E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De tijd vliegt

Deze taart van Esther geeft je vleugels, letterlijk. Want ze laat de tijd vliegen met dit prachtige taartje vol tropische smaken van ananas, banaan en kokos. Met isomalt en ouwel maakt ze de vrolijke vleugels. De soesjes bovenop zorgen ervoor dat deze taart een echt spektakelstuk is.

Esther

Recept van
Esther

Taart
(2) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 240 gram boter
  • 450 gram kristalsuiker
  • 5 eiwitten
  • 1.5 theelepel vanille-extract
  • 180 milliliter ananassap
  • 180 milliliter karnemelk
  • 180 milliliter sour cream
  • 5 theelepels bakpoeder
  • 0.5 theelepel zout
  • 390 gram zelfrijzend bakmeel

Kokosvulling

  • 250 milliliter slagroom
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 citroenen (rasp)
  • 30 gram maïzena
  • 100 gram geraspte kokos
  • 3 eierdooiers (maat L)
  • 115 gram boter
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 8 passievruchten

Bananenslagroom

  • 400 milliliter slagroom
  • 3 blaadjes gelatine
  • 6 bananen
  • 4 eetlepels lichte basterdsuiker

Botercrème

  • 150 gram kokosvlokken
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 340 gram boter
  • 250 gram poedersuiker
  • 50 milliliter citroensap
  •  rasp van 1 citroen
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eierdooiers (maat L)

Craquelin

  • 42 gram boter
  • 50 gram lichte basterdsuiker
  • 50 gram Zeeuwse bloem

Soesjes

  • 3 eieren (M)
  • 65 gram tarwebloem
  • 65 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 65 milliliter melk
  • 65 milliliter water
  •  snuf zout

Ouwel

  • ouwelvellen

Isomalt vorm

  • 150 gram isomalt

Fondant

  • Lichtblauw fondant

Karamel

  • 100 gram kristalsuiker

Opbouw

  • 1 eetbare stift (zwart)
  • lollystokje

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Handmixer
  • Springvorm ø 20 centimeter (3x)
  • Rasp
  • Soeplepel
  • Platte schalen
  • Garde
  • Eetbare stift
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes van ø 1 en ø 1,5 centimeter
  • Gekarteld spuitmondje van ø 1 centimeter
  • Siliconen matje (2x)
  • Deegroller
  • Cirkelvormige uitstekers van ø 9 en ø 3 centimeter
  • Lege keukenrollen
  • Thermometer
  • Taartkarton van ø 20 centimeter
  • Lollystokje

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet de springvorm(en) van ø 20 centimeter in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg 2 losse vellen bakpapier klaar.
  • Leg 2 spuitzakken met een rond spuitmondje van ø 1 en ø 1,5 centimeter klaar.
  • Rasp de citroenen.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Teken/print een sjabloon voor de ouwel vleugels.
  • Leg twee siliconen bakmatjes klaar.
  • Leg een aantal lege keukenrollen klaar.

Cake

  • Zeef het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder en het zout.
  • Voeg de karnemelk en het ananassap samen.
  • Mix de boter en de suiker luchtig in ongeveer 5 minuten.
  • Voeg het eiwit in twee delen toe tot het volledig gemengd is.
  • Voeg het vanille-extract en de sour cream toe.
  • Voeg nu om en om een deel van het bakmeel en een deel van het karnemelk-ananasmengsel toe. Begin en eindig met het bakmeel.
  • Verdeel het beslag in 3 gelijke delen.
  • Stort elk deel in een springvorm van ø 20 centimeter en bak 25 tot 30 minuten in de oven.
  • De cake is gaar wanneer de zijkanten loskomen van de bakvorm en de cake terugveert wanneer je er lichtjes op drukt.

Kokosvulling

  • Breng de slagroom, suiker, citroenrasp, maïzena en kokos aan de kook.
  • Laat op middelhoog vuur 5 minuten zachtjes doorkoken. Blijf roeren.
  • Schep een soeplepel van het slagroom-mengsel bij de eidooiers en mix met een garde.
  • Giet terug bij de rest van het slagroom-mengsel en kook nog 4 minuten.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Snijd de boter in blokjes en roer door de room totdat ze helemaal gesmolten zijn.
  • Giet in een platte schaal, bedek met folie en laat afkoelen.

