De donuttoren van Daan bestaat uit donuts met koffie- en theevulling. Vooral de koffiedonuts vallen goed in de smaak bij de jury. “De koffiesmaak is heel goed”, zegt Janny.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Foodprocessor
- Bakpapier
- Bakplaat
- Frituurpan
- Garde
- Uitsteker van 11 centimeter diameter
- Uitsteker van 4 centimeter diameter
- Donutstandaard
Gistmengsel
- Meng de suiker, de gist en 90 gram lauwwarm water.
- Laat staan tot het begint te schuimen.
Tanghzong
- Meng de bloem en de melk in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur.
- Blijf roeren tot er een dikke pap ontstaat en haal dan van het vuur.
Donuts
- Meng alle ingrediënten in een beslagkom.
- Kneed op medium snelheid voor 5 minuten tot het begint samen te komen.
- Kneed nog 5-10 minuten op lage snelheid tot het deeg soepel en elastisch wordt en loskomt van de kom.
- Dek het deeg af en laat voor 20 minuten rijzen.
- Rol het deeg daarna uit tot 1,5-2 centimeter dikte.
- Steek cirkels van 11 centimeter uit (met een uitsteker) en steek een kleiner rondje van 4 centimeter uit het midden (met een uitsteker).
- Leg de donuts op bakpapier en laat 30-45 minuten rusten tot ze zacht aanvoelen.
- Wanneer het deeg terugveert als je er zachtjes op drukt, dan is het goed.
- Verhit de olie in de frituurpan tot 175-180 graden.
- Frituur de donuts 2 minuten per kant.
- Laat de gefrituurde donuts uitlekken op keukenpapier.
Banketbakkersroom
- Verdeel de melk over twee pannetjes en verhit.
- Doe in het ene pannetje 1 eetlepel Earl Grey thee en 1 theelepel lavendel.
- Doe in het andere pannetje de espresso.
- Meng de eidooiers, de maïzena en de suiker en verdeel gelijke delen over twee kommen.
- Meng een klein beetje van de thee-melk met het eimengsel om het te temperen, giet de rest er daarna bij en meng goed door.
- Giet terug in het pannetje en verhit tot er een dikke massa ontstaat.
- Roer hier een klontje boter doorheen.
- Stort de theevulling uit op een koude plaat om af te koelen en dek af met folie.
- Herhaal stap 5-8 met de koffiemelk voor de koffievulling.
Koffieglazuur
- Meng de poedersuiker en het meringuepoeder met de espresso tot een glad glazuur.
Theeglazuur
- Meng de poedersuiker en het meringuepoeder met de thee tot een glad glazuur.
Geleilaag pecannoten
- Karamelliseer de suiker tot 165 graden.
- Hak de pecannoten in grove stukken en roer ze door de karamel.
- Stort uit op een met bakpapier beklede bakplaat en laat afkoelen.
- Maak kleine stukjes en maal ze fijn tot er kleine gesuikerde pecannoten ontstaan.
- Meng de (warme) koffie met gelatine en stort uit in een dunne laag.
- Strooi wat gesuikerde pecannoten in de koffielaag.
- Laat afkoelen.
- Steek dan cirkels uit, ter grootte van de donuts.
- Steek in het midden een gat uit ter grootte van het gat van de donuts.
Geleilaag lavendel
- Meng de (warme) thee met gelatine en stort uit in een dunne laag.
- Strooi wat lavendel in de thee laag.
- Meng de (warme) koffie met gelatine en stort uit in een dunne laag.
- Laat afkoelen.
- Steek dan cirkels uit, ter grootte van de donuts.
- Steek in het midden een gat uit ter grootte van het gat van de donuts.
Opbouw donuttoren
- Vul 5 donuts met de theevulling en 5 donuts met de koffievulling.
- Doop de donuts met theevulling in het theeglazuur en de donuts met koffievulling in het koffieglazuur.
- Leg de gelei-laag met lavendel voorzichtig op de theedonuts en de gelei-laag met pecannoten op de koffiedonuts.
- Rij de donuts om en om aan een stok.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.