E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Donuts voor onderweg

Deze donuttoren is opgebouwd uit donuts met chocoladebanketbakkersroom en donuts met pecankaramel-banketbakkersroom.

Bianca

Recept van
Bianca

Cake
(0) reviews

Ingrediënten

Donutdeeg

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 12 gram gedroogde gist
  • 75 gram roomboter op kamertemperatuur 
  • 62 gram suiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur 
  • 225 milliliter melk lauwwarm

Auto snoepjes

  • 130 gram aardbeien
  • 150 gram blauwe bessen
  • 60 milliliter limoensap
  • 1 eetlepel honing
  • 4 eetlepels gelatinepoeder

Banketbakkersroom

  • 1 eidooier
  • 50 gram suiker
  • 22 gram maïzena
  • 250 milliliter melk
  • Half vanillestokje

Chocoladebanketbakkersroom

  • 1 eidooier
  • 50 gram suiker
  • 22 gram maïzena
  • 250 milliliter melk
  • 62 gram pure chocolade
  • Rasp van 1 sinaasappel

Pecankaramelcrème

  • 50 gram pecannoten
  • 87 gram suiker
  • Helft van de banketbakkersroom

Karamelsaus

  • 100 gram suiker
  • 100 milliliter slagroom
  • 10 gram roomboter op kamertemperatuur

Garnering

  • 200 gram pure chocolade
  • Spikkels
  • 200 gram fondant
  • 50 gram pecannoten

Bereidingswijze

De donuts van Bianca krijgen veel complimenten. Robèrt vindt dat ze goed gefrituurd zijn en een mooie structuur hebben. Van de 2 smaken vindt Janny vooral de pecankaramelvariant heel lekker.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Zeef
  • Hakmolen
  • Siliconen vorm auto’s
  • Bakplaten
  • Uitsteker van 4 centimeter diameter
  • Uitsteker van 7 centimeter diameter
  • Frituurpan
  • Garde
  • Schuimspaan
  • Plasticfolie
  • Donutstandaard

Donuts

  • Doe alle ingrediënten voor het donutdeeg in een kom.
  • Kneed 10 minuten door tot het een soepel deeg wordt.
  • Zet afgedekt op een warme plaats voor ongeveer een uur om te rijzen.
  • Kneed daarna kort door en rol het deeg uit.
  • Steek met de grote steker rondjes uit het deeg en steek daarna met de kleine steker een rondje uit het midden.
  • Leg de donuts op een bakplaat en laat ze nog 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de olie tot 180 graden en bak de donuts 1 tot 2 minuten per kant.
  • Laat de donuts uitlekken op keukenpapier.

Auto snoepjes

  • Pureer de aardbeien en de blauwe bessen apart van elkaar.
  • Zeef daarna goed door en doe in aparte pannen.
  • Pers de limoenen uit en verdeel het sap over de aardbeien en de blauwe bessen.
  • Doe de helft van de honing bij de aardbeien en de andere helft bij de blauwe bessen.
  • Verdeel het gelatinepoeder ook over de pannen en verwarm het geheel.
  • Zet het vuur daarna uit en laat de mengsels opstijven.
  • Zet het vuur daarna weer aan en zorg dat de mengsels weer vloeibaar worden.
  • Schenk het pannetje met rode vloeistof in de siliconenkit en zet in de vriezer.
  • Schenk na een half uur de blauwe vloeistof er bij en zet weer in de vriezer.
  • Haal de snoepjes na een uur uit de vriezer en druk de auto’s uit de vormpjes.

Banketbakkersroom

  • Doe de eidooier, de suiker en de maïzena in een grote kom en voeg een druppel melk toe,  roer dit door. 
  • Verwarm de rest van de melk met het vanillestokje en breng aan de kook.
  • Voeg de helft van de hete melk al kloppend toe aan het maïzenapapje en schenk daarna terug in de pan.
  • Laat het mengsel al roerend 2 minuten koken.
  • Giet het banketbakkersroom in een schaal en zet in de koeling.

Chocoladebanketbakkersroom

  • Doe de eidooier, de suiker en de maïzena in een grote kom en voeg een druppel melk toe, roer dit door. 
  • Verwarm de rest van de melk en breng aan de kook.
  • Voeg de helft van de hete melk al kloppend toe aan het maïzenapapje en schenk daarna terug in de pan.
  • Laat al roerend 2 minuten koken en giet in een schaal waar de chocoladestukjes in liggen, roer goed door. 
  • Meng de sinaasappelrasp door het mengsel.
  • Zet de chocoladebanketbakkersroom afgedekt met plasticfolie in de koeling.

Pecan-karamelcrème

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Rooster de noten voor 8 minuten in de oven.
  • Verwarm de suiker met 20 milliliter water in de pan en laat karamelliseren.
  • Giet de karamel over de nootjes en laat afkoelen.
  • Doe de gekaramelliseerde nootjes in een hakmolen en draai er praline van.
  • Meng de praline met de vanille banketbakkersroom.

Karamelsaus

  • Verwarm de suiker met 17 milliliter water in een pan en laat karamelliseren.
  • Verwarm de slagroom met de roomboter en voeg dit toe aan de karamel.
  • Kook het geheel 2 minuten door.
  • Schenk de karamelsaus in een kom en laat afkoelen.

Opbouw donuttoren

  • Vul 5 donuts met de chocoladebanketbakkersroom en 5 donuts met de pecankaramelbanketbakkersroom.
  • Tempereer de pure chocolade en dip de bovenkant van de chocoladedonuts erin.
  • Decoreer deze met spikkels.
  • Smelt het fondant en meng met de karamelsaus.
  • Dip de bovenkant van de pecankarameldonuts hierin.
  • Werk af met pecannoten.
  • Stapel de donuts op en decoreer met de autosnoepjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht 

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.