Terug

Bella italia

Een driekleur van pistache-amandel-vanille-cake met limoncello-botercrème en een superschattig marsepeinen pastaatje bovenop. Delizioso.

Rik

Recept van
Rik

Moeilijk
(6) reviews

Ingrediënten

Pistachepasta

  • 125 gram pistachenoten
  • 25 gram amandelmeel
  • 60 gram kristalsuiker
  • 20 gram water
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Pistachecake

  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram ei
  • 65 gram pistachepasta
  • 1 citroen (rasp)
  • 8 gram matchapoeder
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 gram bakpoeder

Marsepein

  • 500 gram marsepein
  • rode kleurstof

Amandelcake

  • 180 gram zachte boter
  • 180 gram kristalsuiker
  • 180 gram ei
  • 1 citroen (rasp)
  • scheutje citroensap
  • paar druppels amandelextract
  • whitening (kleurstof)
  • 90 gram amandelmeel
  • 90 gram zelfrijzend bakmeel
  • 7 gram bakpoeder

Frambozenjam

  • 250 gram frambozen
  • 200 gram geleisuiker
  • 1 citroen (sap)

Vanillecake

  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram ei
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 gram bakpoeder
  • 1 citroen (rasp)
  • paar druppels vanille-extract
  • rode kleurstof

Zwitserse meringuebotercrème

  • 150 gram eiwit
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 450 gram zachte boter
  • 15 milliliter Limoncello
  • snufje zout

Samenstelling

  • 4 kleine blaadjes munt
  • cacao
  • 150 gram marsepein

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.

Bakbenodigdheden

keukenmachine met toebehoren
handmixer
digitale weegschaal
siliconenmat
staafmixer (pistachemeel)
3 springvormen diameter ø 20 centimeter (of 1 maar bak dan om en om)
3 taartringen met verschillende diameters (voor samenstellen cakelagen) bijv. ø 18, ø 16, ø 14 centimeter.
taartrooster
draaiplateau
paletmes
roller (om de marsepein uit te rollen)
ronde uitsteker ca. ø 8 centimeter
pastamachine met opzetstuk voor tagliatelle (kan ook met de hand)

Pistachepasta

  • Gril de pistachenoten 10 à 15 minuten op een siliconenmat.
  • Verhit de suiker en het water in een steelpannetje tot 121 graden.
  • Voeg de pistachenoten toe en roer totdat ze een wit suikerlaagje hebben.
  • Maal de gesuikerde pistachenoten en het amandelmeel fijn.
  • Voeg de zonnebloemolie toe en maak het met een staafmixer tot een smeuïge pasta.

Pistachecake

  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 175 graden.
  • Klop de boter met behulp van de keukenmachine los.
  • Voeg al kloppende de suiker beetje bij beetje toe.
  • Voeg al kloppende de eieren (één voor één) toe.
  • Voeg al kloppende de pistachepasta, de citroenrasp en het matchapoeder toe.
  • Doe het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder in een kom en meng ze door elkaar.
  • Zeef het meel met het bakpoeder door het beslag en klop totdat er een homogeen beslag ontstaat.
  • Stort het beslag in een ingevette springvorm met een doorsnede van 20 centimeter en bak de cake in ca. 25 minuten af.
  • Laat de cake op een rooster afkoelen.
  • Snijd met behulp van een (gekartelde) taartzaag een dikke plak uit de cake (even dik als die van de amandel- en vanillecake).

Marsepein

  • Kleur 500 gram van de marsepein roze met de rode kleurstof.

Amandelcake

  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 175 graden.
  • Klop de boter met behulp van de keukenmachine los.
  • Voeg al kloppende de suiker beetje bij beetje toe.
  • Voeg al kloppende de eieren (één voor één) toe.
  • Voeg al kloppende de citroenrasp, het citroensap, het amandelextract en de whitening toe.
  • Doe het zelfrijzend bakmeel, het amandelmeel en het bakpoeder in een kom en meng even door.
  • Zeef het meel met de bakpoeder door het beslag en klop totdat er een homogeen beslag is ontstaan.
  • Stort het beslag in een ingevette springvorm met een doorsnede van 20 centimeter en bak de cake in ca. 25 minuten af.
  • Laat de cake op een rooster afkoelen.
  • Snijd met behulp van een (gekartelde) taartzaag een dikke plak uit de cake (even dik als de andere cakes).

Frambozenjam

  • Verwarm de frambozen samen met wat citroensap in een hoge pan en plet ze bijvoorbeeld met een aardappelstamper.
  • Voeg de geleisuiker toe en laat het mengsel (in)koken, totdat het de gewenste dikte heeft bereikt.
  • Stort de jam op een grote plaat, zodat deze sneller afkoelt.

Vanillecake

  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 175 graden.
  • Klop de boter met behulp van de keukenmachine los.
  • Voeg al kloppende de suiker beetje bij beetje toe.
  • Voeg al kloppende de eieren (één voor één) toe.
  • Voeg al kloppende de citroenrasp en het vanille extract toe.
  • Doe het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder in een kom en meng ze.
  • Zeef het meel met de bakpoeder door het beslag en klop totdat er een homogeen beslag is ontstaan.
  • Stort het beslag in een ingevette springvorm met een doorsnede van 20 centimeter en bak de cake in ca. 25 minuten af.
  • Laat de cake op een rooster afkoelen.
  • Snijd met behulp van een (gekartelde) taartzaag een dikke plak uit de cake (even dik als de andere cakes).

Zwitserse meringuebotercrème

  • Doe de eiwitten, de suiker, het water en het zout in een vuurvaste kom en verwarm deze al kloppende au bain-marie, totdat de suiker is opgelost.
  • Giet de meringue in de beslagkom van de keukenmachine met garde en klop totdat de meringue stevig en afgekoeld is.
  • Klop de (zachte) boter totdat deze een witte parelmoerachtige glans heeft en voeg deze beetje bij beetje aan de meringue toe.

Samenstelling

  • Snijd de 3 cakes met behulp van taartringen met verschillende diameters (wat voorhanden is) in ringen bijv. diameters van 18, 16 en 14 centimeter.
  • Zet de taartlagen opnieuw in elkaar zodat de drie kleuren steeds een andere volgorde hebben (buitenste ring groen, dan een ring geel en dan rood, enzovoorts).
  • Besmeer de bovenkant van de eerste plak met frambozenjam.
  • Besmeer de onderkant van de tweede plak met botercrème en leg deze bovenop de taart.
  • Besmeer de bovenkant van de tweede plak met frambozenjam.
  • Besmeer de onderkant van de laatste plak met botercrème en leg deze bovenop de taart.
  • Bestrijk de hele taart dan nu met de botercrème. Doe dat zo strak mogelijk.
  • Zet de taart in de koeling zodat de botercrème kan opstijven.
  • Rol de roze marsepein voorzichtig uit tot een grote dunne lap.
  • Bekleed de taart met de roze marsepein.
  • Snijd met behulp van een ronde uitsteker het middelste deel uit de taart.
  • Rol een deel witte marsepein uit tot een langwerpige lap.
  • Haal deze door een pastamachine en maak er tagliatelle van. Of snij fijn met de hand.
  • Laat de tagliatelle voorzichtig in het gat vallen en leg ook een deel bovenop de taart.
  • Rol een paar balletjes met de resterende marsepein en haal ze door de cacao.
  • Leg deze voorzichtig in de tagliatelle.
  • Klop wat frambozenjam slap en doe een eetlepel als saus op de tagliatelle.
  • Garneer met een paar blaadjes munt.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.