E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Donut stapelkorting

Een donut hoeft allang niet meer gewoon een donut te zijn. Deze kleine kunstwerkjes brengen de patisserie tot leven! De luchtige ringen worden gemaakt van 2 soorten deeg: 1 met warme saffraan en 1 met romige vanille. Allebei lekkere donuts die worden gecombineerd door bijzondere smaken. De saffraan donuts krijgen een glanzende sinaasappelkaramel met knapperige amandelen. De vanillevariant wordt omhuld door een witte chocolade ganache met een vleugje zwarte bes.

Jurian

Recept van
Jurian

Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Saffraan donutdeeg

  • 250 gram patentbloem
  • 5 gram zout
  • 6 gram gedroogde gist
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 30 gram kristal suiker
  • 1 ei
  • 110 milliliter melk
  • Mespunt saffraan

Vanille donutdeeg

  • 250 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 6 gram gedroogde gist
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 20 gram kristalsuiker
  • 10 gram vanillesuiker
  • 1 ei
  • 110 milliliter melk

Sinaasappelkaramel

  • 100 gram kristalsuiker
  • 2-3 eetlepels sinaasappelsap
  • 30 milliliter water
  • Snuf zout

Gekonfijte sinaasappelschil

  • Schil van 1 sinaasappel
  • 100 gram kristalsuiker
  • 500 milliliter water
  • 20 gram amandelen

Witte chocolade ganache

  • 150 gram witte chocolade
  • 50 gram slagroom
  • 25 gram gevriesdroogde zwarte bes

Versiering

  • Gedroogde korenbloemetjes

Bereidingswijze

De kleuren, de geuren, de smaken, alles klopt en zoals Janny zegt “Het ziet er erg mooi uit en de sinaasappel is absoluut mijn favoriet”. Deze donuts zijn perfect voor wie houdt van bakken met een beetje flair. Zet ze op tafel bij een high tea of als feestelijk dessert, en je gasten zullen denken dat ze midden in de HHB-tent staan.

Bakbenodigdheden

  • Mixer naar toebehoren
  • Bakplaat met opstaande rand
  • Bakpapier
  • Garde
  • Foodprocessor
  • Bakplaten
  • Olie thermometer
  • Friteuse
  • 7 centimeter ronde uitsteker
  • 3 centimeter ronde uitsteker

Saffraan donuts

  • Verwarm de melk in een klein pannetje tot warm (niet heet).
  • Voeg de saffraan toe en laat het even intrekken, zodat de melk een mooie goudgele kleur krijgt en de geur vrijkomt.
  • Doe de bloem, zout, gist, boter, suiker en het ei in de kom van de mixer.
  • Giet de saffraan melk erbij en kneed het met de deeghaak ongeveer 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Het deeg moet zacht aanvoelen, maar niet meer aan je handen plakken.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.

Vanille donuts

  • Doe de bloem, zout, gist, boter, suiker, vanille suiker en het ei in de kom van de mixer.
  • Kneed het samen met een deeghaak ongeveer 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Het deeg moet zacht aanvoelen, maar niet meer aan je handen plakken.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.

Donuts vormen

  • Bestuif het werkblad licht met bloem en rol elk deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter.
  • Gebruik de grote uitsteker (7 cm) om de donuts uit te steken en steek vervolgens het midden eruit met de kleine uitsteker (3 cm).
  • Leg de donuts op een met bakpapier beklede bakplaat. Het is handig om elk op een apart stukje bakpapier te leggen, dan kun je ze later makkelijker in de olie laten zakken.
  • Dek de bakplaat losjes af met plasticfolie en laat de donuts nog 30 minuten rijzen. Ze moeten mooi luchtig en zacht aanvoelen.

Donuts bakken

  • Verhit ondertussen de zonnebloemolie tot 180 graden. Gebruik een thermometer om de temperatuur goed in de gaten te houden, te heet betekent verbranden, te koud maakt ze vet.
  • Bak de donuts in kleine porties, 1 tot 2 minuten per kant, tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Laat volledig afkoelen voordat je verdergaat met de afwerking.

Gekonfijte sinaasappelschil

  • Schil met een dunschiller dunne reepjes van de sinaasappel (probeer zo min mogelijk wit mee te nemen, dat is bitter).
  • Breng in een pannetje het water en de suiker aan de kook.
  • Voeg de sinaasappelschillen toe en laat ze 10 tot 15 minuten zachtjes koken tot ze glazig en zacht zijn geworden.
  • Schep de schilletjes uit de siroop, laat ze uitlekken en hak ze daarna fijn.
  • Leg ze apart op een bord om af te laten koelen.

Sinaasappelkaramel – afwerking saffraan donuts

  • Voor de karamel meng je 2 à 3 eetlepels sinaasappelsap met de suiker, water en een snufje zout in een pannetje.
  • Zet dit op middelhoog vuur en laat de suiker rustig smelten en karamelliseren tot een licht amberkleurige saus.
  • Haal het daarna van het vuur af en laat het 10 minuten afkoelen, totdat het warm aanvoelt, niet heet.
  • Doop de afgekoelde saffraan donuts met de bovenkant door de warme karamel en leg ze op een rooster.
  • Optioneel: terwijl de karamel nog kleverig is, bestrooi je ze met de fijngehakte sinaasappelschil en stukjes amandel.
  • Laat dit rustig opstijven.

Witte chocolade zwarte bessen ganache – afwerking vanilledonuts

  • Hak de witte chocolade in stukjes en doe ze in een hittebestendige kom.
  • Verhit de slagroom in een pannetje tot net tegen de kook aan en giet deze over de chocolade.
  • Laat een minuut staan en roer dan met een garde tot een gladde, glanzende ganache.
  • Maal de gevriesdroogde zwarte bessen fijn in een vijzel of foodprocessor tot poeder.
  • Roer de poeder door de ganache, je krijgt nu een prachtig lichtpaarse kleur en een frisse smaak.
  • Dip de vanilledonuts met de bovenkant in de ganache en leg ze terug op een rooster om op te laten stijven.
  • Optioneel: garneer de donuts met wat gedroogde korenbloemetjes voor een feestelijk, bloemig effect.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.