E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Carrot cake

Rustiek ziet hij eruit, dit worteltaartje. De carrot cake is lekker smeuïg door de wortels en in Cointreau gewelde rozijntjes. De citroen maakt 'm lekker fris!

Annemarie

Recept van
Annemarie

Cake
Makkelijk
(337) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 225 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 500 gram Grote wortelen (ten minste 350 gram geschild)
  • 100 gram walnoten
  • 50 gram pistachenoten
  • 250 gram bloem
  • 1.5 theelepel zuiveringszout
  • 300 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 3.5 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 sinaasappel, alleen de schil geraspt
  • 190 gram ei
  • 150 gram rozijnen
  • 100 milliliter Cointreau

Vulling en Garnering

  • 300 gram monchou roomkaas
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 300 gram poedersuiker
  • sap van 1 citroen
  • 1.5 theelepels vanille-extract
  • 50 gram pistachenoten

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Wel de rozijnen in de cointreau (liefst een paar uur van tevoren of laat het een nachtje wellen).
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Vet 2 springvormen of bakblikken met een diameter van 20 centimeter in.
  • Knip twee cirkels ter grootte van de bakvormen uit bakpapier en leg dit op de bodem van de vormen.
  • Haal de roomkaas en boter voor de vulling uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur komen.

Cake

  • Smelt de boter in de magnetron of op laag vuur.
  • Schil de wortelen. Rasp 350 gram wortelen fijn en zet apart. Leg 1 wortel apart voor de garnering.
  • Hak walnoten en pistachenoten grof.
  • Doe bloem, zuiveringszout, suiker, zout, speculaaskruiden en de geraspte sinaasappelschil in de kom van een keukenmachine (of gebruik een handmixer) en meng goed door elkaar.
  • Giet de gesmolten boter erbij en meng goed door elkaar. Klop vervolgens een voor een de eieren erdoor tot een glad en homogeen beslag.
  • Spatel de geraspte wortelen, gehakte noten erdoor en voeg de uitgelekte gewelde rozijnen toe. Voeg eventueel een beetje extra cointreau toe.
  • Verdeel het mengsel over de 2 springvormen en bak de cakes ongeveer 30 tot 35 minuten in het midden van de oven. Zodra het midden van de cake stevig is en terugveert is het klaar.
  • Haal uit de oven, stort op een rooster en verwijder het bakpapier. Laat de cakes goed afkoelen.

Carrot cake vullen en garneren

  • Doe roomkaas en boter in de kom van de keukenmachine en klop luchtig met de bisschophaak.
  • Schep lepel voor lepel 270 gram poedersuiker door het roomkaas/botermengsel.
  • Voeg citroensap en vanille-extract toe en meng goed door elkaar.
  • Schenk de vulling in een platte, grote schaal, dek af en laat het zo lang mogelijk opstijven in de koelkast. Als de vulling heel slap is, zet het even in de vriezer.
  • Hak de pistachenoten fijn.
  • Snijd de overgebleven wortel met een dunschiller en snijd de sliertjes vervolgens in kleine reepjes.
  • Doe 30 gram poedersuiker en 10 gram water in een pannetje en zet op laag vuur. Voeg de wortelsliertjes toe en laat ze inkoken tot ze zacht zijn. Haal de wortelsliertjes uit het pannetje en laat afkoelen.
  • Zet één afgekoelde cake op een serveerschaal. Smeer hier een dikke laag roomkaasvulling op en bestrooi met de helft van de pistachenoten.
  • Leg de tweede cake hier bovenop. Druk voorzichtig aan en bestrijk de bovenkant royaal met roomkaasvulling.
  • Decoreer de carrot cake met de overgebleven pistachenoten en gekonfijte wortelsliertjes.

Meer carrot cake recepten?

Recept voor worteltaart met roomkaas-botercrème

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.