Terug

Oh Denneboom

Deze buche met amarena-kersen en chocolademousse lijkt zo uit het bos te komen. Het is net een echte boomstam, inclusief mos, paddenstoelen en hulstblaadjes.

Jan

Recept van
Jan

Taart
Cake
Moeilijk
(39) reviews

Ingrediënten

Amandelbiscuit

  • 65 gram bloem
  • 65 gram amandelmeel
  • 5 eieren
  • 170 gram suiker

Vulling voor de rol

  • 250 gram amarenakersen
  • 10 eetlepels amarena-sap
  • 200 gram ongezoete slagroom
  • Bramensap van 2 of 3 zwarte bramen voor het kleuren

Krokantje

  • 125 gram bloem
  • 0,5 ei
  • Snuf zout
  • 95 gram boter
  • 65 gram suiker
  • 50 gram gehakte amandelen

Chocoladecrème

  • 375 gram melk
  • Vanillestokje
  • 75 gram suiker
  • 2 dooiers
  • 33 gram maizena
  • 375 gram boter
  • 90 gram poedersuiker
  • 350 gram pure chocolade 
  • 150 gram pistachenoten

Decoratie

  • Marsepein
  • Rode en groene kleurstof
  • Sterretjes
  • Amarena-kersen
  • Cacaopoeder

Bereidingswijze

Buche met amarena-kersen

Aan de binnenkant van deze buche vind je, wanneer je hem doorsnijdt, een verrassing. In midden van de mousse van amarena-kersen zitten namelijk kersjes opgerold. Volgens Robèrt is het niet makkelijk om de crème op deze manier op te spuiten. Een recept voor de gevorderde bakker!

 

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Deegkrabber
  • Spuitzakken
  • Rond spuitmondje van 10 millimeter
  • Glaceermes
  • Bakpapier
  • Suikerthermometer
  • Latjes met een dikte van 10 millimeter
  • Penselen
  • Koekuitstekers kerst

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte, hetelucht.

Amandelbiscuit

  • Ontvet de kom van de staande mixer. 
  • Splits 4 eieren en doe het eiwit samen met 30 gram suiker en een snuf zout in de kom van de staande mixer.
  • Klop het eiwit op tot stevige pieken. 
  • Doe de 4 eidooiers, het hele ei en de overige suiker in een kom klop goed schuimig met een garde. 
  • Roer hier de bloem en het amandelmeel doorheen.
  • Neem een kwart van het eiwit en maak familie met het bloem-dooiermengsel. 
  • Spatel de rest van het eiwit er vluchtig door zodat het mengsel zijn luchtigheid behoudt. 
  • Leg een bakpapier op de werkbank en plak de hoeken vast met een beetje beslag.
  • Gebruik de latjes om het beslag 10 millimeter dik uit te spreiden over het bakpapier. 
  • Bak het biscuit in 8-10 minuten goudgeel af.
  • Zet de oven naar 175 graden boven- en onderwarmte.

Chocoladecrème

  • Doe de melk samen met een uitgeschraapt vanillestokje en de peul in een steelpan, houd een klein beetje melk apart.
  • Breng de melk aan de kook.
  • Doe de dooier, suiker, maizena en een klein beetje melk in een kom en roer goed door elkaar heen tot het gemengd is.
  • Voeg, zodra de melk kookt, een klein beetje melk toe aan het suikermengsel en roer goed door.
  • Voeg al roerend het mengsel toe aan de pan met hete melk.
  • Blijf goed roeren tot de melk een paar keer bubbelt en haal dan van het vuur. 
  • Stort de room in een platte schaal, dek af met folie en laat afkoelen.
  • Klop de boter wit en luchtig met de vlinder in een staande mixer voor minimaal 20 minuten.
  • Smelt de chocolade au bain-marie. 
  • Voeg de poedersuiker toe aan de boter en klop 15 minuten tot het een mooie zalf is geworden. 
  • Haal de peulen van de vanille uit de afgekoelde banketbakkersroom.
  • Voeg de banketbakkersroom in kleine delen toe aan het boter-suikermengsel.
  • Laat het geheel nog eens 15 minuten kloppen op middelhoge stand zodra de room volledig is toegevoegd.
  • Haal een klein deel van de botercrème uit de kom en doe het in een spuitzak.
  • Zet de mixer weer aan op middelhoge stand en voeg in een langzame straal de gesmolten chocolade toe.
  • Zorg ervoor dat alles mooi opgenomen is in de crème.
  • Doe nu de chocoladecrème in een ruime spuitzak en leg weg.

Amarena-mousse

  • Laat ongeveer 24 amarena-kersen uitlekken en vang het sap op. 
  • Klop de slagroom lobbig en spatel hier ongeveer 10 grote eetlepels amarena-sap doorheen.
  • Breng de room op kleur met bramensap.
  • Hak 10 amarena-kersen fijn en spatel ze door de mousse.

Krokantje

  • Meng alle ingrediënten door elkaar met de hand. 
  • Rol het deeg uit op een dikte van 3-4 millimeter ter grootte van de boomstronk.
  • Strooi de amandelstukjes over het deeg en rol ze voorzichtig met een deegroller het deeg in. 
  • Bak het deeg goudbruin op 175 graden voor 8-10 minuten. 
  • Haal de koek uit de oven en snijd hem ter grootte van de boomstronk, laat afkoelen.

Decoratie

  • Kleur een deel van het marsepein rood en het andere deel groen. 
  • Maak hoedjes voor de paddenstoelen van de rode marsepein, rol hier mooie rondjes van en druk een beetje plat.
  • Maak nu een pil van de witte marsepein voor de voet.
  • Kleur deze eventueel wat bij met cacaopoeder. 
  • Rol de groene marsepein uit en vorm hier 3-4 hulstblaadjes van, maak kleine rode balletjes voor op de hulstblaadjes.

Opmaak

  • Snijd het biscuit en maak een mooie rechthoekige plak. 
  • Leg nu de plak met de korte kant naar je toe en verdeel de mousse over het afgekoelde biscuit, laat onderaan 2 centimeter vrij. 
  • Leg nu de amarena-kersen strak naast elkaar aan de rand van de rol en rol het biscuit strak op, de kersen liggen nu precies in het midden.
  • Leg de rol, met de naad naar beneden, voor minimaal 30 minuten in de vriezer.
  • Haal de bûche uit de vriezer en snijd hem in een vorm naar wens. 
  • Leg het krokantje op een mooie schaal en leg de boomstronk hierop. 
  • Bespuit de kopse kanten met witte crème en strijk glad met een glaceermes. 
  • Teken hier mooie ronde jaarringen in en gebruik een penseel om de jaarringen te accentueren met wat cacaopoeder.
  • Spuit mooie banen chocoladecrème over de bûche en strijk een beetje vlak. 
  • Zorg ervoor dat de crème wat grof blijft.
  • Pak nu een lijmkam of een groot penseel en maak de nerven in de stam, zodat de bûche op een echte boomstronk lijkt. 
  • Decoreer de bûche met hulstblaadjes en sterretjes en een paar amarena-kersen. Plaats op een mooie schaal, of een houten plank en zet de paddenstoelen hierop.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.