E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Coulibiac met zalm

Dit vispasteitje is van Russische origine. Gevuld met zalm, spinazie, rijst en specerijen. Prima lunchgerecht of om samen te delen bij een aperitiefje.

Jacques

Recept van
Jacques

Hartig
Expert
(19) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 400 gram bloem
  • 350 gram roomboter
  • 185 gram ijskoud water
  • 4 gram zout

Vulling

  • 4 eieren
  • 400 milliliter water
  • 115 gram boter
  • 1 kaneelstokje
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 2 steranijs
  • 0.5 rode ui
  • 1 citroen
  • 1 snuf zout
  • 250 gram verse bladspinazie
  • 500 gram zalmfilet, zonder vel
  • 200 gram rijst
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 60 gram kappertjes
  • 1 theelepel vers gemalen peper
  • 50 milliliter droge witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 2 teentjes knoflook

Samenstellen

  • 1 ei
  • 1 citroen
  • 4 takjes dille
  • 30 milliliter room

Bereidingswijze

Bladerdeeg

  • Doe de bloem, zout en 50 gram boter in blokjes in een kneedmachine (of kneed met de hand) en meng tot een rulle massa.
  • Voeg het water toe en kneed snel tot een deeg.
  • Wikkel het deeg in folie en laat 20 minuten rusten in de koelkast.
  • Druk de overige boter plat tussen 2 vellen folie tot het de helft van de normale dikte heeft. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een deegroller, maar doe het niet mat de handen. Dan wordt de boter te warm.)
  • Vouw de boter dubbel en herhaal een aantal keren zodat de boter soepel wordt. De boter mag echter niet warm worden. Koel eventueel tussendoor.
  • Bestuif een werkblad licht met bloem en haal het deeg uit de koelkast.
  • Rol het deeg vanuit het midden uit tot een “ster”. Zorg dat het midden dikker is dan de zijkanten.
  • Leg de boterplak in het midden van het deeg en vouw het deeg om de boter heen.
  • Keer het deeg om en rol uit tot een lap van ongeveer 20 bij 55 centimeter.
  • Vouw het deeg in drieën, draai een kwart slag en rol het nogmaals uit.
  • Vouw het opnieuw in drieën, draai een kwartslag en rol het weer uit tot een lap van 20 bij 55 centimeter.
  • Vouw weer in drieën, wikkel in folie en leg 20 minuten in de koelkast. Dit is één toer.
  • Herhaal bovenstaande toerstappen nog twee keer.
  • Maak de vulling tijdens de rustmomenten tussen de toeren.

Vulling

  • Kook 4 eieren hard en laat ze afkoelen.

De rijstvulling:

  • Pel en snipper de ui en 1 knoflookteentje.
  • Verhit boter in een pan en fruit ui, knoflook, steranijs, 1 laurierblaadje, kaneelstokje en komijn.
  • Voeg rijst en water toe en kook de rijst op laag vuur met een deksel op de pan in 20 minuten gaar.
  • Verwijder de steranijs, het laurierblad en kaneelstokje en laat de rijst afkoelen.

De zalmvulling:

  • Doe de zalm in een pan met de wijn, peperkorrels, 1 laurierblaadje en net genoeg water dat de zalm onder staat.
  • Breng het geheel aan de kook en laat 8 min zachtjes pocheren.
  • Laat afkoelen in de vloeistof.

De spinazie vulling:

  • Pel en snipper de ui en 1 knoflookteentje.
  • Verhit boter in een pan en fruit ui en knoflook zachtjes.
  • Voeg de spinazie toe en bak mee tot deze geslonken is.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat heel goed uitlekken in een vergiet. Druk eventueel het laatste water uit de spinazie.
  • Laat afkoelen.

Samenstellen

  • Warm de oven voor op 195°C.
  • Zorg dat alle vulling goed koud is voordat u begint met samenstellen.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 35×35 centimeter en verdeel dit in een deel van 16×35 centimeter en een deel van 19×35 centimeter.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de kleinste deeglap er op.
  • Leg de helft van het rijstmengsel op de deeg lap en laat 2,5 centimeter vrij langs de rand.
  • Bedek de rijst met een laagje spinazie en verdeel de kappertjes erover.
  • Leg de zalmfilet op de rijst en besprenkel met citroensap.
  • Snijd de gekookte eieren in partjes en leg op de zalm.
  • Bedek de zalm met de resterende rijst.
  • Bestrijk de deegranden met losgeklopt ei.
  • Neem de grootste deeg lap en maak er een paar kleine gaatjes in (ongeveer 10 mm) in.
  • Leg de lap voorzichtig op de zalm en druk de rand goed aan.
  • Snijd het deeg in de vorm van een vis en maak met een vork mooie decor rand.
  • Klop een ei los met een scheutje room.
  • Bestrijk de bovenkant met ei.
  • Bak de coulibiac ongeveer 35 á 40 minuten tot gaar en krokant.
  • Garneer met plakjes citroen en takjes dille.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.