Terug

Cake met sinaasappelvulling

Ruth

Recept van
Ruth

Moeilijk
(11) reviews

Ingrediënten

Cakebeslag

  • 5 eieren
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 250 gram patentbloem (gezeefd)
  • mespuntje zout
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • boter om in te vetten

Sinaasappelsuikersiroop

  • 75 gram suiker
  • 155 gram water
  • 40 milliliter Grand Marnier

Sinaasappelvulling

  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepels maïzena
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • mespuntje zout
  • 300 milliliter sinaasappelsap
  • 1 citroen (sap)
  • 50 milliliter water
  • 3 eidooiers
  • 40 gram boter

Sinaasappelbotercrème

  • 560 gram ongezouten boter
  • 90 milliliter water
  • 250 gram suiker
  • 180 gram eiwitten
  • 6 gram cream of tartar
  • 120 gram Grand Marnier

Samenstellen en garnering

  • 1400 gram marsepein

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg twee springvormen klaar met een diameter van 20 centimeter. Vet ze in en bekleed de bodem met bakpapier.

Cakebeslag

  • Verhit een pan met water.
  • Doe de eieren met de suiker in een metalen kom.
  • Zet de metalen kom op de pan en zorg ervoor dat het water de kom niet raakt.
  • Klop au bain-marie de eieren met de suiker in 10 minuten luchtig.
  • Spatel de gezeefde bloem en het zout in delen door het ei-suikermengsel.
  • Spatel tot slot de sinaasappelrasp erdoor.
  • Giet het beslag in de springvormen en zet de springvormen in de oven.
  • Bak de cakes circa 30-40 minuten. Zet de oven na 10 minuten van de baktijd op 170 graden.
  • Controleer de gaarheid van de cakes door met een satéprikker in het midden de prikken. Als de satéprikker er schoon uitkomt, zijn de cakes gaar.
  • Haal de cakes uit de oven en laat de cakes omgekeerd afkoelen.
  • Tip: Wilt u een hogere taart, herhaal deze stappen dan en bak nog twee of vier kleinere taarten.

Sinaasappelsuikersiroop

  • Breng de suiker en het water al roerende aan de kook en haal dan de pan van het vuur.
  • Doe de deksel op de pan en laat het afkoelen.
  • Meng de Grand Marnier erdoor.

Sinaasappelvulling

  • Meng suiker, maïzena, sinaasappelrasp en zout in een pannetje.
  • Voeg geleidelijk sinaasappelsap, citroensap, water en de losgeklopte eidooiers toe.
  • Verwarm het mengsel al roerende op middelhoog vuur en laat het 3 minuten doorkoken.
  • Haal het mengsel van het vuur en meng dan de boter erdoor.
  • Laat het afkoelen.

Sinaasappelbotercrème

  • Klop met een mixer de boter luchtig en zet het in de koelkast.
  • Verwarm in een pannetje het water met 187 gram suiker.
  • Roer af en toe tot de suiker is opgelost.
  • Stop met roeren als er kleine belletjes ontstaan en verlaag het vuur.
  • Klop in een staande mixer de eiwitten schuimig.
  • Voeg de cream of tarter toe en klop tot er zachte pieken ontstaan.
  • Voeg beetje bij beetje de resterende suiker toe en blijf mixen tot er stijve pieken ontstaan.
  • Verhoog het vuur van de suikersiroop en verhit tot 120°C.
  • Schenk het meteen over in een vuurvaste glazen maatbeker. LET OP! Zorg dat u siroop niet aanraakt, want de siroop is gloeiend heet.
  • Voeg voorzichtig de siroop geleidelijk toe aan de eiwitten en klop het op hoge snelheid door. LET OP! Schenk de siroop niet op de garde, want dan kan het opspatten.
  • Verlaag de snelheid naar medium en blijf kloppen tot het schuim koel aanvoelt.
  • Voeg eetlepel per eetlepel de boter toe. Als het mengsel lijkt te gaan schiften, verhoog de mixsnelheid.
  • Roer 2 eetlepels van de sinaasappelvulling erdoor en Grand Marnier.

Samenstellen en garnering

  • Snijd de cakes doormidden.
  • Bestrijk de bovenkant van een cakelaag met de sinaasappelsuikersiroop en laat het intrekken.
  • Doe de sinaasappelvulling op de cakelaag, doe daarop de sinaasappelbotercrème en leg een andere cakelaag erbovenop.
  • Bedek de buitenkant van de cake met een dun laagje sinaasappelbotercrème.
  • Bekleed de cake met marsepein.
  • Herhaal dit eventueel met de andere cakelagen.
  • Stapel de cakes op elkaar en gebruik eventueel rietjes ter ondersteuning.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.