E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Amelandse Charlotte

Amelandse dumkes worden niet zoals Friese dumkes met hazelnoten gemaakt, maar met amandelen. Deze koekjes passen heel goed bij de peren in dit recept.

Jurian

Recept van
Jurian

Taart
Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 3 eiwitten
  • 6 eidooiers
  • 105 gram suiker
  • 50 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • 105 gram bloem 
  • Mespuntje zout 
  • 5 gram bakpoeder

Amelandse dumkes

  • 180 gram lichtbruine basterdsuiker 
  • 165 gram ongezouten roomboter
  • 6 gram gemalen anijszaad
  • 8 gram anijszaad
  • 1 gram kaneel, gemalen 
  • 3 gram zout 
  • 38 ml melk 
  • 300 gram Zeeuwse bloem 
  • 15 gram bakpoeder 
  • 110 gram amandelen, grof gehakt

Perencompote

  • 6 Conference peren
  • 30 gram geleisuiker 
  • 0,5 vanillestokje 
  • 2 stuks steranijs 
  • 0,5 theelepel gemalen anijs
  • 0,5 theelepel gemalen kaneel
  • Mespunt zout 
  • 1 citroen 

Mascarponeroom

  • 300 gram mascarpone
  • 300 milliliter slagroom
  • 30 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze

“Je zou er haast de boot voor nemen”, zegt André over deze Charlotte Russe met koekjes uit Ameland. De smaak van amandel en peer werkt heel goed samen in deze taart.

Bakbenodigdheden

  • Bakblik van 20 centimeter
  • Staande mixer met toebehoren
  • Knikpalet 
  • Dunschiller 
  • Hakmes 
  • Garde 
  • Weegschaal 
  • Plasticfolie 
  • Mengkommen 
  • Steelpan 
  • Spuitzak met spuitmondje 
  • Liniaal 

Voorbereiding voor de Charlotte Russe

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Biscuit

  • Verdeel de suiker over de eiwitten en de dooiers. 
  • Klop eerst de eiwitten tot half stijve pieken.
  • Klop in een andere kom de dooiers luchtig totdat ze licht van kleur zijn.
  • Meng de eiwitten in twee delen bij de dooiers. 
  • Voeg het zout, de bloem en het bakpoeder bij het eimengsel.
  • Meng hier de gesmolten boter doorheen. 
  • Doe het beslag in een bakblik van 20 centimeter.
  • Bak in 25 tot 30 minuten gaar. 
  • Laat afkoelen.

Amelandse dumkes

  • Mix de basterdsuiker, zachte boter, specerijen, zout en melk tot een glad mengsel.  
  • Voeg de Zeeuwse bloem en het bakpoeder toe en kneed kort door met de hand tot een deegbal.  
  • Voeg nu de grof gehakte amandelen toe en kneed door.  
  • Laat het deeg een half uur koelen in de koelkast.  
  • Rol het deeg uit over een bebloemd aanrecht tot 1 centimeter dik.  
  • Snijd lange koekjes uit van 1,5 bij 8 centimeter.
  • Steek een koekje uit met de achterkant van een spuitmondje. Deze zijn ter decoratie. 
  • Bak de koekjes in 20-25 minuten op 180 graden. 
  • Laat afkoelen op een rek. 

Perencompote

  • Schil de peren en snijd in stukjes van 0,5 centimeter.  
  • Doe de peer samen met de suiker, het vanillemerg, de steranijs, zout, de specerijen en het sap van de citroen in de steelpan.  
  • Laat pruttelen op laag vuur onder voortdurend roeren totdat de peer gaar is. 
  • Laat afkoelen en verdeel de compote in een spuitzak. 

Mascarponeroom

  • Mix de mascarpone los.  
  • Doe hier de slagroom, suiker en het vanille-extract bij.  
  • Mix door tot bijna stijve pieken.  
  • Laat een half uur afkoelen.  
  • Klop door met een garde tot stijve pieken en doe dit in een spuitzak. 

Opbouw van de Charlotte Russe

  • Snijd de biscuit in 3 even dikke plakken.
  • Verdeel een deel van de mascarponeroom op een biscuitplak en smeer uit met een paletmes.  
  • Spuit een ring van het roommengsel aan de rand van de biscuit. Dit is een dijkje voor de perencompote. 
  • Maak een laag perencompote in het midden van de biscuit. Leg hier de tweede laag biscuit op. 
  • Verdeel weer een deel van de mascarponeroom op een biscuitplak en smeer uit.
  • Spuit een ring van het roommengsel aan de rand van de biscuit.
  • Maak een laag perencompote in het midden van de biscuit.
  • Eindig met de laatste plak biscuit en smeer de taart af met het roommengsel.  
  • Verdeel de dumkes aan de zijkant van de taart met een kleine tussenruimte.  
  • Maak af met een ring van perencompote en een toef mascarponeroom. Druk hier vervolgens een koekje op.  
  • Bind het lint om de taart heen. 

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.