E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bokbeeld

Er is geen twijfel over mogelijk dat deze taart een hele lekkere versie is van Meneer de Bok. Dit spektakelstuk bestaat uit 2 verschillende taarten. De buste is gemaakt van chocoladebiscuit en wordt gevuld met hazelnootpraliné en karamel. Het hoofd bestaat uit een vanillebiscuit met een vulling van frambozen, mascarpone en likeur 43. ‘Fantastisch lekker,’ aldus Robert.

Marieke

Recept van
Marieke

Taart
Moeilijk
(18) reviews

Ingrediënten

Chocoladebiscuit

  • 300 gram eiwit
  • 1 snufje zout
  • 220 gram suiker
  • 200 gram eidooier
  • 16 gram maïzena
  • 180 gram patentbloem
  • 30 gram cacao
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels sinaasappelsap

Vanillebiscuit

  • 300 gram eiwit
  • 220 gram fijne suiker
  • 200 gram eidooier
  • 16 gram custard
  • 210 gram patentbloem
  • 1 snuf zout
  • 1 vanillestokje

Hazelnootpraliné

  • 250 gram Blanke hazelnoten
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels Likeur 43
  • 750 milliliter slagroom

Karamel

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 30 milliliter water
  • 50 gram roomboter
  • 70 milliliter slagroom

Mascarpone

  • 500 gram frambozen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 1 liter slagroom
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje

Botercrème

  • 500 gram roomboter
  • 260 gram kristalsuiker
  • 160 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels Likeur 43

Opbouwen

  • 250 gram zwart fondant
  • 1 kilo beige fondant
  • 500 gram groen fondant
  • 250 gram lichtbruin fondant
  • poedersuiker om uit te rollen
  • roze kleurpoeder
  • Wodka
  • eetbare stift

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bolvormige bakvorm van ø 20 centimeter
  • 2x springvorm van ø 18 centimeter
  • Cakeblik
  • Zeef
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Thermometer
  • Hakmolen
  • Deegroller
  • Kwastje
  • Serveerplank
  • Brilletje

Voorbereiding

  • Vet de bakblikken goed in en bekleed ze met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Chocoladebiscuit

  • Klop de eiwitten met het zout luchtig.
  • Voeg al mixend de helft van de suiker toe.
  • Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker luchtig.
  • Spatel het opgeklopte eiwit in delen door het eigeel.
  • Zeef de bloem, maizena en cacao en spatel door het beslag.
  • Rasp de sinaasappel en voeg dit samen met het sap toe aan het beslag.
  • Verdeel het beslag over een cakeblik en het bolvormige bakblik. Strijk glad.
  • Bak de bolle cake in 20 – 25 gaar, bak de cake in 30 – 35 minuten gaar.
  • Stort ze direct na het bakken op een rooster en laat afkoelen.

Vanillebiscuit

  • Klop de eiwitten met het zout luchtig.
  • Voeg al mixend de helft van de suiker toe.
  • Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Klop in een andere kom het vanillemerg met de eidooiers en de rest van de suiker luchtig.
  • Spatel het opgeklopte eiwit in delen door het eigeel.
  • Zeef de bloem en custard en spatel door het beslag.
  • Stort het beslag in de 2 springvormen en strijk glad.
  • Bak de biscuits in 20 – 25 minuten gaar.
  • Stort ze direct na het bakken op een rooster en laat afkoelen.

Hazelnootpraliné

  • Rooster de hazelnoten 15 minuten in de warme oven.
  • Breng de suiker en het water aan de kook.
  • Voeg de noten toe en blijf het mengsel zeer stevig doorroeren.
  • De suikersiroop gaat kristalliseren, droogt op en vormt suiker rondom de noten, blijf verwarmen en roeren.
  • Na enkele minuten begint de suiker weer te smelten tot een karamel. Ga net zo lang door met roeren tot alle kristallen zijn gesmolten.
  • Stort de noten op een bakplaat met bakpapier en laat afkoelen.
  • Breek in stukken en vermaal dit helemaal fijn tot een pasta.
  • Voeg likeur 43 toe.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Voeg de praline toe en klop het wat steviger.

Karamel

  • Breng water en suiker aan de kook in een pan en laat het karamelliseren tot een bruine karamel van ongeveer 180 graden.
  • Verwarm de slagroom en blus de karamel hier mee af.
  • Voeg de boter toe en roer dit mooi egaal.
  • Laat afkoelen.

Mascarpone

  • Breng de helft van de frambozen met de vanillesuiker aan de kook.
  • Druk door een zeef en laat de saus afkoelen.
  • Klop de mascarpone met de helft van de suiker tot een stevige massa.
  • Klop de slagroom met de merg van het vanillestokje en de andere helft van de suiker lobbig.
  • Roer de lobbige slagroom door de mascarpone en voeg de afgekoelde frambozensaus toe.

Botercrème

  • Verwarm de suiker en het eiwit au bain-marie, roer 5 minuten tot de suiker is opgelost.
  • Haal van de warmtebron en mix in ongeveer 10 minuten luchtig.
  • Voeg de boter beetje voor beetje toe.
  • Voeg de likeur 43 en de merg van het vanillestokje toe en klop dit nog eens 10 minuten op tot een romige massa.

Opbouwen

  • Snijd de chocoladebiscuit uit de cakevorm 2x door.
  • Verdeel een dun laagje karamel over de onderste plak en daarop een dikke laag slagroom praliné.
  • Leg de volgende cakeplak erop en herhaal dit.
  • Zet het geheel op een plank.
  • Snijd de vanillebiscuits ook 2x door.
  • Verdeel er een laag mascarpone over en leg daar wat frambozen op.
  • Leg de volgende cakeplak erop en herhaal dit voor alle cakes.
  • Zet deze cakes op de chocoladecake.
  • Snijd de bolle chocoladebiscuit 2x door en maak deze hetzelfde op als de andere chocoladetaart.
  • Snijd de vanilletaart in de vorm van een gezicht en smeer na het opbouwen alles in met botercrème.
  • Laat dit goed opstijven in de koeling.
  • Rol de fondant dun uit en bekleed de buste met het fondant. Gebruik beige voor het gezicht, zwart voor de hoed en bruin en groen voor de kleding.
  • Meng de poeder kleurstof met wat wodka om eetbare verf te maken. Schilder hiermee de lippen en blosjes op de wangen.
  • Teken de ogen met eetbare stift.
  • Zet tot slot het brilletje op neus van de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.