E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Citrus madeleine toren

Echte top-cakejes vindt Robert deze madeleines. Ze zijn lekker fris met citroen en sinaasappel en worden gegarneerd met citroen- en sinaasappel cremeux, meringue en gesuikerde pistachenootjes. Met een lekker krokant randje en een mooie glans, is het verrukkelijk om hier je tanden in te zetten.

Tom

Recept van
Tom

(0) reviews

Ingrediënten

Madeleines

  • 12 eieren
  • 24 gram bakpoeder
  • 700 gram bloem
  • 560 gram kristalsuiker
  • 520 gram boter (gesmolten)
  • 1 snuf zout
  • 4 rasp van citroenen
  • 4 rasp van sinaasappels
  • boter om in te vetten

Citroen cremeux

  • 80 gram citroensap
  • 120 gram suiker
  • 2 eieren
  • 150 gram boter (koud)
  • 2 blaadjes gelatine

Sinaasappel cremeux

  • 80 gram sinaasappelsap
  • 2 rasp van sinaasappels
  • 60 gram suiker
  • 2 eieren
  • 125 gram boter (koud)
  • 2 blaadjes gelatine

Italiaanse meringue

  • 2 eiwitten
  • 1 snufje zout
  • 155 gram suiker
  • 40 milliliter water

Gekonfijte citroen en sinaasappelschillen

  • 300 gram suiker
  • 500 milliliter water
  • 2 schil van citroenen
  • 2 schil van sinaasappels

Gesuikerde pistachenoten

  • 95 gram pistachenoten
  • 95 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Thermometer
  • Madeleine bakvormen
  • Spuitzakken
  • 2 gekartelde spuitmondjes
  • 1 plat spuitmondje
  • Staafmixer
  • Rasp
  • Zeef
  • Keukenfolie
  • Piepschuim kegel van 50 centimeter hoog
  • 100 cocktailprikkers

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 240 graden hetelucht.
  • Vet de madeleine vormpjes in met boter.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.

Madeleines

  • Smelt de boter en laat afkoelen tot lauwwarm.
  • Klop de eieren met de kristalsuiker en het snufje zout kort luchtig op.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg toe aan het ei-suikermengsel.
  • Meng de boter door het beslag.
  • Verdeel het beslag in twee gelijke delen.
  • Voeg aan het ene de rasp toe van 4 citroenen, voeg aan de andere helft de rasp toe van 4 sinaasappels.
  • Doe beide beslagen in spuitzakken en leg minstens 1 uur in de koelkast.
  • Vul de vormpjes voor ⅔ met beslag.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 230 graden en zet de vormpjes in de oven.
  • Bak de madeleines in 8-9 minuten gaar en goudbruin.

Citroen cremeux

  • Verwarm het sap met de suiker en de eieren, onder voortdurende roeren, op laag vuur, tot 85 graden.
  • Haal van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe.
  • Roer goed door en giet over in een maatbeker.
  • Laat afkoelen tot 60°C, voeg de boter in blokjes toe en emulgeer met de staafmixer.

Sinaasappel cremeux

  • Verwarm het sap met de rasp, suiker en eieren, onder voortdurende roeren, op laag vuur, tot 85 graden.
  • Haal van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe.
  • Roer goed door en giet over in een maatbeker.
  • Laat afkoelen tot 60°C, voeg de boter in blokjes toe en emulgeer met de staafmixer.

Italiaanse meringue

  • Breng de suiker en het water aan de kook tot 120 graden.
  • Doe de eiwitten in de mengkom van de keukenmachine, begin met opkloppen zodra de suikerstroop een temperatuur van 111 graden heeft.
  • Giet de suikerstroop als hij 120 graden is in een dunne straal bij de eiwitten.
  • Klop op hoge snelheid op tot een glanzende meringue op kamertemperatuur.

Gekonfijte citroen en sinaasappelschillen

  • Snijd de schillen van de citroenen en sinaasappels.
  • Verwijder zoveel mogelijk wit van de binnenschil.
  • Snij de schillen in gelijkmatige reepjes.
  • Breng water met een snuf zout aan de kook.
  • Kook de schillen 1-2 minuten.
  • Giet af en en herhaal het kookproces nogmaals.
  • Breng 2 keer 100 gram suiker met 250 milliliter water aan de kook voor beide schillen.
  • Voeg de schillen toe en laat beide pannetjes 40-50 minuten rustig koken.
  • Haal de schillen uit stroop en rol ze door de rest van de suiker.

Gesuikerde pistachenoten

  • Hak de pistachenootjes in kleine stukjes.
  • Rooster ze al roerend in een pan op matig vuur met de poedersuiker.
  • Stort op een bakpapiertje als de suiker is gekarameliseerd.

Opbouw

  • Omwikkel de piepschuim kegel met huishoudfolie.
  • Prik de madeleines met de brede schelpvorm naar boven dakpansgewijs van onder naar boven aan op de kegel met cocktailprikkers.
  • Spuit de cremeuxs en meringue tussen de madeleines.
  • Verdeel de gekonfijte schillen over de madeleine kegel en bestrooi met de gesuikerde pistachenoten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.