E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tussen Hemel en Aarde

Ontdek de hemelse smaak van deze financiers. Niet alleen zijn ze prachtig versierd met bloemen, maar de financiers zijn zelfs gevuld met eetbare bloemen! De sinaasappelbotercrème en Italiaanse meringue maken deze trap naar de hemel compleet.

Susan

Recept van
Susan

Cake
Goed te doen
(5) reviews

Ingrediënten

Financiers

  • 440 gram ongezouten roomboter
  • 400 gram amandelmeel
  • 600 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 14 eiwitten

Banketbakkersroom met sinaasappelsmaak

  • 400 milliliter melk
  • 100 milliliter slagroom
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gram maïzena
  • Rasp van 4 sinaasappels

Botercrème

  • Banketbakkersroom met sinaasappelsmaak
  • 300 gram ongezouten zachte roomboter
  • 75 gram poedersuiker

Gelei

  • 1 gelatineblaadje
  • 90 milliliter water
  • 13 milliliter citroensap
  • 20 gram kristalsuiker

Italiaanse meringue

  • 230 gram kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • Snufje zout
  • 3 eetlepels azijn
  • 60 gram water

Hemelpoortje

  • 100 gram witte chocolade
  • Sinaasappel crème
  • Gedroogde en eetbare bloemen

Bereidingswijze

Tussen Hemel en Aarde - financiers bouwwerkFleur op van dit bloemige financiers bouwwerk. Met elke trap (of hap) kom je dichter bij een hemels gevoel!

Bakbenodigdheden

  • 3 bakvormen
  • Grote rechthoekige ovenschaal of diepe bakplaat
  • Steelpan
  • Rasp
  • Snijplank
  • Kommen
  • Garde
  • Financiervormen
  • Spuitzakken
  • Spuitmondje met golfjes
  • Spuitmondje 4B
  • Slofvorm
  • Bakpapier
  • Liniaal
  • Kwastje
  • Mixer
  • Keukenweegschaal
  • Hoge glazen
  • Pincet
  • Schaar
  • Brander

Voorbereiding voor financiers bouwwerk

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Week het gelatineblaadje in een bakje met koud water.

Financiers

  • Verwarm de roomboter in een steelpan en laat deze op middelhoog vuur, al roerend, pruttelen tot een halnootkleurige beurre noisette.
  • Giet de beurre noisette in een schaaltje, zorg ervoor dat de donkere stukjes in de steelpan achterblijven.
  • Meng de bloem, amandelmeel, suiker en 1 theelepel zout in een kom tot een egaal geheel.
  • Voeg de eiwitten toe.
  • Roer de afgekoelde beurre noisette door het beslag en laat het minimaal 30 minuten afkoelen in de koelkast. 
  • Vul de financiervormen met gedroogde bloemen en schenk het beslag daar bovenop. 
  • Doe de rest van het beslag in een grote rechthoekige ovenschaal en verdeel daar de gedroogde bloemen overheen.
  • Bak de financiers gaar in ongeveer 15 tot 20 minuten of tot de randjes verkleuren.

Banketbakkersroom met sinaasappelsmaak

  • Rasp 4 sinaasappels. 
  • Breng de slagroom, het merg van 1 vanillestokje en de vanillepeul en 300 milliliter melk in een steelpan aan de kook.
  • Meng de overige melk, suiker, sinaasappelrasp en de eidooiers in een kom en meng dit goed door elkaar. 
  • Voeg vervolgens de maïzena toe aan het beslag en meng dit tot een egaal geheel.
  • Verwijder het vanillestokje uit de kokende melk. 
  • Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel en roer dit goed door. 
  • Giet dit mengsel vervolgens bij de melk en breng dit, al roerend, aan de kook. 
  • Laat het mengsel 1 tot 2 minuten doorkoken terwijl je goed blijft roeren.
  • Giet de banketbakkersroom in een lage schaal of bakplaat, dek dit af met verhoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast.
  • Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en klop het even kort door voor gebruik.

Botercrème

  • Meng lepel voor lepel de roomboter door de banketbakkersroom.
  • Meng vervolgens, ongeveer 10 minuten op hoge snelheid, de poedersuiker door het mengsel.
  • Laat de botercrème afkoelen in de koelkast.

Gelei

  • Verwarm de suiker, water en het citroensap in een steelpan totdat de suiker is opgelost.
  • Haal de steelpan van het vuur en roer het gelatineblaadje door het warme mengsel.
  • Laat de gelei indikken in de koelkast, vergeet niet regelmatig te roeren.
  • Smeer de afgekoelde financiers in met een laagje gelei.

Hemelpoortje

  • Teken een poortje. 
  • Smelt de witte chocolade en giethet vervolgens in een spuitzak.
  • Trek het poortje, op een met bakpapier bekleden bakplaat, over met de witte chocolade.
  • Bestrooi het poortje met gedroogde bloemen.
  • Laat het poortje uitharden in de koelkast.

Italiaanse meringue

  • Maak een kom schoon met azijn. 
  • Splits 3 eieren en klop de eiwitten met een snufje zout op.
  • Voeg hier 30 gram kristalsuiker aan toe.
  • Verwarm vervolgens de overgebleven suiker en het water in een steelpan tot een temperatuur van 118 graden.
  • Voeg de hete suikersiroop in een dun straaltje bij de geklopte eiwitten. Mix dit voor ongeveer 5 minuten totdat de meringue is afgekoeld.
  • Verdeel de meringue over twee spuitzakken, 1 spuitzak met een golvend spuitmondje en 1 spuitzak met spuitmondje 4B.

Opbouw van financiers bouwwerk

  • Spuit klein dotjes sinaasappelbotercrème op 1 kant van het poortje. 
  • Plak het andere poortje hier bovenop met de bloemen naar boven en zet het vervolgens in de koelkast. 
  • Smeer een laagje botercrème op alle treden.
  • Plak op elke treden een financiers, zorg ervoor dat de treden niet meer te zien zijn.
  • Verdeel de financiers over de bodem.
  • Verdeel de Italiaanse meringue in golfjes over de bodem en de zijkanten. 
  • Spuit de Italiaanse meringue in toefjes op de traptreden en aan de zijkant van de treden. Gebruik voor het spuiten van de toefjes spuitmondje 4B.
  • Brand de Italiaanse meringue lichtjes met een keukenbrander.
  • Steek de bloemen in de meringue en verdeel de rest over de meringue op de bodem. 
  • Zet het poortje boven aan de trap en plak dit vast met een beetje botercrème.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.