Robèrt en Janny zijn groot fan van de smaak van de frambozenbavarois in deze Charlotte Russe. “De kwark zorgt voor extra frisheid”, aldus Janny. 
Bakbenodigdheden
- Bakring van 20 centimeter
- Acetaatfolie van 15 centimeter hoog
- Elektrische handmixer
- Staande mixer met toebehoren
- Garde
- Satéprikker
- Rasp
- Thermometer
- Rond taartkarton van 20 centimeter
- Spuitzak
- Spuitmond rond van 1 centimeter
- Zeef
Voorbereiding voor de Charlotte Russe
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bokkenpootjes
- Klop de eiwitten stijf met een snufje zout.
- Voeg geleidelijk de kristalsuiker toe tot het een glanzend schuim wordt.
- Zeef de bloem en poedersuiker, meng dit met het amandelmeel.
- Doe het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje, van 1 centimeter.
- Spuit stroken van 16 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrooi de koekjes met geschaafde amandelen en bestuif ze met poedersuiker.
- Bak ze in 17 tot 19 minuten gaar in het midden van de oven.
- Haal ze uit de oven en halveer ze als ze nog warm zijn.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Verwarm tweederde van de pure chocolade au bain-marie tot ongeveer 42 graden.
- Laat dit afkoelen tot 38 graden en voeg dan de rest van de chocolade toe en eindig rond de 31 tot 32 graden.
- Doop de uiteinden van de bokkenpootjes in de chocola. Leg ze op een stuk bakpapier om te laten stollen.
Biscuit
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Splits de eieren.
- Doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom.
- Klop de eiwitten luchtig op met de mixer en voeg geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.
- Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker en citroenrasp tot een luchtige massa.
- Spatel het eigeel door het opgeklopte eiwit.
- Zeef de bloem met de maïzena en spatel dit door de luchtige eimengsel.
- Vul de bakplaat met het beslag en bak de biscuit 15 minuten goudbruin.
- Haal de plaat uit de oven en verwijder het biscuit meteen van de bakplaat.
- Laat afkoelen.
Frambozenbavarois
- Week de gelatineblaadjes in een kom met ruim koud water, voor zo’n 5-10 minuten.
- Verwarm een derde van de frambozenpuree in een steelpan, maar laat het niet koken.
- Los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op en meng met de rest van de frambozenpuree.
- Meng de frambozenpuree met de kwark.
- Klop de slagroom met de poedersuiker tot stevige pieken.
- Spatel voorzichtig in delen door het kwark-frambozenmengsel.
Frambozenspiegel
- Week de gelatineblaadjes in koud water (minimaal 10 minuten).
- Verwarm de helft van de frambozenpuree in een pannetje, maar laat het niet koken.
- Haal het pannetje van de warmtebron en los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op.
- Meng vervolgens de andere helft van de puree er doorheen.
Opbouw van de Charlotte Russe
- Snijd de biscuit open. Leg de ene helft van de biscuit in de bakring met acetaatfolie.
- Verdeel de helft van de bavarois op de helft van de biscuit.
- Leg hier de andere helft van de biscuit overheen, gevolgd door de rest van de bavarois.
- Schenk de frambozenspiegel over de bavarois en spreid deze gelijkmatig uit.
- Zet de Charlotte Russe in de koelkast en laat hem daar volledig afkoelen en opstijven.
- Verwijder de bakring en acetaatfolie.
- Plaats de halve bokkenpootjes strak tegen elkaar rondom de Charlotte. Gebruik eventueel gesmolten chocolade om ze vast te plakken.
- Garneer met een royale hoeveelheid frambozen en limoenrasp.
- Maak af door een strik om de taart te binden.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.