Bakbenodigdheden:
- Staande mixer met deeghaak (optioneel)
- Bakplaat
- Kwastje
- Ovenschaal
- Plasticfolie
- IJsknijper
Voorbereiding:
- Maak de kroketten ruim van tevoren.
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Vet de bakplaat goed in.
Witte bolletjes:
- Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg.
- Verdeel het deeg in 15 stukjes van 60 gram.
- Bol de stukjes goed op en laat ze 20 minuten rijzen.
- Druk de lucht uit de bolletjes, bol ze weer op en laat nog 30 minuten rijzen op de bakplaat, met een tussenruimte van ongeveer 5 centimeter.
- Druk elk bolletje een beetje plat, strijk af met losgeklopt ei en laat 55 minuten narijzen.
- Bak de broodjes in 8-10 minuten goudbruin en gaar.
Vegetarische kroketten:
- Snijd de champignons in stukjes.
- Bak de champignons in 15 gram boter gaar in een koekenpan en zet apart.
- Verwarm de melk met het bouillonblokje tot het blokje is opgelost. Laat goed afkoelen.
- Laat de overige boter in een pannetje smelten en uitbruisen; let op dat hij niet bruin kleurt.
- Zeef de bloem.
- Neem de pan van het vuur en voeg al roerende de bloem toe.
- Zet de pan terug op matig vuur en verhit de boter en de bloem terwijl je goed blijft roeren. Laat de roux zo een paar minuutjes goed garen; hij is klaar als er een lichte vetfilm achterblijft op de bodem van de pan.
- Neem de pan van het vuur en roer het grootste deel van de afgekoelde (!) melk door de roux.
- Verwarm de massa al roerende op het vuur en voeg, afhankelijk van de dikte, nog wat meer melk toe.
- Laat de ragout een paar minuutjes doorkoken, zodat hij goed gaar is.
- Splits het ei, houd het eiwit apart.
- Roer de eidooier door de slagroom en voeg een scheutje van deze liaison door de ragout voor extra binding en een volle smaak.
- Hak de peterselie fijn.
- Breng de ragout op smaak met peper, zout en peterselie en roer de champignons en eventueel de geraspte kaas erdoorheen.
- Stort de ragout in de ovenschaal, dek af met plasticfolie en laat een paar uur opstijven in de koelkast (liefst een hele nacht).
Afbakken:
- Verwarm de frituur op 170 graden.
- Spreid het paneermeel op je werkblad uit tot een dunne laag.
- Vorm met een ijslepel gelijkmatige, gladde bolletjes van de ragout; liefst zonder scheuren of openingen, want anders kunnen de kroketten gaan lekken tijdens het frituren.
- Rol de bolletjes door het paneermeel tot kroketmodel.
- Klop het achtergehouden eiwit los in een diep bord en haal hier de gepaneerde kroketten doorheen.
- Laat even goed uitlekken en rol ze daarna nog een keer door het paneermeel.
- Zorg dat alle kanten van de kroketten goed bedekt zijn.
- Frituur de kroketten mooi goudbruin in de olie.
Opbouw
- Snijd de broodjes half door.
- Leg een kroket tussen elk broodje.
- Serveer je broodje kroket met mosterd.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.