waren ze voor het eerst te zien in de populaire realityserie ‘De Bauers’, waarin Frans Junior een kleine rol had. Een aantal jaar later maakte Mariska samen met haar man Frans een reisprogramma en in 2023 werd het gezin opnieuw gevolgd voor een realityserie.

Lekker eten staat centraal in huize Bauer en dat is zeker te danken aan de kook- en bakkunsten van Mariska. Vroeger bakte Mariska grote taarten met fondant voor de verjaardagen van haar zoons. Haar liefde voor koken en bakken heeft zij doorgegeven aan haar zoon Frans Junior. Hij volgt een horecaopleiding en heeft veel interesse in patisserie. Hoewel moeder en zoon niet vaak samen in de keuken staan, staan ze te popelen om daar verandering in te brengen.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakrooster
  • Spatel
  • Deegroller
  • Au bain-marie pan
  • Steekthermometer
  • Spuitzakken
  • Draai plateau
  • Zeef
  • Ovenschaal
  • 2 rechthoekige bakblikken 26×32 centimeter
  • Taartsnijder
  • Uitsteek ringen
  • Thermospatel
  • Paletmes klein
  • Plastic dowels (ronde staafjes voor stevigheid)
  • Satéprikkers

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.

Red velvet cake – rood

  • Klop de boter en suiker luchtig.
  • Voeg de eieren één voor één toe.
  • Meng in de tussentijd de karnemelk , vanille en rode kleurstof en voeg dit geleidelijk toe aan de luchtig geklopte boter, ei, en suiker massa.
  • Voeg vervolgens de gezeefde bloem, cacao en zout door het beslag.
  • Meng de azijn kort met de bak soda en roer het vervolgens door het beslag.
  • Verdeel het beslag over een ingevette en bebloemde bakvorm.
  • Bak in 45 tot 50 minuten af op 170 graden.
  • Laat de cake goed afkoelen op een platte ondergrond.
  • Snij de bovenste kap van de cake en de hoogte van de cake moet 5 cm zijn.
  • Steek de vormen uit de cake.

Red velvet cake – groen

  • Klop de boter en suiker luchtig.
  • Voeg de eieren één voor één toe.
  • Meng in de tussentijd de karnemelk , vanille en groene kleurstof en voeg dit geleidelijk toe aan de luchtig geklopte boter, ei, en suiker massa.
  • Voeg vervolgens de gezeefde bloem, cacao en zout door het beslag.
  • Meng de azijn kort met de bak soda en roer het vervolgens door het beslag.
  • Verdeel het beslag over een ingevette en bebloemde bakvorm.
  • Bak in 45 tot 50 minuten af op 170 graden.
  • Laat de cake goed afkoelen op een platte ondergrond.
  • Snij de bovenste kap van de cake en de hoogte van de cake moet 5 cm zijn.
  • Steek de vormen uit de cake.

Frosting

  • Smelt de witte chocolade tot een temperatuur van 28 tot 30 graden.
  • Klop de boter en de Monchou luchtig met een garde.
  • Voeg geleidelijk de gesmolten chocolade toe.
  • Klop het verder tot het de structuur van slagroom heeft.
  • Verdeel de frosting in 2 spuitzakken.

Krokante koekringen

  • Voeg ei en melk aan de suiker toe en draai glad met een vlinder.
  • Voeg vervolgens boter, zout en citroen zest toe. Draai alles goed door elkaar.
  • Voeg bloem en bakpoeder toe en meng dit met een deeghaak.
  • Laat kort rusten in de koeling.
  • Rol het koekdeeg uit tot 2,5 millimeter.
  • Steek ringen uit, ter grootte van de taartlagen. Begin bij de grootste maat en 2 maten groter om een mooie rand te krijgen. Sla steeds 1 maat over voor de buiten en binnen maat.
  • Verf de ringen goud.

Afwerking van de red velvet eetbare kerstboom

  • Besprenkel de cake met de stoofperenlikeur.
  • Stapel de 2 kleuren red velvet cake om en om, met steeds een laag frosting ertussen.
  • Steek een plastic dowel door de taart voor stevigheid.
  • Spuit de taart rondom in met de frosting en smeer goed af.
  • Zet de taart zo koel mogelijk.
  • Maak de ster van de fondant en doe er een saté prikkertje in.
  • Bespuit de taart met witte velvet bakspray.
  • Hang de koekslingers om de boom.
  • Maak met wat overgebleven frosting de kerstballen van chocolade vast.
  • Zet de sterrenpiek in de boom.

Dit recept komt uit de kerstspecial van Heel Holland Bakt 2024. Aflevering gemist?

Kijk hier terug!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.