E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dragon chiffon

Deze chiffon cake bestaat uit een combinatie van vanille en dragonfruit én een ander beslag met citroen. Afgemaakt met een frambozencremeux en frambozen. Erg lekker, volgens Janny.

Zineb

Recept van
Zineb

Cake
(49) reviews

Ingrediënten

Chiffon cake

  • 220 gram patentbloem
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 6 eidooiers
  • 180 gram volle melk
  • 120 gram zonnebloemolie
  • Vanillesuiker of merg van 1 vanillestokje
  • 6 eiwitten
  • 1 theelepel azijn
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • Rasp van 1 citroen
  • 30 gram dragonfruit-poeder
  • 10 gram bietenpoeder of andere rode kleurstof

Frambozencrèmeux

  • 6 gram gelatine
  • 250 gram frambozen 
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram eidooiers 
  • 75 gram ei
  • 75 gram ongezouten roomboter

Mascarponecrème

  • 350 gram mascarpone
  • 350 gram slagroom
  • 60 gram poedersuiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 zakjes slagroomversteviger

Garnering

  • 1 bakje limoencress
  • 100 gram frambozen
  • 30 gram amandelschaafsel met vlies

Bereidingswijze

Chiffon cake met dragonfruit

Wil je twee kleuren in de cake? Dan kun je volgens de jury het beste iets meer dragonfruitpoeder toevoegen aan het recept. Dan krijgt de cake een mooie roze kleur.

Bakbenodigdheden

  • Keukenmachine
  • Chiffon-bakvorm met een diameter van 26 centimeter
  • Rooster
  • Thermometer
  • Rasp

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden convectie.
  • Zorg voor vetvrije kommen, mixers en cakevorm.

Chiffon cake

  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg hier de suiker, vanille en zout aan toe. 
  • Voeg de eidooiers, de melk en de zonnebloemolie toe en mix dit rustig met een garde. 
  • Verdeel het beslag in tweeën. 
  • Voeg aan één deel de geraspte citroenschil toe en zeef boven het andere deel het dragonfruit-poeder.
  • Klop de eiwitten op met het azijn. 
  • Voeg de suiker in drie delen toe en klop het eiwit tot stijve pieken.
  • Verdeel het eiwit over het blanke en het gekleurde mengsel. 
  • Gebruik voor ieder deel een garde, doe dit voorzichtig zodat de luchtigheid niet verloren gaat. 
  • Spatel, wanneer het meeste eiwit is gemengd, rustig al het eiwit en de eidooiers door elkaar. 
  • Vet de chiffon-vorm niet in en doe om en om het beslag in de vorm.
  • Bak de cake gedurende 50-55 minuten gaar.
  • Zet de cakevorm op z’n kop en laat de cake volledig afkoelen.

Frambozencrèmeux

  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm de frambozen met de suiker en roer de eidooiers en het ei erdoor. 
  • Roer door en gaar tot 85 graden.
  • Voeg de geweekte gelatine toe en meng beetje bij beetje de boter erdoor. 
  • Roer door tot de boter helemaal is opgelost. 
  • Giet de crèmeux uit in een platte vorm en laat afgedekt met plasticfolie opstijven.

Mascarponecrème

  • Klop de slagroom, mascarpone, vanille en suiker stijf. 
  • Doe het in een spuitzak met gekartelde spuitmond en zet het in de koelkast tot gebruik. 

Opbouw van de chiffon cake

  • Haal de chiffoncake uit de bakvorm en leg het op een rooster.
  • Besmeer de zijkanten met de mascarponeroom. 
  • Verdeel de frambozencrèmeux over de bovenlaag. 
  • Versier de chiffon cake met toefjes mascarponeroom.
  • Versier de chiffon cake met de verse frambozen, limoencress en het amandelschaafsel. 

Tips voor het maken van je chiffon cake

Lees het hier

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.