“Je zou er haast de boot voor nemen”, zegt André over deze Charlotte Russe met koekjes uit Ameland. De smaak van amandel en peer werkt heel goed samen in deze taart.
Bakbenodigdheden
- Bakblik van 20 centimeter
- Staande mixer met toebehoren
- Knikpalet
- Dunschiller
- Hakmes
- Garde
- Weegschaal
- Plasticfolie
- Mengkommen
- Steelpan
- Spuitzak met spuitmondje
- Liniaal
Voorbereiding voor de Charlotte Russe
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
Biscuit
- Verdeel de suiker over de eiwitten en de dooiers.
- Klop eerst de eiwitten tot half stijve pieken.
- Klop in een andere kom de dooiers luchtig totdat ze licht van kleur zijn.
- Meng de eiwitten in twee delen bij de dooiers.
- Voeg het zout, de bloem en het bakpoeder bij het eimengsel.
- Meng hier de gesmolten boter doorheen.
- Doe het beslag in een bakblik van 20 centimeter.
- Bak in 25 tot 30 minuten gaar.
- Laat afkoelen.
Amelandse dumkes
- Mix de basterdsuiker, zachte boter, specerijen, zout en melk tot een glad mengsel.
- Voeg de Zeeuwse bloem en het bakpoeder toe en kneed kort door met de hand tot een deegbal.
- Voeg nu de grof gehakte amandelen toe en kneed door.
- Laat het deeg een half uur koelen in de koelkast.
- Rol het deeg uit over een bebloemd aanrecht tot 1 centimeter dik.
- Snijd lange koekjes uit van 1,5 bij 8 centimeter.
- Steek een koekje uit met de achterkant van een spuitmondje. Deze zijn ter decoratie.
- Bak de koekjes in 20-25 minuten op 180 graden.
- Laat afkoelen op een rek.
Perencompote
- Schil de peren en snijd in stukjes van 0,5 centimeter.
- Doe de peer samen met de suiker, het vanillemerg, de steranijs, zout, de specerijen en het sap van de citroen in de steelpan.
- Laat pruttelen op laag vuur onder voortdurend roeren totdat de peer gaar is.
- Laat afkoelen en verdeel de compote in een spuitzak.
Mascarponeroom
- Mix de mascarpone los.
- Doe hier de slagroom, suiker en het vanille-extract bij.
- Mix door tot bijna stijve pieken.
- Laat een half uur afkoelen.
- Klop door met een garde tot stijve pieken en doe dit in een spuitzak.
Opbouw van de Charlotte Russe
- Snijd de biscuit in 3 even dikke plakken.
- Verdeel een deel van de mascarponeroom op een biscuitplak en smeer uit met een paletmes.
- Spuit een ring van het roommengsel aan de rand van de biscuit. Dit is een dijkje voor de perencompote.
- Maak een laag perencompote in het midden van de biscuit. Leg hier de tweede laag biscuit op.
- Verdeel weer een deel van de mascarponeroom op een biscuitplak en smeer uit.
- Spuit een ring van het roommengsel aan de rand van de biscuit.
- Maak een laag perencompote in het midden van de biscuit.
- Eindig met de laatste plak biscuit en smeer de taart af met het roommengsel.
- Verdeel de dumkes aan de zijkant van de taart met een kleine tussenruimte.
- Maak af met een ring van perencompote en een toef mascarponeroom. Druk hier vervolgens een koekje op.
- Bind het lint om de taart heen.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.