Deze variant van de Charlotte Russe met Hollandse spritsen is zeker het proberen waard. De jury is dol op de frisse sinaasappelbavarois in deze taart.
Bakbenodigdheden
- Bakring 20 doorsnede, 5 centimeter hoog
- Staande mixer met toebehoren
- Rasp
- Foodprocessor
- Spuitzak (met kartelmondje en gladde mond)
- Bakplaat met bakpapier
- Handmixer met gardes
- Paletmes
- Staafmixer
- Kwast
- Grote mengkommen
- Bolzeef
- Liniaal
- Breed lint
Voorbereiding voor de Charlotte Russe
- Verwarm de oven op 170 graden.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Spritsen
- Mix 200 gram van de ongezouten roomboter met de witte basterdsuiker, citroenrasp en zout tot een luchtige massa.
- Voeg een half losgeklopt ei toe en mix tot deze is opgenomen.
- Voeg de twee soorten bloem toe en meng door elkaar.
- Schep het beslag in een spuitzak met kartelmondje.
- Spuit spritsen van 6 centimeter breed op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak in ongeveer 25 minuten licht goudbruin.
- Snijd de spritsen als ze nog warm zijn in stukken van 6 centimeter breed. Snijd hier ook de onderkant vanaf zodat ze 5 centimeter hoog zijn. Je hebt minimaal 10 spritsen nodig met deze afmeting. De andere spritsen mogen een ander formaat zijn.
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Kwast de achterkant van 10 spritsen in met de gesmolten chocolade.
- Maal de andere spritsen fijn in een hakmolen.
- Smelt de overige 100 gram boter in een pannetje.
- Meng de fijngemalen spritsen met de gesmolten boter.
Sinaasappelbavarois
- Week de gelatine in water.
- Splits 4 eieren. Laat het 5e ei heel.
- Klop 1 ei en 4 dooiers au bain-marie op tot een luchtige massa, laat dit niet te warm worden.
- Pers de citroen en de pers sinaasappelen uit tot je 500 milliliter hebt.
- Verwarm het sap in een steelpan en laat de gelatine hierin oplossen. Haal van het vuur en laat even afkoelen.
- Meng het sap met de luchtige eieren.
- Klop de slagroom op tot net niet stijf.
- Maak familie door 1/3 van het sap-eimengsel te mengen met de slagroom.
- Voeg de rest van het mengsel toe en meng goed door.
- Laat goed afkoelen.
Aardbeiencrème
- Pureer de aardbeien en duw dit door een zeef, zodat je het sap overhoudt.
- Verwarm het sap in een steelpan en voeg de agar agar toe. Kook kort door.
- Laat opstijven in de koeling.
- Mix glad in een beslagkom met de staafmixer.
- Bewaar in een spuitzak.
Opbouw Charlotte Russe
- Leg de bakring op een bakpapiertje.
- Zet de spritsen langs de zijkant.
- Vul de bodem met het fijngemalen spritsen- en botermengsel.
- Haal de sinaasappelbavarois uit de koeling en meng voorzichtig door. Stort het mengsel in de vorm.
- Klop de slagroom op en schep de slagroom in een spuitzak.
- Verdeel een dunne laag slagroom over de bavarois en strijk glad.
- Zet op iedere punt een dot of rozet slagroom.
- Vul het midden op met de aardbeiencrème en partjes sinaasappel en aardbei.
- Maak een strik om de taart om de koekjes mooi op te sluiten.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.