“Je ziet dat ik mijn stuk helemaal opgegeten heb”, zegt Janny over deze Charlotte Russe van Jip. En dat zegt genoeg! De combinatie van bramen en amandel werkt heel goed in dit dessert.
Bakbenodigdheden
- Hoge taartring van 20 centimeter doorsnede
- Staande mixer met toebehoren
- Citruspers
- Weegschaal
- Foodprocessor
- Spuitzak
- Zesteur
- Zeef
- Garde
- Paletmes
- Taartschraper
Voorbereiding op de Charlotte Russe
- Verwarm de oven tot 190 graden.
- Vet de taartvorm in en verdeel er een dun laagje bloem op, zodat de bodem niet blijft plakken.
Amandelbodem
- Mix de boter en suiker luchtig in de staande mixer.
- Voeg hier cacaopoeder, zout en ei aan toe.
- Doe hier als laatste de amandelmeel bij en meng door tot een deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uur koelen in de koelkast.
- Rol daarna het deeg uit tot ongeveer 0,5 centimeter.
- Plaats de bodem in de taartvorm en bak 18-20 minuten in de oven.
- Laat afkoelen.
Bramenbavarois
- Pers het sap van 1 citroen uit.
- Mix de bramen en het citroensap fijn in een foodprocessor.
- Zeef het bramensap en zet weg.
- Week de gelatine 10 minuten in koud water.
- Klop de slagroom met de suiker stijf.
- Verwarm een vierde van het bramenmengsel in een steelpan.
- Knijp de gelatine uit en voeg dit toe. Roer tot de gelatine is opgelost.
- Haal van het vuur en meng het warme bramenmengsel bij het koude.
- Spatel het bramenmengsel voorzichtig door de slagroom.
- Verdeel de bramenbavarois over de afgekoelde taartbodem en laat opstijven in de koelkast.
Amandelkoekjes
- Klop in een keukenmachine de eiwitten stijf met het zout.
- Voeg hier geleidelijk 75 gram poedersuiker aan toe, totdat het schuim stevig is.
- Mix 165 gram poedersuiker met 250 gram amandelmeel en spatel dit rustig door de eiwitten heen.
- Voeg de citroenrasp toe samen met de amaretto.
- Spatel rustig door en zet 1 uur weg. Hierdoor trekken de smaken in en wordt het deeg meer een geheel.
- Doe daarna het beslag in een spuitzak.
- Spuit langwerpige koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Ongeveer 2 keer de lengte van de hoogte van de taartring.
- Bestrooi met een beetje amandelschaafsel.
- Bak 10 minuten op 190 graden.
- Laat afkoelen en haal voorzichtig van het bakpapier.
Chocoladespiegel
- Laat de gelatine 10 minuten weken in water.
- Doe de suiker samen met het water in een steelpan en laat koken tot de suiker is opgelost.
- Haal van het vuur en voeg hier de cacaopoeder aan toe. Meng tot je geen klontjes meer ziet.
- Schenk hier de melk en slagroom bij en roer dit door.
- Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer door totdat de gelatine is opgelost.
- Laat afkoelen tot ongeveer 30 graden.
Opbouw van de Charlotte Russe
- Haal de amandelbodem met bavarois uit de koeling.
- Giet hier vervolgens op een rek de chocoladespiegel overheen.
- Plak de amandelkoekjes op de zijkant van de taart.
- Maak af met eventueel toefjes slagroom en de bramen
- Doe een strik om de taart.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.