E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Donut wake me up

Deze donuttoren bestaat uit donuts met koffie- en theevulling. De donuts zijn afgewerkt met gesuikerde pecannoten en lavendel.

Daan

Recept van
Daan

Cake
(0) reviews

Ingrediënten

Gistmengsel

  • 25 gram suiker
  • 15 gram gist

Tanghzong

  • 45 gram patentbloem
  • 110 gram melk

Donutdeeg

  • Gistmengsel
  • Tanghzong
  • 450 gram patentbloem
  • 3 eieren 
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 120 gram water
  • 30 gram volle melkpoeder
  • 90 gram roomboter
  • Snuf zout

Koffieglazuur

  • 250 gram poedersuiker
  • 30 gram meringuepoeder
  • 30 gram sterke koffie

Theeglazuur

  • 250 gram poedersuiker
  • 30 gram meringuepoeder
  • 30 gram sterke Earl Grey thee

Banketbakkersroom

  • 500 milliliter melk
  • 1 eetlepel Earl Grey thee
  • 1 theelepel lavendel
  • Espresso
  • 2 eidooiers
  • 45 gram maïzena
  • 100 gram suiker
  • Klontje boter

Gesuikerde pecannoten

  • 150 gram suiker
  • 50 gram pecannoten
  • 2 vellen gelatine

Geleilaag

  • 2 vellen gelatine
  • 5 gram gedroogde lavendel

Bereidingswijze

De donuttoren van Daan bestaat uit donuts met koffie- en theevulling. Vooral de koffiedonuts vallen goed in de smaak bij de jury. “De koffiesmaak is heel goed”, zegt Janny.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Foodprocessor
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Frituurpan
  • Garde
  • Uitsteker van 11 centimeter diameter
  • Uitsteker van 4 centimeter diameter
  • Donutstandaard

Gistmengsel

  • Meng de suiker, de gist en 90 gram lauwwarm water.
  • Laat staan tot het begint te schuimen.

Tanghzong

  • Meng de bloem en de melk in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur.
  • Blijf roeren tot er een dikke pap ontstaat en haal dan van het vuur.

Donuts

  • Meng alle ingrediënten in een beslagkom.
  • Kneed op medium snelheid voor 5 minuten tot het begint samen te komen.
  • Kneed nog 5-10 minuten op lage snelheid tot het deeg soepel en elastisch wordt en loskomt van de kom.
  • Dek het deeg af en laat voor 20 minuten rijzen.
  • Rol het deeg daarna uit tot 1,5-2 centimeter dikte.
  • Steek cirkels van 11 centimeter uit (met een uitsteker) en steek een kleiner rondje van 4 centimeter uit het midden (met een uitsteker). 
  • Leg de donuts op bakpapier en laat 30-45 minuten rusten tot ze zacht aanvoelen.
  • Wanneer het deeg terugveert als je er zachtjes op drukt, dan is het goed.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 175-180 graden.
  • Frituur de donuts 2 minuten per kant.
  • Laat de gefrituurde donuts uitlekken op keukenpapier.

Banketbakkersroom

  • Verdeel de melk over twee pannetjes en verhit.
  • Doe in het ene pannetje 1 eetlepel Earl Grey thee en 1 theelepel lavendel.
  • Doe in het andere pannetje de espresso.
  • Meng de eidooiers, de maïzena en de suiker en verdeel gelijke delen over twee kommen.
  • Meng een klein beetje van de thee-melk met het eimengsel om het te temperen, giet de rest er daarna bij en meng goed door.
  • Giet terug in het pannetje en verhit tot er een dikke massa ontstaat.
  • Roer hier een klontje boter doorheen.
  • Stort de theevulling uit op een koude plaat om af te koelen en dek af met folie.
  • Herhaal stap 5-8 met de koffiemelk voor de koffievulling.

Koffieglazuur

  • Meng de poedersuiker en het meringuepoeder met de espresso tot een glad glazuur.

Theeglazuur

  • Meng de poedersuiker en het meringuepoeder met de thee tot een glad glazuur.

Geleilaag pecannoten

  • Karamelliseer de suiker tot 165 graden.
  • Hak de pecannoten in grove stukken en roer ze door de karamel.
  • Stort uit op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afkoelen.
  • Maak kleine stukjes en maal ze fijn tot er kleine gesuikerde pecannoten ontstaan.
  • Meng de (warme) koffie met gelatine en stort uit in een dunne laag.
  • Strooi wat gesuikerde pecannoten in de koffielaag.
  • Laat afkoelen.
  • Steek dan cirkels uit, ter grootte van de donuts.
  • Steek in het midden een gat uit ter grootte van het gat van de donuts.

Geleilaag lavendel

  • Meng de (warme) thee met gelatine en stort uit in een dunne laag.
  • Strooi wat lavendel in de thee laag.
  • Meng de (warme) koffie met gelatine en stort uit in een dunne laag.
  • Laat afkoelen.
  • Steek dan cirkels uit, ter grootte van de donuts.
  • Steek in het midden een gat uit ter grootte van het gat van de donuts.

Opbouw donuttoren

  • Vul 5 donuts met de theevulling en 5 donuts met de koffievulling.
  • Doop de donuts met theevulling in het theeglazuur en de donuts met koffievulling in het koffieglazuur.
  • Leg de gelei-laag met lavendel voorzichtig op de theedonuts en de gelei-laag met pecannoten op de koffiedonuts.
  • Rij de donuts om en om aan een stok.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.