E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Chocoladecake met gekarameliseerde pecannoten

Een taart in mooie lichten kleuren. De binnenkant is gemaakt van een chocoladecake met chocolade, karamel, botercrème en gekarameliseerde pecannoten. Dat laatste vindt Robèrt erg lekker.

Zineb

Recept van
Zineb

Taart
Moeilijk
(8) reviews

Ingrediënten

Chocoladecake

  • 280 gram bloem
  • 100 gram cacaopoeder
  • 14 gram bakpoeder
  • 400 gram fijne kristalsuiker
  • Zout
  • 2 eieren
  • 240 gram vers gezette koffie
  • 120 gram volle melk
  • 120 gram zonnebloemolie
  • 2 vanillestokjes

Karamelsaus

  • 225 gram witte basterdsuiker
  • 23 gram glucose 
  • 45 gram water
  • 200 gram slagroom
  • Merg van 1 vanillestokje

Banketbakkersroom

  • 1,5 liter melk
  • 150 gram suiker
  • 150 gram custardpoeder
  • 2 vanillestokjes

Botercrème

  • 600 gram banketbakkersroom
  • 540 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram witte basterdsuiker

Gekaramelliseerde pecannoten

  • 200 gram pecannoten
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • Snuf zout
  • 4 eetlepels water

Trempeersiroop

  • 125 gram water
  • 125 gram suiker

Garnering

  • 200 gram witte chocolade
  • Scheutje slagroom
  • Vloeibare gouden kleurstof

Bereidingswijze

Chocoladecake met peccannoten

Met een chocoladecake zit je vaak goed, want wie houdt daar niet van? Deze taart is heerlijk in combinatie met peccannoten.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Ronde bakvorm met een diameter van 15 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Vet de bakvormen in en bekleed ze met bakpapier.

Beslag chocoladecake

  • Rooster de pecannoten kort in de oven. 
  • Zeef de bloem, het cacaopoeder, bakpoeder en zout boven een kom en zet apart.
  • Doe de eieren, suiker en vanille in een andere kom en mix dit op hoge snelheid in 2 minuten schuimig.
  • Giet de zonnebloemolie en melk erbij en mix nogmaals. 
  • Los de oploskoffie op in het kokend water, voeg dit in delen toe aan het beslag en blijf op middelhoge snelheid mixen. 
  • Voeg de gezeefde droge ingrediënten toe aan het beslag en mix op een lage snelheid voor ongeveer 3 minuten. 
  • Veeg de randen van de mengkom en mix tot alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
  • Verdeel het beslag over de twee bakvormen en bak de cakes af in 30-35 minuten. 
  • Laat de cakes na het bakken afkoelen en snijd ze dan horizontaal 2 keer door. 

Karamelsaus

  • Kook de basterdsuiker, glucose en het water op matig vuur in een grote diepe pan tot het 170 graden en een goudbruine karamel is. 
  • Roer niet, maar draai de pan om de suiker op te laten lossen.
  • Verwarm de slagroom in een andere pan tot het kookpunt. 
  • Haal de karamel van het vuur en voeg hier de opgewarmde slagroom aan toe. 
  • Zet de pan terug op laag vuur en roer met een spatel rustig tot de suiker weer is opgelost. 
  • Schenk de karamelsaus op een plaat en laat het goed afkoelen. 

Banketbakkersroom

  • Meng de suiker en het custardpoeder met een scheut melk. 
  • Verwarm de resterende melk met het vanillemerg en de vanillestokjes. 
  • Haal de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid melk toe aan het custardpapje. 
  • Roer dit goed door en voeg steeds een beetje melk toe. 
  • Giet alles terug in de pan en laat het mengsel al roerend doorkoken. 
  • Schenk de banketbakkersroom in een laag bord, dek het af met plasticfolie en laat het afkoelen. 
  • Haal voor gebruik de vanillestokjes eruit en roer de banketbakkersroom los.

Botercrème

  • Klop de boter samen met de suiker luchtig.
  • Laat de machine dit zeker 15 minuten opkloppen tot een bleekgele massa. 
  • Voeg hier de banketbakkersroom aan toe.
  • Draai de botercrème nog eens 15 minuten totdat de kleur wit aanslaat. 

Trempeersiroop

  • Doe het water met de suiker in een steelpan en verwarm dit totdat de suiker is opgelost. 
  • Zet apart en laat de siroop afkoelen. 

Gekaramelliseerde pecannoten

  • Doe de suiker en het water in een pan met een anti-aanbaklaag en laat het rustig smelten. 
  • Voeg hier de geroosterde pecannoten aan toe. 
  • Blijf goed roeren totdat alle noten goed bedekt zijn door de gekaramelliseerde suiker. 
  • Leg de gekaramelliseerde noten op een bakplaat met bakpapier en laat het afkoelen.
  • Hak het voor gebruik in grove stukken. 

Opbouw van de chocoladecake

  • Snijd de taarten 2 keer door de helft. 
  • Besprenkel iedere plak met de trempeersiroop en besmeer deze met de botercrème en een beetje van de karamelsaus. 
  • Bestrooi met de gekaramelliseerde pecannoten. 
  • Leg hierop de volgende plak en herhaal dit. 
  • Besmeer de randen van de taart met de botercrème en zet dit even in de koelkast om op te stijven. 
  • Herhaal dit zodat de buitenkant mooi strak wordt. 
  • Maak kaders van fondant en steek de getallen uit. 
  • Versier de taart verder naar wens.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.