E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ode aan Mama

Bokkenpootjes geven deze Charlotte Russe een verrassend lekkere twist die je zeker eens moet proeven!

Anneke

Recept van
Anneke

Taart
Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Bokkenpootjes

  • 4 eiwitten
  • Snufje zout
  • 100 gram kristalsuiker
  • 38 gram patentbloem
  • 75 gram poedersuiker
  • 75 gram amandelmeel 
  • Geschaafde amandelen om te bestrooien
  • 300 gram pure chocolade 

Biscuit

  • 4 eieren
  • Snuf zout
  • 120 gram kristalsuiker
  • Rasp van 0,5 citroen
  • 100 gram patentbloem 
  • 20 gram maïzena

Frambozenbavarois

  • 8 blaadjes gelatine
  • 500 gram frambozenpuree
  • 200 gram volle kwark 
  • 500 milliliter slagroom
  • 75 gram fijne poedersuiker 

Frambozenspiegel

  • 3 gelatineblaadjes
  • 300 gram frambozenpuree

Garnering

  • 400 gram frambozen
  • Rasp van 1 limoen
  • Een mooi lint

Bereidingswijze

Robèrt en Janny zijn groot fan van de smaak van de frambozenbavarois in deze Charlotte Russe. “De kwark zorgt voor extra frisheid”, aldus Janny.

Bakbenodigdheden

  • Bakring van 20 centimeter
  • Acetaatfolie van 15 centimeter hoog
  • Elektrische handmixer
  • Staande mixer met toebehoren
  • Garde
  • Satéprikker
  • Rasp
  • Thermometer
  • Rond taartkarton van 20 centimeter
  • Spuitzak
  • Spuitmond rond van 1 centimeter
  • Zeef

Voorbereiding voor de Charlotte Russe

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bokkenpootjes

  • Klop de eiwitten stijf met een snufje zout.
  • Voeg geleidelijk de kristalsuiker toe tot het een glanzend schuim wordt.
  • Zeef de bloem en poedersuiker, meng dit met het amandelmeel.
  • Doe het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje, van 1 centimeter.
  • Spuit stroken van 16 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrooi de koekjes met geschaafde amandelen en bestuif ze met poedersuiker.
  • Bak ze in 17 tot 19 minuten gaar in het midden van de oven.
  • Haal ze uit de oven en halveer ze als ze nog warm zijn.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Verwarm tweederde van de pure chocolade au bain-marie tot ongeveer 42 graden.
  • Laat dit afkoelen tot 38 graden en voeg dan de rest van de chocolade toe en eindig rond de 31 tot 32 graden.
  • Doop de uiteinden van de bokkenpootjes in de chocola. Leg ze op een stuk bakpapier om te laten stollen.

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Splits de eieren.
  • Doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom.
  • Klop de eiwitten luchtig op met de mixer en voeg geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.
  • Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker en citroenrasp tot een luchtige massa.
  • Spatel het eigeel door het opgeklopte eiwit.
  • Zeef de bloem met de maïzena en spatel dit door de luchtige eimengsel.
  • Vul de bakplaat met het beslag en bak de biscuit 15 minuten goudbruin.
  • Haal de plaat uit de oven en verwijder het biscuit meteen van de bakplaat.
  • Laat afkoelen.

Frambozenbavarois

  • Week de gelatineblaadjes in een kom met ruim koud water, voor zo’n 5-10 minuten.
  • Verwarm een derde van de frambozenpuree in een steelpan, maar laat het niet koken.
  • Los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op en meng met de rest van de frambozenpuree.
  • Meng de frambozenpuree met de kwark.
  • Klop de slagroom met de poedersuiker tot stevige pieken.
  • Spatel voorzichtig in delen door het kwark-frambozenmengsel.

Frambozenspiegel

  • Week de gelatineblaadjes in koud water (minimaal 10 minuten).
  • Verwarm de helft van de frambozenpuree in een pannetje, maar laat het niet koken. 
  • Haal het pannetje van de warmtebron en los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op.
  • Meng vervolgens de andere helft van de puree er doorheen.

Opbouw van de Charlotte Russe

  • Snijd de biscuit open. Leg de ene helft van de biscuit in de bakring met acetaatfolie.
  • Verdeel de helft van de bavarois op de helft van de biscuit.
  • Leg hier de andere helft van de biscuit overheen, gevolgd door de rest van de bavarois.
  • Schenk de frambozenspiegel over de bavarois en spreid deze gelijkmatig uit.
  • Zet de Charlotte Russe in de koelkast en laat hem daar volledig afkoelen en opstijven.
  • Verwijder de bakring en acetaatfolie. 
  • Plaats de halve bokkenpootjes strak tegen elkaar rondom de Charlotte. Gebruik eventueel gesmolten chocolade om ze vast te plakken. 
  • Garneer met een royale hoeveelheid frambozen en limoenrasp.
  • Maak af door een strik om de taart te binden.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.