E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Boom vol zoets

Maak indruk met deze feestelijke donuts! Met een romig koffieglazuur, crunchy noten, en een frisse bosvruchten-sinaasappelglazuurlaag, afgewerkt met ganachebloemetjes en marsepeinblaadjes, worden deze donuts een prachtig pronkstuk.

Tom

Recept van
Tom

Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Donuts

  • 425 gram patentbloem
  • 8 gram zout
  • 5 gram droge gist (± 1 theelepel)
  • 57 gram ongezouten roomboter, koud en in blokjes
  • 1 ei (± 25 gram, losgeklopt en gehalveerd)
  • 27 gram honing
  • 15 gram plantaardige olie
  • ½ vanillepeul
  • 238 milliliter lauwwarme volle melk (± 37 graden Celsius)
  • Ca. 4 liter neutrale frituurolie (bijv. zonnebloemolie)

Donut smaken (deeg in twee delen splitsen):

  • 20 gram ongezoet cacaopoeder
  • 10 milliliter extra melk (om vochtverlies cacao te compenseren)
  • Optioneel: ½ theelepel espressopoeder
  • Kaneel naar smaak

Optioneel: Extra smaken voor bij het chocolade deeg

  • 1 eetlepel sinaasappelrasp (van biologische sinaasappel)
  • 2 theelepels sinaasappelpoeder
  • Vanille-extract naar smaak

Koffieglazuur + noten

  • 225 gram poedersuiker
  • 1½ theelepel oploskoffie of espressopoeder
  • 1 eetlepel heet water
  • 2½–3 eetlepels melk
  • 90 gram gemengde noten, fijngehakt

Bosvruchten-sinaasappelglazuur

  • 65 gram diepvries bosvruchten (framboos, braam, bes)
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 250 gram poedersuiker
  • ½ theelepel sinaasappelrasp

Ganachebloemetjes (4 kleuren)

  • 65 gram witte chocolade
  • 65 gram pure chocolade
  • 65 gram ruby chocolade
  • 65 gram pistache chocolade (groen)
  • 130 milliliter slagroom
  • 30 gram boter

Marsepeinblaadjes

  • 70 gram donkergroene marsepein

Bereidingswijze

Het deeg van deze donuts zijn luchtig en smaakvol, met een subtiele hint van chocolade en sinaasappel, terwijl de decoratie het geheel elegant en feestelijk maakt. Zoals Janny zegt: “De chocolade donut is erg lekker”.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Frituurpan
  • Donut uitstekers diverse maten
  • Bakpapier
  • Keukenweegschaal
  • Spuitzakjes of kleine lepels

Donuts

  • Voeg de bloem, zout, honing, gist en koude boterblokjes toe in de mengkom van de staande mixer.
  • Meng in een aparte kom het ei, extra honing, olie, vanille en lauwwarme melk.
  • Giet de natte ingrediënten langzaam bij de droge terwijl de mixer draait.
  • Kneed 10–12 minuten tot een soepel, elastisch deeg.

Chocolade donuts

  • Voeg cacaopoeder en eventueel espressopoeder toe aan het deeg na de eerste menging.
  • Voeg indien nodig een klein scheutje melk toe als het deeg te droog aanvoelt.
  • Optioneel kunnen er nog extra smaken worden toegevoegd aan het deeg. Voeg de sinaasappelrasp, sinaasappelpoeder en de vanille-extract toe en mix dit goed samen.
  • Kneed verder tot een egaal bruin, soepel deeg.

Eerste rijs

  • Laat het deeg op kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen tot verdubbeld volume.
  • Dek daarna af en koel volledig in de koelkast, bij voorkeur een nacht.

Donuts uitsteken en rijzen

  • Rol gekoeld deeg uit tot ongeveer 1,25 cm dikte.
  • Steek 14 donuts uit en leg op stukjes bakpapier.
  • Laat 15–20 minuten rijzen.

Frituren

  • Verhit frituurolie tot 163 graden Celsius.
  • Frituur de donuts 2–2,5 minuten per kant tot goudbruin.
  • Laat uitlekken op een rooster. Controleer dat een witte rand in het midden ontstaat.

Ganachebloemetjes

  • Breng de slagroom en boter aan de kook.
  • Verdeel de slagroom mengsel over 4 kommetjes en voeg aan elk 65 gram chocolade toe (wit, puur, ruby, pistache).
  • Laat dit goed smelten, meng dit samen en laat het afkoelen.
  • Leg de kommen in de koelkast stevig worden en vul een spuitzak met klein sterspuitmondje.

Marsepeinblaadjes

  • Rol marsepein uit.
  • Steek of snijd blaadjes uit en dek af.
  • Koel tot gebruik.

Glazuren

Koffieglazuur

Meng oploskoffie met heet water, voeg poedersuiker en melk toe tot een glad glazuur.

Bosvruchten-sinaasappelglazuur

Verwarm het fruit zachtjes, pureer, zeef en meng met het sinaasappelsap, poedersuiker en sinaasappelrasp.

Decoreren

  • Doop 7 donuts in koffieglazuur, druk in fijngehakte noten.
  • Doop 7 donuts in bosvruchten-sinaasappelglazuur en versier met ganachebloemetjes en marsepeinblaadjes.
  • Laat het goed drogen.

Donuttoren opbouwen

  • Stapel 5 espresso-donuts als stam (eventueel met satéprikker voor stevigheid).
  • Schik 5 fruitige donuts als kruin.
  • Garneer met extra bloemen en marsepeinblaadjes.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Bekijk het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.