E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Alles over de chiffon cake

Een cake maken klinkt misschien gemakkelijk, maar het maken van deze chiffon cake is dat zeker niet. Hij moet namelijk erg luchtig zijn. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Met deze tips kun je zelf aan de bak.

chiffoncake-1920x1080

Wat is een chiffoncake?

Een chiffon cake is een soort sponscake. Een kenmerk van een chiffon cake is dat hij super luchtig is, door het gebruik van eiwitten. En doordat je olie gebruikt wordt de cake lekker zacht. Droog mag de cake absoluut niet zijn. Volgens Janny is de perfecte chiffon cake mooi, hoog en zijdezacht.

Hoe maak je een chiffoncake?

De bakkers gaan in de tent aan de slag met verschillende chiffoncakes. Het is volgens Robèrt belangrijk dat je een goede verhouding hebt van bloem, eieren en olie. Maar nog belangrijker is het lossen. Als de cake niet goed gelost wordt, dan stort hij in en dan krijg je taillevorming, zoals ze dat in de bakkerij noemen.

Wat is een chiffon cakevorm? chiffon cake

Een chiffon cakevorm doet een beetje denken aan een tulbandvorm. Er zit namelijk een gat in het midden van de vorm. Je hoeft de vorm niet in te vetten, want het beslag rijst in de cakevorm. Laat de cake goed afkoelen in de vorm voordat je de cake eruit haalt. Je kunt hem kopen bij de bekende bakwinkels, of bestel hem online.

Hoe voorkom je dat je chiffon cake inzakt?

Een chiffon cake is heel luchtig, maar kan ook gemakkelijk inzakken. Gelukkig is er een manier om dat te voorkomen. Dat zit hem ten eerste in het maken van het beslag. Je spatelt de eiwitten namelijk op een bepaalde manier door het andere beslag. Snijden en vouwen noemt Janny het ook wel. Met een spatel maak je ‘een snede’ en daarna vouw je het deeg voorzichtig door de eiwitten. Wanneer de cake uit de oven komt, is het belangrijk dat hij helemaal is afgekoeld. Alleen dan krijg je hem mooi uit de vorm.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.