Zoals Robèrt zegt: “De pistache donut smaakt écht lekker hoor”. Het resultaat is een spectaculair pronkstuk dat niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook uitziet als een kunstwerk.
Bakbenodigdheden
- Keukenweegschaal
- Mixer naar toebehoren
- Steekringen of kleine steker (voor donutgat)
- Rasp (voor citroen)
- Frituurpan of diepe pan met thermometer
- Garde
- Zeef
- Bakpapier
- Spuitzakken
- Kleine spuitmondjes (voor royal icing)
Donuts
- Klop in een grote kom de eieren met de basterdsuiker, droge gist en lauwwarme melk.
- Voeg de bloem toe en roer tot een stevig voordeeg.
- Dek het af met plasticfolie en laat ongeveer 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Verdeel het voordeeg in 2 gelijke delen:
Koffie-pecan donuts
- Giet de koffie bij de lauwwarme melk en meng dit samen.
- Voeg dit toe aan de eerste helft van het voordeeg, samen met 31 gram suiker, 81 gram zachte boter, 4,5 gram zout, 313 gram bloem, ¾ theelepel kaneel en 30 gram gehakte pecannoten.
- Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het soepel en elastisch is.
- Dek af met plasticfolie en laat het rijzen tot het volume is verdubbeld (ongeveer 45 minuten).
Pistache-framboos donuts
- Voeg aan de tweede helft van het voordeeg toe: 125 gram melk, 31 gram suiker, 81 gram boter, 4,5 gram zout, 313 gram bloem, rasp van 1 citroen en 60 gram gehakte pistachenoten.
- Kneed ook dit deeg ongeveer 10 minuten.
- Laat beide degen 45 minuten rijzen onder plasticfolie.
Donuts vormen en rijzen
- Verdeel beide degen in porties van ongeveer 60 gram.
- Bol elk stukje deeg op en laat 15 minuten rusten.
- Druk de bollen iets plat en steek het middenuit.
- Laat de donuts 20 tot 30 minuten rijzen onder plasticfolie.
Frituren
- Verhit de olie tot 170 tot 175 graden Celsius.
- Frituur de donuts ongeveer 1 minuut per kant, tot ze goudbruin zijn.
- Laat uitlekken op keukenpapier en volledig afkoelen.
Koffiekaramelroom
- Breng de melk met de oploskoffie aan de kook.

- Klop in een kom de eidooiers, suiker en custardpoeder los.
- Giet de warme melk erbij, roer goed door en giet terug in de pan.
- Verwarm tot de room dikker wordt.
- Roer de dulce de leche erdoor en laat volledig afkoelen.
Frambozencompote
- Breng in een pannetje de frambozen, suiker en citroensap aan de kook.
- Bind met pectine of ½ theelepel maïzena.
- Laat de compote afkoelen.
Frambozenglazuur
- Meng de poedersuiker met de gezeefde frambozenpuree en enkele druppels citroensap.
- Koffieglazuur: meng de poedersuiker met de eetlepels espresso.
- Royal icing: klop de poedersuiker met het eiwit en wat citroensap tot een glanzend, stijf glazuur.
Witte chocoladekrullen
- Smelt de witte chocolade.
- Smeer dun uit op bakpapier of marmer, laat iets opstijven en schraap met een dunschiller krullen.
Vullen en glazuren
Koffie-pecan
Vul de donuts met koffiekaramelroom, dip het daarna in de koffieglazuur en garneer met pecannoten en een vleugje goudpoeder.
Pistache-framboos
Vul de donuts met frambozencompote, doop in frambozenglazuur en versier met pistachenoten en gevriesdroogde frambozen.
Decoreren
Gebruik de royal icing om lijnen, stipjes of een “100” te spuiten. Laat even drogen voor een strak resultaat.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.