E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tropische Charlotte met kokos

Ben je gek op kokos? Deze Charlotte Russe wordt gemaakt met kokoskoekjes en is extra rijk met een mousse van frambozen én chocolade.

Tracy

Recept van
Tracy

Taart
Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Kokoskoekjes

  • 4 eiwitten
  • Snufje zout
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram geraspte kokos
  • 15 gram bloem

 

Frambozen-chocolademousse

  • 4 blaadjes gelatine
  • 400 gram frambozen (vers of diepvries)
  • 100 gram kristalsuiker
  • Sap van 0,5 citroen
  • 120 gram witte chocolade
  • 200 milliliter slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker

 

Frambozenspiegel

  • 1,5 blaadje gelatine
  • 150 gram frambozen
  • 50 gram kristalsuiker
  • Sap van 0,25 citroen

 

Garnering

  • 200 gram verse frambozen
  • 4 muntblaadjes
  • Geraspte kokos

Bereidingswijze

Frambozen en witte chocolade zijn een combinatie die altijd werkt! De kokoskoekjes van Tracy vielen goed in de smaak bij de jury en maken deze Charlotte Russe helemaal af.

Ga je bakken met kokos? Janny geeft in onderstaand artikel tips waar je op moet letten.

Bakken met kokos 

Bakbenodigdheden

  • Springvorm van 15 centimeter
  • Bakpapier
  • Staande mixer met toebehoren
  • Spuitzak
  • Kommen
  • Fijne zeef
  • Rooster
  • 2 mengkommen
  • Acetaatfolie of vershoudfolie

Voorbereiding voor de Charlotte Russe

  • Bedek de bodem en zijkanten van de springvorm met acetaatfolie of vershoudfolie.
  • Verwarm de oven tot 175 graden.

Kokoskoekjes

  • Klop de eiwitten samen met een snufje zout tot zachte pieken.
  • Voeg suiker toe tot het glanzend is.
  • Spatel de kokos en de bloem hier doorheen.
  • Schep het beslag in een spuitzak.
  • Spuit het beslag op een bakplaat in de vorm van lange vingers.
  • Bak de koekjes 12-14 minuten in de oven tot goudbruin.
  • Laat afkoelen. 

Frambozen-chocolademousse

  • Week de gelatineblaadjes in koud water gedurende 5 minuten.
  • Verwarm de frambozen met de suiker en het citroensap in een steelpannetje tot het mengsel zacht wordt en de frambozen uit elkaar vallen. 
  • Zeef de compote door een fijne zeef om de pitjes te verwijderen.
  • Knijp de gelatine uit en los deze op in de warme frambozencoulis. Roer goed door.
  • Smelt ondertussen de witte chocolade au bain-marie. 
  • Meng de warme coulis met de gesmolten chocolade tot een egaal mengsel. Laat iets afkoelen.
  • Klop de slagroom met de vanillesuiker stijf (niet te stijf, het moet nog goed te spatelen zijn).
  • Spatel de slagroom voorzichtig in delen door het chocolademengsel tot een luchtige mousse ontstaat.

Frambozenspiegel

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Verwarm de frambozen, suiker en citroensap in een steelpannetje tot de frambozen uit elkaar vallen.
  • Zeef de coulis om pitjes te verwijderen.
  • Knijp de gelatine uit en los deze op in de warme coulis.
  • Laat de coulis afkoelen tot deze lobbig is (en niet hard).
  • Zet de coulis een half uur in de koelkast om verder op te stijven.

Opbouw van de Charlotte Russe

  • Bekleed de rand van de springvorm met de kokoskoekjes, zet ze verticaal tegen de rand.
  • Leg één laag koekjes op de bodem. 
  • Giet de helft van de mousse over de koekjes. 
  • Verdeel de tweede laag koekjes bovenop de mousse.
  • Schenk de rest van de mousse hier overheen. Strijk de bovenkant glad.
  • Zet de vorm 20 minuten in de vriezer om op te stijven.
  • Verwijder voorzichtig de springvorm en haal de acetaatfolie of vershoudfolie los
  • Garneer de bovenkant met verse frambozen, muntblaadjes en geraspte kokos. 

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.