E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Chocolade kerstkransjes in een chocoladedoosje van Robèrt

Een eetbaar doosje van chocolade, gevuld met chocolade kerstkransjes. Dat is nog eens een cadeautje waar je blij van wordt!

Robèrt van Beckhoven

Recept van
Robèrt van Beckhoven

Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Chocoladedoosje

  • Getempereerde pure chocolade
  • Getempereerde witte chocolade
  • Goud

Chocolade kerstkransjes

  • 350 gram melk chocolade
  • 100 gram boter
  • 40 gram hazelnootpasta
  • Bakje met musketzaad

Bereidingswijze

Het belangrijkste bij dit chocoladedoosje en de chocolade kerstkransjes is dat de chocolade goed is getempereerd. Tempereren is het smelten en vervolgens weer op temperatuur brengen van chocolade, waardoor er kristallen ontstaan die zorgen voor een mooie glans en goede krak. chocoladedoosje

Bakbenodigdheden

  • Pan voor au bain-marie 
  • Schaal voor au bain-marie
  • Marmerenplaat
  • Tempereer spatels
  • Strook acetaat folie
  • Extra vellen acetaat folie
  • Transfervel
  • Rechthoekige acetaat folie 3x
  • Paletmes met knik
  • Rolsnijder
  • Stempel met houtnerfpatroon
  • Steker/taartring 13 cm
  • Steker/taartring 15 cm 2x
  • Spuitzak
  • Kartelspuitmondje 

Chocolade kerstkransjes

  • Smelt melkchocolade au bain-marie. Zorg dat de chocolade niet te warm wordt.
  • Doe de boter in een kom.
  • Doe de hazelnootpasta erbij en meng.
  • Tempereer de chocolade op een marmerenplaat. De chocolade moet naar iets onder 30 graden gebracht worden, gebruik hiervoor een thermometer of voel met je vinger.
  • Doe de chocolade weer in een kom en voeg beetje bij beetje wat hazelnootpasta met boter toe, tot je een goede dikte hebt om de chocolade op te spuiten. Let op: als je te veel boter toevoegt, wordt het te slap.
  • Voeg eventueel een klein beetje water toe.
  • De chocolade heeft de juiste dikte als het aan de spatel blijft hangen.
  • Doe de chocolade in een spuitzak met kartelspuitmondje.
  • Spuit op een bakpapiertje of plasticfolie kransjes van de chocolade.
  • Decoreer met wat musketzaad en laat uitharden.

Chocoladedoosje

  • Maak de chocolade strook met houtnerfpatroon door met een paletmes getempereerde pure chocolade over een strook acetaatfolie uit te smeren.
  • Gebruik de houtnerf-tool en trek dit in één beweging door de chocolade. De laag moet dun zijn: je moet erdoorheen kunnen kijken en een houtnerfpatroon zien.
  • Laat uitharden.
  • Neem de pure chocoladestrook met houtnerf en strijk er een dunne laag getempereerde witte chocolade overheen. Laat dit iets hard worden.
  • Strijk er dan nog een klein laagje pure chocolade overheen.
  • Leg de strook langs de binnenkant van de taartring (13 cm) om te vormen. Snij de strook eventueel op maat.
  • Maak de chocolade strik door de geprinte acetaatfolie, met de print naar boven, op een schoon marmeren blad te leggen.
  • Strijk een dunne laag getempereerde pure chocolade over de folie.
  • Laat even rusten tot de chocolade iets hard begint te worden.
  • Leg de acetaatfolie met chocolade met de lange zijde voor je neer en snijd met de rolsnijder, van boven naar beneden, gelijkmatige stroken. Zorg dat je alleen de chocolade snijdt, niet de acetaatfolie.
  • Vouw de helft van de stroken tot een boogje op elkaar en druk de uiteinden iets aan.
  • Zet in de koelkast.
  • Maak de bodem en deksel van het doosje door getempereerde pure chocolade over twee rechthoekige stroken acetaatfolie te verdelen.
  • Plaats vervolgens op elke strook een taartring (15 cm) en laat uitharden.

Samenstellen van het chocoladedoosje

  • Haal de opgerolde chocoladestrikken met print uit de koelkast en verwijder voorzichtig de acetaatfolie. Snijdt aan de uiteindes van opgerolde chocolade een puntje.
  • Neem de twee grote chocoladecirkels van de folie. Leg één cirkel op een taartplateau als onderkant.
  • Haal de chococolade met houtnerfpatroon uit de ring en zet hierop.
  • Vul de binnenkant met de chocolade kerstkransjes.
  • Plaats de tweede chocoladecirkelschijf als deksel erop.
  • Vorm van de opgerolde chocolade met print een strik en leg deze boven op het doosje.
  • Plak eventueel aan elkaar met chocolade.
  • Werk het geheel af met een vleugje goudpoeder op de bovenkant voor een feestelijke uitstraling.

Meer recepten van Robèrt?

Bekijk ze hier allemaal

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.