De donuttoren van Anneke wordt gecomplimenteerd om zijn uiterlijk en Janny vindt het een “absolute eyecatcher”.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Elektrische handmixer
- Rasp
- Garde
- Spuitzakken
- Gekartelde spuitmondjes
- Zeef
- Bakpapier
- Deegkleed
- Frituurpan met frituurolie
- Plasticfolie
- Deegkleedje
- Klein rond stekertje (eventueel)
- Draadspaan
- Kookthermometer
- Donutstandaard
Donuts
- Meng 250 gram bloem met de gist, 25 gram suiker, de eieren en de warme melk.
- Dek dit losjes af met plasticfolie en laat 25 minuten rijzen in de kom.
- Kneed de rest van de ingrediënten er daarna doorheen tot een soepel deeg.
- Het deeg is goed als je het zo dun kunt uitrekken dat het bijna doorzichtig wordt zonder erg te scheuren. Zo niet, kneed het dan nog even door.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken, bol ze op en laat 15 minuten rusten tussen een met bloem bestoven deegkleedje.
- Ontgas de deegbolletjes daarna en bol ze opnieuw.
- Steek met een stekertje het midden uit de bol. Dit kan ook met je vinger of de achterkant van een pollepel, draai dan voorzichtig rond om het gat iets groter te maken.
- Laat nog eens voor 15 minuten rijzen.
- Verhit de frituurolie tot 170 graden.
- Laat de donuts met behulp van een draadspaan voorzichtig in de olie zakken.
- Bak de donuts in ongeveer 6 minuten aan beide kanten lichtgoudbruin.
- Laat de donuts uitlekken op keukenpapier tot ze volledig afgekoeld zijn.
- Snijd de donuts daarna horizontaal doormidden, zodat ze straks gevuld kunnen worden.
Amarena kersen-mascarponeroom
- Klop de mascarpone voorzichtig los met de poedersuiker en een paar eetlepels Amarena kersensiroop.
- Voeg de slagroom toe en klop dit tot een stevige spuitbare dikte.
- Snijd wat Amarena kersen in fijne stukjes en roer deze door de room.
- Doe het mengsel in een spuitzak met kartelspuit.
- Vul de onderste helft van 5 donuts met de vulling.
- Leg de bovenkanten van de donuts er op.
Citroenroomvulling
- Meng de mascarpone en de poedersuiker kort tot een gladde massa.
- Voeg de slagroom, het vanillestokje, de citroen- en limoenrasp en het citroen- en limoensap toe.
- Klop alles samen op middelhoge stand tot het mengsel stevig is en mooie pieken houdt.
- Doe het mengsel in een spuitzak met kartelspuit.
- Spuit toeven van de vulling op de onderste helft van de andere 5 donuts.
- Leg de bovenkanten van de donuts er op.
Glazuur
- Verwarm de glaceerfondant au-bain-marie tot maximaal 35-37 graden.
- Roer regelmatig door met een spatel tot de fondant glanzend en vloeibaar is.
- Voeg indien nodig een paar druppels citroensap toe om het iets soepeler te maken.
- Verdeel het glazuur in twee delen.
- Voeg aan het ene deel wat kersensiroop toe, zodat er rood glazuur ontstaat.
- Voeg aan het andere deel wat kurkumapoeder toe, zodat er een geel glazuur ontstaat.
- Dip de bovenkanten van de donuts met kersenvulling in het rode glazuur en dip de bovenkanten van de donuts met citroenvulling in het gele glazuur.
- Laat de donuts goed afdruipen.
Opbouw donuttoren
- Decoreer de donuts met eetbare bloemen en laat ze op een rooster drogen.
- Zet de donuts om en om per smaak op een donutstandaard.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.