E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Cake met sinaasappelvulling

Ruth

Recept van
Ruth

Taart
Cake
(27) reviews

Ingrediënten

Cakebeslag

  • 5 eieren
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram patentbloem (gezeefd)
  • mespuntje zout
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • boter om in te vetten

Sinaasappelsuikersiroop

  • 75 gram suiker
  • 155 gram water
  • 40 milliliter Grand Marnier

Sinaasappelvulling

  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepels maïzena
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • mespuntje zout
  • 300 milliliter sinaasappelsap
  • 1 citroen (sap)
  • 50 milliliter water
  • 3 eidooiers
  • 40 gram boter

Sinaasappelbotercrème

  • 560 gram ongezouten boter
  • 90 milliliter water
  • 250 gram suiker
  • 180 gram eiwitten
  • 6 gram cream of tartar
  • 120 gram Grand Marnier

Samenstellen en garnering

  • 1400 gram marsepein

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg twee springvormen klaar met een diameter van 20 centimeter. Vet ze in en bekleed de bodem met bakpapier.

Cakebeslag

  • Verhit een pan met water.
  • Doe de eieren met de suiker in een metalen kom.
  • Zet de metalen kom op de pan en zorg ervoor dat het water de kom niet raakt.
  • Klop au bain-marie de eieren met de suiker in 10 minuten luchtig.
  • Spatel de gezeefde bloem en het zout in delen door het ei-suikermengsel.
  • Spatel tot slot de sinaasappelrasp erdoor.
  • Giet het beslag in de springvormen en zet de springvormen in de oven.
  • Bak de cakes circa 30-40 minuten. Zet de oven na 10 minuten van de baktijd op 170 graden.
  • Controleer de gaarheid van de cakes door met een satéprikker in het midden de prikken. Als de satéprikker er schoon uitkomt, zijn de cakes gaar.
  • Haal de cakes uit de oven en laat de cakes omgekeerd afkoelen.
  • Tip: Wilt u een hogere taart, herhaal deze stappen dan en bak nog twee of vier kleinere taarten.

Sinaasappelsuikersiroop

  • Breng de suiker en het water al roerende aan de kook en haal dan de pan van het vuur.
  • Doe de deksel op de pan en laat het afkoelen.
  • Meng de Grand Marnier erdoor.

Sinaasappelvulling

  • Meng suiker, maïzena, sinaasappelrasp en zout in een pannetje.
  • Voeg geleidelijk sinaasappelsap, citroensap, water en de losgeklopte eidooiers toe.
  • Verwarm het mengsel al roerende op middelhoog vuur en laat het 3 minuten doorkoken.
  • Haal het mengsel van het vuur en meng dan de boter erdoor.
  • Laat het afkoelen.

Sinaasappelbotercrème

  • Klop met een mixer de boter luchtig en zet het in de koelkast.
  • Verwarm in een pannetje het water met 187 gram suiker.
  • Roer af en toe tot de suiker is opgelost.
  • Stop met roeren als er kleine belletjes ontstaan en verlaag het vuur.
  • Klop in een staande mixer de eiwitten schuimig.
  • Voeg de cream of tarter toe en klop tot er zachte pieken ontstaan.
  • Voeg beetje bij beetje de resterende suiker toe en blijf mixen tot er stijve pieken ontstaan.
  • Verhoog het vuur van de suikersiroop en verhit tot 120°C.
  • Schenk het meteen over in een vuurvaste glazen maatbeker. LET OP! Zorg dat u siroop niet aanraakt, want de siroop is gloeiend heet.
  • Voeg voorzichtig de siroop geleidelijk toe aan de eiwitten en klop het op hoge snelheid door. LET OP! Schenk de siroop niet op de garde, want dan kan het opspatten.
  • Verlaag de snelheid naar medium en blijf kloppen tot het schuim koel aanvoelt.
  • Voeg eetlepel per eetlepel de boter toe. Als het mengsel lijkt te gaan schiften, verhoog de mixsnelheid.
  • Roer 2 eetlepels van de sinaasappelvulling erdoor en Grand Marnier.

Samenstellen en garnering

  • Snijd de cakes doormidden.
  • Bestrijk de bovenkant van een cakelaag met de sinaasappelsuikersiroop en laat het intrekken.
  • Doe de sinaasappelvulling op de cakelaag, doe daarop de sinaasappelbotercrème en leg een andere cakelaag erbovenop.
  • Bedek de buitenkant van de cake met een dun laagje sinaasappelbotercrème.
  • Bekleed de cake met marsepein.
  • Herhaal dit eventueel met de andere cakelagen.
  • Stapel de cakes op elkaar en gebruik eventueel rietjes ter ondersteuning.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.