E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Charlottheekransje

Een Charlotte Russe die barst van de smaak! Roos maakt een variant met earl grey koekjes, lavendel icing, een citroen cheesecake mousse en een bosbessen compote. Dat wil je proberen!

Roos

Recept van
Roos

Taart
Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Earl grey chiffon biscuit

  • 80 gram kristalsuiker 
  • 10 gram earl grey (kruiden)
  • 4 eieren 
  • 4 gram maïzena
  • 4 gram vanillepasta
  • 60 gram melk
  • 40 gram neutrale olie
  • 74 gram bloem
  • snuf zout

Citroen cheesecake mousse

  • 600 gram mascarpone
  • rasp en sap van 2 citroenen
  • 6 blaadjes gelatine
  • 400 gram roomkaas
  • 200 gram Griekse yoghurt

Bosbessen compote

  • 600 gram bosbessen
  • 65 milliliter citroensap 
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 blaadjes gelatine

Earl grey koekjes

  • 10 gram earl grey (kruiden)
  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 35 gram melk
  • 162 gram kristalsuiker
  • 200 gram bloem
  • 5 gram baking soda
  • 3 gram zout

Lavendel icing

  • 125 gram poedersuiker
  • 0,5 gram lavendel
  • 0,5 theelepel paarse kleurstof
  • sap van 1 citroen

Garnering

  • 18 bosbessen
  • Blaadjes van 2 munttakjes
  • Touw voor om de taart heen

Bereidingswijze

Deze Charlotte Russe is rijkelijk gevuld, heeft een goede bite en is lekker kruidig. “Het is echt zo’n dooreettaartje!” aldus Robèrt.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • 2 bakplaten + bakpapier
  • Ovaal uitsteekvormpje van ongeveer 10 centimeter 
  • 2 steelpannen 
  • Ronde uitsteek vorm van 18 centimeter
  • Ronde spring/bakvorm om taart in op te bouwen van 20 centimeter
  • Foodprocessor
  • 2 siliconen ronde vormen van 18 centimeter
  • Vershoudfolie
  • Citruspers
  • Garde
  • Rasp

Voorbereiding voor de Charlotte Russe

  • Verwarm de oven tot 165 graden.
  • Voeg 6 blaadjes gelatine toe in een kommetje met koud water en in een ander kommetje 2 blaadjes gelatine in koud water.

Earl grey chiffon biscuit

  • Maal 70 gram suiker fijn met de earl grey in de food processor. Niet te grof, maar ook niet te fijn. 
  • Scheid de eieren en klop de eiwitten op met de earl grey, suiker en maïzena tot je zachte pieken krijgt.
  • Meng ondertussen de vanille, melk, olie en de rest van de suiker met het eigeel. 
  • Zeef de bloem en het zout boven het eigeelmengsel en vouw dit met een spatel tot een geheel.
  • Voeg beetje voor beetje de eiwitten bij het eigeelmengsel. 
  • Verdeel het beslag zo egaal mogelijk over de bakplaat.
  • Bak het biscuit ongeveer 15 – 20 minuten in de oven. 

Citroen cheesecake mousse

  • Mix de mascarpone in een kom smeuïg met de rasp van een citroen. 
  • Verwarm het citroensap in een steelpan en doe daar de geweekte gelatine in.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Eenmaal opgelost en afgekoeld meng je dit met de mascarpone, roomkaas en Griekse yoghurt. 
  • Laat opstijven in de vriezer. 

Bosbessen compote

  • Doe de bosbessen, het citroensap en de suiker in een steelpan en laat dit inkoken.
  • Voeg, zodra de bosbessen sap loslaten, de geweekte gelatine toe en laat oplossen. 
  • Schenk de bosbossen compote in de 2 siliconen vormen en laat opstijven in de vriezer. 

Earl grey koekjes

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Maal de earl grey fijn.
  • Bruin de boter in een steelpan. 
  • Meng de suiker met de gebruinde boter en de melk. 
  • Voeg hier de earl grey, bloem, baking soda en zout aan toe en meng door elkaar tot een koekjesdeeg.
  • Maak dunne, kleine rolletjes van ongeveer 8 centimeter lang en 35 gram zwaar.
  • Leg deze op de bakplaat met genoeg tussen ruimte voor eventuele uitloop.
  • Bak de koekjes 9-10 minuten.
  • Gebruik een langwerpig uitsteekvormpje om de vorm van de koekjes te perfectioneren. Zo kun je, zodra de koekjes uit de oven komen, de vorm perfectioneren door ermee over de bakplaat te schuiven.

Lavendel icing

  • Maak een lavendel drizzle door de poedersuiker met de lavendel fijn te malen.
  • Doe hier de kleurstof bij en het citroensap. 
  • Meng goed door.

Opbouw van de Charlotte Russe

  • Verdeel een laag biscuit in een springvorm van 20 centimeter.
  • Zet de koekjes tegen de rand aan.
  • Schep hier een dikke laag van de cheesecake mousse op.
  • Leg hier de bosbessen compote op, gevolgd door nog een laag cheesecake mousse en nog een laag biscuit. 
  • Meng een beetje van de cheesecake mousse met een beetje compote voor een paars effect en verdeel dat bovenop de laatste laag biscuit. 
  • Maak de taart af door de bosbessen bovenop te verdelen samen met de blaadjes munt.
  • Bind het touw om de taart heen. 

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.