E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De bloemetjes en de bijtjes

Een honing-tijmcake met een rozenwaterbiscuit, bramenconfituur, honeycomb, vliegbloesemcrème, marsepeinen bijtjes en een bloem van roze ruby chocolade. Deze taart doet zijn naam eer aan!

Arjen

Recept van
Arjen

Taart
Goed te doen
(6) reviews

Ingrediënten

Honingcake

  • 300 gram honing
  • 300 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 6 eieren
  • 300 gram bloem
  • snuf zout
  • 1.5 theelepel bakpoeder
  • 3 gram verse tijm

Rozenwaterbiscuit

  • 4 eieren
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1.5 theelepel rozenwater
  • 100 gram bloem
  • 0.5 theelepel bakpoeder
  • 75 gram roomboter
  • snuf zout

Bramenconfituur

  • 500 gram bramen
  • 200 gram geleisuiker
  • 1 citroen

Honeycomb

  • 200 gram kristalsuiker
  • 50 gram honing
  • 10 gram baking soda

Vlierbloesem botercrème

  • 200 milliliter vlierbloesemsiroop
  • 300 gram kristalsuiker
  • 6 eiwitten
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 600 gram boter
  • kleurstoffen

Ruby-bloem

  • 400 gram ruby chocolade

Marsepein bijtjes

  • 100 gram marsepein
  • gele kleurstof
  • zwarte kleurstof
  • ouwelvellen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bloembindersdraad
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Staafmixer
  • Bakplaat
  • Springvorm van ø 20 centimeter
  • Springvorm van ø 12,5 centimeter
  • Siliconen bakvorm met halve bollen van ø 7 centimeter
  • Paletmes
  • Ovale uitsteker van ø 9 centimeter 
  • Acetaatfolie A4 (4x)
  • Penseel
  • Stikstofspray
  • Spuitmondjesset voor bloemen
  • Flowernail
  • Oase
  • Spuitzakken

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet een springvorm van ø 20 centimeter in.
  • Vet een springvorm van ø 12,5 centimeter in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Honingcake

  • Klop de boter met de honing luchtig.
  • Klop de eieren een voor een door de boter.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en de zout en meng door het beslag.
  • Meng ook de tijm door het beslag.
  • Giet het beslag in een ø 20 centimeter vorm en bak in circa 45 minuten gaar.

Rozenwaterbiscuit

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
  • Smelt de boter en laat afkoelen.
  • Klop de eieren, suiker en rozenwater in ruim 10 minuten luchtig.
  • Zeef de bloem met bakpoeder en zout en spatel voorzichtig door het eimengsel.
  • Spatel voorzichtig de afgekoelde boter door het mengsel.
  • Giet het beslag in de ø 12,5 centimeter vorm en bak in circa 30 minuten gaar.

Bramenconfituur

  • Pureer de bramen.
  • Breng met de geleisuiker aan de kook en laat even pruttelen.
  • Laat afkoelen.

Honeycomb

  • Verhit de suiker met de honing tot 150 graden.
  • Roer snel de baking soda erdoor en stort uit op een met bakpapier beklede plaat.
  • Laat afkoelen.
  • Breek in grove stukken zodra het is afgekoeld.

Vlierbloesem botercrème

  • Breng de vlierbloesemsiroop en 150 gram kristalsuiker aan de kook.
  • Doe de eiwitten met een snuf zout in een kom.
  • Klop de eiwitten op de hoogste stand luchtig, als de siroop ongeveer 110 graden is.
  • Voeg tijdens het kloppen langzaam 30 gram fijne kristalsuiker toe aan de eiwitten.
  • Giet de siroop in een dunne straal bij de eiwitten als hij 120 graden is. Zet de mixer lager.
  • Zet de mixer op een hoge stand en klop door tot de meringue lauwwarm is.
  • Zet de mixer op een lage stand en klop beetje voor beetje de boter erdoor.
  • Verdeel ongeveer 200 gram van de crème over 4 schaaltjes.
  • Geef elk schaaltje een andere kleur.
  • Spuit hiervan bloemen op flowernails en laat opstijven in de koelkast.
  • Meng 200 gram van de botercrème met 50 gram bramenconfituur.
  • Gebruik de rest van de crème om de taart af te smeren.

Ruby-bloem

  • Smelt de chocolade au-bain marie tot 35-40 graden.
  • Tempereer de chocolade.
  • Gietin 1 halve bol van de ø 7 centimeter bolvorm chocolade tot deze voor 1/3e gevuld is.
  • Kantel de vorm zodat de halve bol helemaal bedekt is met een laagje chocolade.
  • Laat de overtollige chocolade eruit druipen.
  • Laat uitharden in de koelkast.
  • Strijk de overige chocolade uit over acetaatfolie.
  • Laat iets uitharden en steek met een ovale steker 12 blaadjes uit.
  • Laat verder uitharden in de koelkast.
  • Plak de blaadjes met behulp van een warme pan en stikstofspray aan de bolvorm.
  • Breek een klein stukje van de onderkant van een blaadje zodat je een wat bredere plakrand krijgt.
  • Houd dat deel kort tegen de warme pan zodat een klein beetje chocolade smelt.
  • Zet deze kant tegen de chocoladebol en spuit met de stikstofspray zodat de chocolade direct hard wordt.
  • Spuit kleine dopjes botercrème op de rand van de blaadjes en de bol.

Marsepein bijtjes

  • Kneed een klein beetje gele kleurstof door de marsepein.
  • Maak kleine bolletjes.
  • Steek ze op bloembinddraad en zet ze in de oase.
  • Schilder zwarte strepen rondom, zodat de bolletjes bijtjes worden.
  • Knip kleine vleugels uit de ouwels/eetbaar papier en plak op de bijtjes.

Samenstellen

  • Snijd de honingcake horizontaal in drie plakken.
  • Bestrijk de honingcake met bramenconfituur en vlierbloesemcrème.
  • Snijd het rozenwaterbiscuit in 3 plakken en besmeer met de vlierbloesemcrème.
  • Stapel de taarten op elkaar.
  • Strijk rondom glad af en laat opstijven in de koeling.
  • Smeer nog een laag rondom de afgekoelde taart
  • Plak de opgesteven bloemen op de taart.
  • Spuit met groene botercrème bloemstelen aan de bloemen.
  • Laat de taarten opstijven in de koelkast.
  • Breek de honeycomb in stukken en verdeel over de taart.
  • Steek de bijtjes met bloembinddraad in de taart.
  • Zet tot slot de ruby-bloem bovenop de taart

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.