Bananenslagroom

  • Klop de slagroom op met 2 eetlepels suiker tot yoghurtdikte.
  • Pureer de bananen met 2 eetlepels suiker.
  • Knijp de gelatine uit en verwarm op laag vuur tot de gelatine gesmolten is.
  • Klop de banaan door de slagroom.
  • Giet langzaam, terwijl je blijft kloppen, de vloeibare gelatine bij het mengsel.
  • Schep in een spuitzak met gekarteld spuitmondje van ø 1 centimeter.

Botercrème

  • Mix op hoge snelheid de eidooiers, suiker, citroenrasp en -sap au bain-marie totdat het mengsel verdubbeld is en er een lint op het oppervlak blijft liggen wanneer je de garde optilt.
  • Haal van de au bain-marie en klop op lage snelheid de poedersuiker er doorheen.
  • Mix nog 1 minuut op middelhoge snelheid.
  • Voeg lepel voor lepel de boter toe en klop door tot deze volledig is opgenomen.
  • Gebruik de botercrème op kamertemperatuur.

Craquelin

  • Mix de roomboter met de basterdsuiker romig.
  • Meng het bloem er doorheen. Stop direct met mengen als de bloem is opgenomen.
  • Druk het deeg plat tussen 2 vellen bakpapier en leg het minstens een half uur in de koeling.

Soesjes

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden.
  • Zeef de bloem met het zout.
  • Verwarm het water, de melk en de boter in een pan totdat de boter gesmolten is.
  • Haal van het vuur af en voeg in één keer de bloem erbij en roer goed door.
  • Plaats de pan terug op laag vuur om de massa gaar te maken. Blijf op hoog tempo doorroeren.
  • Wanneer deeg loskomt van de rand van de pan, doe je het deeg in een kom.
  • Roer er één voor één de eieren er doorheen totdat het een mooi soepel beslag vormt.
  • Giet het beslag in een spuitzak met een rond spuitmondje van ø 1 centimeter.
  • Spuit 12 bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Steek rondjes van ø 3 centimeter uit het craquelin deeg.
  • Leg op elk soesje een rondje.
  • Bak in ongeveer 25 tot 27 minuten goudbruin.

Ouwel

  • Knip 4 vleugels uit. Plak er 2 op elkaar met een klein beetje water.

Isomalt vorm

  • Smelt de isomalt.
  • Haal van het vuur af wanneer de korrels volledig gesmolten zijn.
  • Giet 3/4e uit op een siliconen mat.
  • Giet de rest op een andere siliconen mat voorzichtig in een cirkel van ongeveer ø 10 centimeter en druk er een lollystokje in.
  • Plak hier links en rechts de vleugels op.
  • Beweeg de siliconen mat met het meeste isomalt voorzichtig heen en weer om hem iets uit te laten lopen.
  • Leg na ongeveer 5 minuten de siliconen mat over lege keukenrollen zodat er golven ontstaan.
  • Zet weg en laat beide matten uitharden.
  • Wanneer de isomalt hard is geworden kun je voorzichtig de siliconen mat verwijderen.

Fondant

  • Rol het fondant tot 2 millimeter dikte.
  • Steek met een uitsteker een cirkel van ø 9 centimeter uit.
  • Teken hier met eetbare stift een uurwerk op.
  • Leg de vleugels op de isomalt lolly.
  • Plak het uurwerk er overheen.
  • Steek nog 12 cirkels van ø 3 centimeter uit het fondant.
  • Teken hierop de cijfers 1 tot en met 12.

Karamel

  • Verwarm de suiker in een steelpan tot 175 graden.
  • Haal van de warmtebron af en laat iets afkoelen.

Opbouw

  • Leg een cake op een taartkarton van ø 20 centimeter.
  • Spuit een ring botercrème op de cake.
  • Vul op met kokosvulling.
  • Schep daar het vruchtvlees van 4 passievruchten op.
  • Leg hier de volgende cake op.
  • Spuit ook hier een ring botercrème op en vul dit weer met kokosvulling.
  • Lepel hier de andere 4 passievruchten op uit.
  • Plaats hierop de laatste cake.
  • Smeer de taart af met botercrème en bedek met kokosrasp.
  • Vul de soesjes met de bananenslagroom.
  • Doop ze in de karamel en plaats 12 soesjes op de taart in een ring langs de rand van de taart.
  • Plak de rondjes fondant met de nummers 1 tot en met 12 op de soesjes.
  • Plaats het isomalt figuur op de taart tussen de soesjes.
  • Steek de klok met vleugels in de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.